Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Γερμανικό Δικαστήριο πιθανό να αποφασίσει "Ναι μεν, αλλά" στη διάσωση του Ευρώ

SPIEGEL ONLINE 


Ενεργεί νομίμως η γερμανική κυβέρνηση  προσφέροντας δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση της Ελλάδας; Η απάντηση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο άρχισε να εκδικάζει την υπόθεση την Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι «Ναι μεν, αλλά». Οι δικαστές είναι πιθανό να προσφέρουν στο Κοινοβούλιο μεγαλύτερη εξουσία στη λήψη αποφάσεων και ίσως θέσουν ένα ανώτατο όριο για κάθε μελλοντικό πακέτο διάσωσης.
Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο θα ματαιώσει το σχέδιο διάσωσης του ευρώ; Μάλλον όχι
Το μέλλον του ευρώ βρίσκεται στα χέρια των δικαστών του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, αν πιστέψουμε τις δύο πλευρές που αντιδικούν για το ζήτημα της διάσωσης της Ελλάδας του περασμένου έτους και της ίδρυσης του ταμείου διάσωσης του ευρώ.
Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο έχει την έδρα του στη νοτιοδυτική πόλη της  Καρλσρούης, άρχισε τις εργασίες του την Τρίτη με μια δημόσια ακρόαση σχετικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής της Γερμανίας στο σχέδιο διάσωσης. Ένα επιφανής συντηρητικός πολιτικός της Βαυαρίας , ο Peter Gauweiler, και μια ομάδα από καθηγητές έχουν εξαπολύσει μια νομική πρόκληση κατά των δράσεων του Βερολίνου του περασμένου έτους που απέβλεπε στο να βοηθήσει το ενιαίο νόμισμα.
 
Κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση για παραβίαση τόσο του Συντάγματος όσο και του ευρωπαϊκού δικαίου. Θεωρούν ότι η ενίσχυση που καταβάλλεται για την Ελλάδα και η συμβολή στο ταμείο διάσωσης του ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ, η οποία ορίζει ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να αναλαμβάνουν τα χρέη άλλου.
 
"Κάνουμε έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο να θέσει τέρμα στις ενέργειες των Ευρωπαίων πολιτικών, ώστε να αποτρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση να πέσει στην άβυσσο της αποσύνθεσης ", δήλωσε ένας από τους ενάγοντες, ο Wilhelm Nölling, οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας για την πόλη-κράτος του Αμβούργου.
 
Καταπολεμώντας την αγωγή, ο Franz Mayer, καθηγητής του αστικού δικαίου, ο οποίος εκπροσωπεί το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, την Bundestag, είπε ότι το δικαστήριο "έχει ευθύνη για το μέλλον της νομισματικής ένωσης." Οι δικαστές, υποστήριξε, "πρέπει να αφήνουν περιθώρια για μελλοντικές εξελίξεις."
 
Οι Δικαστές πιθανώς δεν θα ανατρέψουν το σχέδιο Διάσωσης του Ευρώ
 
Είναι απίθανο ότι οι δικαστές να σταθούν αντίθετοι στη διάσωση της Ελλάδας και τις προσπάθειες για να σωθεί το ευρώ. Αλλά είναι εξίσου απίθανο ότι θα δεχθεί απλώς το status quo. Παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από τους δικαστές μέχρι τώρα δείχνουν ότι θα επιλέξουν μία περιορισμένη έγκριση των ενεργειών της κυβέρνησης - ένα "Ναι μεν, αλλά."
 
Είναι πιθανό το δικαστήριο να θέσει όρια και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να διαβουλεύεται με το Κοινοβούλιο περισσότερο στο μέλλον για τις διασώσεις, αλλά πιθανότατα δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διάσωση του ευρώ - είτε νόμιμα είτε από την άποψη του κατά πόσο οι ενέργειες θα ήταν οικονομικά ορθές.
 
Ένας από τους ενάγοντες, ο καθηγητής της νομικής στο Freiburg, Dietrich Murswiek, αναφέρθηκε σε προγενέστερη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, στην οποία το Δικαστήριο είχε πει ότι κάθε Γερμανός πρέπει να έχει δημοκρατικό λόγο σε αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ.
 
Δικαστήριο μπορεί να θέσει όρια στις διασώσεις
 
Ο Murswiek υποστήριξε ότι οι συνθήκες παρερμηνεύτηκαν ή απλά παρακάμφθηκαν στις αποφάσεις διάσωσης, και ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ με αυτόν τον τρόπο διέπραξαν  "εικονική αλλαγή των Συνθηκών" παραβιάζοντας το δημοκρατικό δικαίωμα των Γερμανών πολιτών να συμμετέχουν σε μια τέτοια απόφαση.
 
Αλλά το δεύτερο σκέλος της επίθεσης των εναγόντων φαίνεται να είναι πιο πιθανό ότι εντυπωσιάζει το δικαστήριο - είναι το επιχείρημα των καθηγητών ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η γνώμη του γερμανικού κοινοβουλίου σχετικά με τα δισεκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε το Βερολίνο για τα πακέτα διάσωσης.
 
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Andreas Vosskuhle, είπε αρκετές φορές ότι «συγκεκριμένα σημεία αναφοράς» ήταν νοητά εδώ. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απαίτηση το ταμείο διάσωσης του ευρώ να είναι προσωρινό, ότι θα πρέπει να δοθεί η εξουσία στο Κοινοβούλιο να ψηφίζει για κάθε δόση της ενίσχυσης που καταβάλλεται από το ταμείο και ότι οι αποφάσεις για τη διάσωση να λαμβάνονται με ομοφωνία  εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο Vosskuhle έθεσε κατ 'επανάληψη τη δυνατότητα να τεθεί ένα όριο στο ποσό που θα έχει την ευθύνη η γερμανική κυβέρνηση να εγκρίνει.
 
Η απόφαση πιθανώς θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο. Ο Vosskuhle τόνισε ότι το ίδιο το δικαστήριο περιορίζει τη λήψη των αποφάσεων του σε συνταγματικά θέματα. "Το μέλλον της Ευρώπης και η σωστή οικονομική στρατηγική δεν συζητείται στην Καρλσρούη ", είπε. "Αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς και όχι από τη δικαστική εξουσία".

1 σχόλιο:

  1. Αρκετό καιρό τώρα περιμένουμε όλοι αυτήν την απόφαση του ανωτάτου συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας. Δε σας κρύβω ότι ουδεμία αγωνία είχα, γιατί η εμπειρία δείχνει ότι με δικαστικές αποφάσεις εύκολα δεν ανατρέπονται μεγάλες στρατηγικές επιλογές των χωρών. Δέστε π.χ. τι τύχη είχε η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.τ.λ κατά του Μνημονίου Ι στο ΣτΕ. Σας θυμίζω ότι απορρίφθηκε. Τώρα λένε ότι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Πιστεύετε ότι θα έχουν καμία τύχη οι προσφυγές; Εγώ δε βλέπω καμία. Τα λόγια του προέδρου του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου στο τέλος τα λένε όλα: "Το μέλλον της Ευρώπης και η σωστή οικονομική στρατηγική δεν συζητείται στην Καρλσρούη", είπε. "Αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς και όχι από τη δικαστική εξουσία". Σοφά λόγια παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή