Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ο υποστηρικτής της προσφοράς στην Ελλάδα

  • The Wall Street Journal Europe 

Ο Διογένης λέγεται ότι ταξίδεψε την αρχαία Ελλάδα με ένα φανάρι αναμμένο το φως της ημέρας, ψάχνοντας για έναν ειλικρινή άνθρωπο. Τις τελευταίες ημέρες το να ψάχνεις για έναν Έλληνα πολιτικό που να έχει στην ατζέντα του την ανάπτυξη φαίνεται εξίσου δύσκολη αποστολή. Όμως, σε συνέντευξή του σε αυτή την εφημερίδα χθες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς μίλησε με ειλικρίνεια σχετικά με την τρέχουσα στρατηγική της κυβέρνησης που αυξάνει τους φόρους για να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της: Είναι μια αποτυχία, είπε, και "μέσα σε τρεις μήνες θα ζητάμε περισσότερα χρήματα". Διογένη, κάλεσέ τον στο γραφείο σου.

"Μη γίνει καμία στραβή και γίνω πρωθυπουργός και την άλλη μέρα μου ζητάνε να μειώσω τους φόρους;"

Ο καθένας εκεί έξω στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, όπως φαίνεται, ξέρει ότι ο κ. Σαμαράς έχει δίκαιο. Ωστόσο, για να πούμε έτσι, και για την αρνητική του ψήφο για περισσότερες αυξήσεις φόρων την περασμένη εβδομάδα, δεν έλαβε παρά μόνο την περιφρόνηση από τους αρχιτέκτονες της ελληνικής διάσωσης.
Ακόμα κι έτσι, μπορεί να έχει την ευκαιρία να βάλει τον σκεπτικισμό του για τις τρέχουσες πολιτικές στην πράξη-και αυτό μπορεί να μην ήταν κακό.
Ο κ. Σαμαράς κάνει έκκληση για περικοπές στο ελληνικό φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στο 15% από το 24%, μαζί με περικοπές στο προσωπικό συντελεστή του φόρου εισοδήματος και τους φόρους επί των καυσίμων και τον τουρισμό. Σε συνέντευξή του χθες υποστήριξε ότι τα χαμηλότερα ποσοστά φορολόγησης θα διευκολύνουν την επίλυση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ενώ θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητα του ιδιωτικού τομέα. Αυτό ηχεί σχετικά σωστό σε εμάς. Εφ 'όσον ο κ. Σαμαράς ψάχνει για ανορθόδοξες ιδέες, εμείς θα θέταμε στην προσοχή του την πρόταση του οικονομολόγου Steve Hanke, που μέσα από αυτές τις σελίδες πέρυσι πρότεινε δραστική μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών για τους εργοδότες για να μειωθεί το κόστος εργασίας και θα τονωθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας. Το εργατικό κόστος στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δέκα χρόνια υπό την πίεση των συνδικάτων και οι μη ανταγωνιστικοί μισθοί αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη την κουλτούρα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, η κατ 'επανάληψη αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν πρόκειται ποτέ να παράγει τα έσοδα που χρειάζεται η Αθήνα να πληρώσει για τις τρέχουσες δαπάνες, έτσι κι αλλιώς. Οι προτάσεις του κ. Σαμαρά, τουλάχιστον, προσφέρουν την προοπτική του να αρχίσει η Ελλάδα ν' αναπτύσσεται και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου