Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Η ελληνική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το Σχέδιο είναι "αποτυχία"

  • The Wall Street Journal Europe
  • BY ALKMAN GRANITSAS AND MARCUS WALKER 
Το διεθνές σχέδιο για τη σταθεροποίηση της Οικονομίας στην Ελλάδα έχει αποτύχει και χρειάζεται μια επανεξέταση, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.


Ο Αντώνη Σαμαράς, επικεφαλής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σε λόγο του στο Κοινοβούλιο τον Ιούνιο κατά των φορολογικών αυξήσεων.

Αντί να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία με αύξηση της φορολογίας, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αφήσουν την Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και, ενδεχομένως, επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.


Το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα "είναι μια αποτυχία,"  είπε σε συνέντευξη με την The Wall Street Journal ο κ. Σαμαράς, την πρώτη του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τότε που έγινε αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Επικαλούμενος τα κακά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα μέσα στην επιδείνωση της ύφεσης, είπε: «Νομίζω ότι οι δανειστές μας θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους. Η ερώτησή μου είναι γιατί πρέπει εν τω μεταξύ να επιτείνουμε την αποστράγγιση ; "

Το κόμμα του κ. Σαμαρά είναι πιο μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τη βαλλόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πέσει ήδη από το φθινόπωρο. Αυτό αυξάνει την προοπτική ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μπορούσαν σύντομα να ασχοληθούν με τον κ. Σαμαρά, έναν οικονομολόγο γνωστό ως άκαμπτο και με αυτοπεποίθηση. Μια πολιτική σύγκρουση επί της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη διάσωση της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς, ένας 60χρονος συντηρητικός και απόφοιτος του Harvard Business School, βρίσκεται κάτω από την πίεση της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχει τη βάση του στην Ουάσινγκτον, για να υποστηρίξει τις πολιτικές λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Οι διεθνείς πιστωτές της χώρας επιθυμούν μια δικομματική συναίνεση που θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος και θα αποφύγει μια αθέτηση που θα μπορούσε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ.

Αλλά ο κ. Σαμαράς προειδοποιεί, αντίθετα, ότι η Ελλάδα θα αποτύχει και πάλι να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού της, βάσει των τρεχουσών πολιτικών. "Σε τρεις μήνες θα έλθουμε ζητώντας περισσότερα χρήματα", προειδοποίησε.

Την περασμένη εβδομάδα το κόμμα του καταψήφισε ένα νέο, πενταετές, € 28 δις ($ 41δις) πρόγραμμα λιτότητας σε ένα σκληρό αγώνα κατά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Τα μέτρα, τα οποία η Ευρώπη και το ΔΝΤ έθεσαν ως προϋπόθεση για την επέκταση της χορήγησης νέων ενισχύσεων προς την Ελλάδα, πέρασε με την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αλλά η αντίθεση του κοινού στις περικοπές είναι παγιωμένη και οι Έλληνες επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι το σχέδιο λιτότητας - τελευταίο σε μια σειρά από περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων κατά το παρελθόν έτος-θα βαθύνει την ύφεση στην Ελλάδα.

Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% έως 4% φέτος, λένε πολλοί οικονομολόγοι, έπειτα από μείωση 4,5% το 2010. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 16% - σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό πριν από δύο χρόνια. Οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και το οικονομικό κλίμα έχει κατρακυλήσει.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι συμφωνεί με τα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει τις δαπάνες και να πωληθούν τα 50 δις € κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Αλλά ο ίδιος υποστήριξε οι τελευταίες φορολογικές αυξήσεις θα επέφεραν μόνο οικονομικά και φορολογικά δεινά στην Ελλάδα.

Η λύση, είπε, είναι να περικοπούν οι συντελεστές των φόρων στο 15% από 24% σήμερα, ενώ, επίσης, υποστήριξε μείωση των φόρων για τα πάντα, από προσωπικά εισοδήματα μέχρι και τουριστικά καταλύματα και τα καύσιμα.

Η απότομη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Σαμαράς είπε, θα παράγει ένα «δημιουργικό σοκ» που θα τονώσει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και της καταναλωτικής ζήτησης, ενώ, επίσης, θα οδηγήσει στη μείωση των κινήτρων για τη φοροδιαφυγή, ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα.

"Μέρος της οικονομίας είναι η ψυχολογία, και θα πρέπει να κάνεις μία επίδειξη ισχύος στους επενδυτές ότι εδώ είναι μια οικονομία που μπορείτε να επενδύσετε σ' αυτήν-ενώ αυτή τη στιγμή τα χρήματα αφαιρούνται από την οικονομία και η προσφορά σκοτώνεται», είπε.

Η ανάπτυξη που θα προκύψει θα κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού Ελλάδα πιο γρήγορα από ότι το ζοφερό πρόγραμμα λιτότητας που απαιτείται από τους διεθνείς πιστωτές στην Ελλάδα, υποστήριξε.

Το πρόβλημα του κ. Σαμαρά είναι ότι λίγοι έξω από την Ελλάδα αγοράζουν τη θεωρία του.
Αξιωματούχοι της λεγόμενης τρόικας,της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που εποπτεύουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, λένε ότι οι προτεινόμενες περικοπές φόρων από τον κ. Σαμαρά θα κάνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας χειρότερο. Στην τελευταία έκθεσή τους για την Ελλάδα, περιγράφεται το νέο πρόγραμμα της ΝΔ ως «μη ρεαλιστικό και ασύμβατο με τους γενικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής."

Ακόμα και οι συνάδελφοι του κ. Σαμαρά μεταξύ των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης τον καλούν να υπογράψει το πρόγραμμα Ε.Ε./ΔΝΤ . Στη συγκέντρωση των ηγετών της κεντροδεξιάς στις Βρυξέλλες στα τέλη του περασμένου μήνα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν μεταξύ εκείνων που πίεσαν τον κ. Σαμαρά επιβιβαστεί επί του πλοίου.

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε στο έδαφός του, για λογαριασμό δικό του και άλλων συμμετεχόντων. Είπε ότι τόνισε προς την καγκελάριο της Γερμανίας ότι το πρόγραμμά του προσφέρει τη μοναδική λύση για την Ελλάδα, και κατ 'επέκταση για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

"Είπα στη Μέρκελ: Κοιτάξτε, εάν το σχέδιό σας δουλεύει, τότε κάνω λάθος," είπε ο κ. Σαμαράς. "Αλλά αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε θα χρειαστείτε ένα νέο σχέδιο και είμαι αυτός που μπορεί να το προσφέρει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου