Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ο Πολωνός πρωθυπουργός κατηγορεί τους ευρωπαίους ηγέτες για υποκρισία

  • The Guardian International Edition
  • Ian Traynor, Warsaw

Ο Τουσκ προειδοποιεί εναντίον της ευρωσκεπτικιστικής διάθεσης. Ο ενθουσιώδης πρόεδρος κάνει παθιασμένη υπεράσπιση της ΕΕ

"Η ΕΕ είναι μεγάλη. Είναι το καλύτερο μέρος πάνω στη Γη για να γεννηθείς και να ζήσεις"

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας χθες κατηγόρησε τους πιο ισχυρούς ηγέτες της δυτικής Ευρώπης για υποκρισία και μυωπία στην κορύφωση αυτού που ονομάζεται χειρότερη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλαμβάνοντας την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, για πρώτη φορά, ο Ντόναλντ Τουσκ κατηγόρησε τους ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βρετανίας για το χειρισμό τους στην κρίση χρέους τστην Ελλάδα, τη μετανάστευση, τις δαπάνες της ΕΕ και τον προϋπολογισμό. Τους χρεώνει με το ότι, ενώ τίθενται επικεφαλής της Ευρώπης, υποθάλπτουν μια νέα μορφή ευρωσκεπτικισμού για προσωπικό πολιτικό όφελος και χρησιμοποιούν τους φόβους σχετικά με τη μετανάστευση για να περιορίσυν την ελευθερία των ταξιδιών στην Ευρώπη.
Η παθιασμένη και αισιόδοξη άυπεράσπιση της ΕΕ από τον Πολωνό ηγέτη βρίσκεται σε αντίθεση με τη διάθεση σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ, όπου οι δεσμεύσεις για την Ένωση διαβρώνονται από την άνοδο των λαϊκιστικών πολέμιων των Βρυξελλών, τις αντιπαραθέσεις των ηγετών και την εκτίναξη της δυσπιστίας μεταξύ των κρατών μελών. Σε πείσμα της ζοφερού Ευρωπαϊκού πνεύματος της εποχής, ο Τουσκ δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεγάλη. Είναι το καλύτερο μέρος πάνω στη Γη για να γεννηθείς και να ζήσεις τη ζωή σου. "
Μια ευτυχισμένη οικογένεια

Είπε ότι θα χρησιμοποιήσει την εξάμηνη προεδρία του για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει κάποια αίσθηση του κοινού σκοπού και την εμπιστοσύνη σε μια ένωση που δεινοπαθεί. Ο Τουσκ, που απολαμβάνει υψηλη δημοτικότητα στην Πολωνία, οδεύει προς τη νίκη στις εκλογές του Οκτώβρη που θα τον κάνει το πρώτο Πολωνό Πρωθυπουργό που κερδίζει μια δεύτερη θητεία στα 22 χρόνια της δημοκρατίας. Ηγείται της μόνης χώρας στην Ευρώπη που δεν έχει υποστεί ώθηση στην ύφεση από την οικονομική κρίση, που είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και όπου η ΕΕ απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα με ποσοστά άνω του 80%, κυρίως λόγω των € 10 δισ. (£ 9 δις) που ρίχνει κάθε χρόνο από τις Βρυξέλλες, καθιστώντας την Πολωνία το μεγαλύτερο δικαιούχο της γενναιοδωρίας της ΕΕ.
Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότιη ΕΕ καταπατά την κυριαρχία των εθνικών κρατών της Ευρώπης, αναφερόμενος στην εμπειρία του ως ακτιβιστή της Αλληλεγγύης στην κομμουνιστική Πολωνία, υπό στρατιωτικό νόμο και υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
"Μέχρι πολύ πρόσφατα είδαμε ένα πραγματικό περιορισμό της κυριαρχίας μας», είπε. «Ήμασταν πραγματικά κατεχόμενοι από τους Σοβιετικούς. Ήταν πραγματικά μια κατοχή. Γι 'αυτό για μας η ένταξη στην ΕΕ δεν αποτελεί απειλή για την κυριαρχία των κρατών μελών. "
Το ενθουσιώδες μήνυμα του Τουσκ ακούγεται σαν μια έκκληση για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι και άλλους ηγέτες της ΕΕ για την αλλαγή πορείας και για προσπάθεια να αντιστραφεί η αίσθηση της παρακμής και της ηττοπάθειας που έχει καταλάβει την Ευρώπη. "Θέλω μόνο να αντισταθούμε στο φαινόμενο της νέου ευρωσκεπτικισμού που είναι παντού», είπε.
Δεν αναφέρθηκε στην πνευματική εχθρότητα προς την ΕΕ που είναι η παραδοσιακή βρετανική θέση, δήλωσε ο Τουσκ, αλλά στην πιο ύπουλη και υποκριτική τάση στις χώρες με μακρά δέσμευση στην Ευρώπη.
Παρά την ένσταση του Τουσκ για να αναβιώσει μιας Ευρώπη που βασανίζεται στην κούραση, τις τριβές και που επιχειρεί να χαράξει ξανά εθνικές πολιτικές, οι διαιρέσεις ήταν και πάλι εμφανείς, όταν οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ ακύρωσαν έκτακτη συνεδρίαση για την Ελλάδα που έχει προγραμματιστεί για αύριο.
Η συνάντηση είχε κριθεί ως ζωτικής σημασίας για να εγκρίνει ένα νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας μετά που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην Αθήνα, προώθησε τους όρους της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα με την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής υποστήριξης για ένα σκληρό πακέτο λιτότητας με εντολή των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Ο Τουσκ ήταν πληγωμένος από την καθυστέρηση της αντίδρασης της ΕΕ για τη 18μηνη ελληνική κρίση. Η κριτική του επαναλήφθηκε χθες σε μια ασυνήθιστη παρέμβαση από το Γερμανό πρόεδρο, Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος αμφισβήτησε την αναποφασιστικότητα της Μέρκελ και της Ευρώπης. «Η Ευρώπη είναιγια να δίνει  και να λαμβάνει και θα πρέπει αυτά να επικοινωνούν" , είπε ο πρόεδρος Wulff στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit του Αμβούργου.

1 σχόλιο:

  1. Μέσα σ' αυτήν την εποχή της απαισιοδοξίας, της μιζέριας και της απελπισίας, υπάρχουν και κάποιες αισιόδοξες ευρωπαϊκές φωνές, που αξίζει να τις προσέξουμε. Υπάρχει και μια άλλη Ευρώπη παιδιά, που την έχουμε ξεχάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή