Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Μείωση των φόρων; ... Μη βιάζεστε

Διαβάζουμε στις σημερινές εφημερίδες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% από το 20%, που φορολογούνται σήμερα τα κέρδη των επιχειρήσεων και παράλληλα μείωση του υψηλού ΦΠΑ από 23% σε 20% και του χαμηλού από 13% σε 10%. Σχεδιάζει επίσης περικοπές φοροαπαλλαγών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για να μειώσει το κόστος που έχει ο προϋπολογισμός από τις φοροαπαλλαγές κατά 50%, δηλαδή στα 4 δις. ευρώ από 8 δις. ευρώ που ανέρχονται σήμερα.

Αυτές είναι και μερικές άλλες οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στα φορολογικά για το 2012 και πιστεύει ότι θα έχει και τη συναίνεση της ΝΔ (από αυτό το πλευρό να κοιμάται ο Βενιζέλος).

Δύο πράγματα λέμε:

Πρώτον, όσο κι αν μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, αν δεν ανορθώσει (γιατί, ως γνωστόν, έχουν καταρρεύσει προ πολλού) τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς η κυβέρνηση, όχι μόνο δε θα βελτιώσει, όπως ελπίζει, τα κρατικά έσοδα, αλλά θα διευρύνει τα ελλείμματα ακόμη πιο πολύ, γιατί στην ανικανότητα είσπραξης των φόρων θα προστεθεί και η μείωση των εσόδων, ως αποτέλεσμα της μείωσης των συντελεστών.

Δεύτερον, και πιο σημαντικό. Καλά ρε παιδιά, ρωτήσατε και την Τρόικα αν επιτρέπει τέτοιες παρεμβάσεις, που είμαι βέβαιος ότι δεν θα τις επιτρέψει; Σιγά μη σας αφήσει. Καλά δεν πρόκειται να διδαχθούν τίποτα από το πολύ πρόσφατο παρελθόν; Δε θυμούνται τι πάθανε (και τι πάθαμε) πριν ένα μήνα, όταν ο μεν Παπακωνσταντίνου έταζε στους βουλευτές στους ΠΑΣΟΚ διάφορες ελαφρύνσεις, χωρίς να ρωτήσει τον ξενοδόχο και ήλθε η Τρόικα και όχι μόνο δεν ενέκρινε, αλλά έκανε και αυστηρότερο το Μεσοπρόθεσμο;

Γι αυτό λέω, καλά είναι να μη λένε πολλά και να εργάζονται, μπας και κάνουν καμία σοβαρή διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που δεν έχουν κάνει εδώ και 1,5 χρόνο, μπας και μαζέψουν λίγο τα πράγματα και αρχίσουν και μας πιστεύουν έξω μια στάλα, γιατί δε μας βλέπω καθόλου καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου