Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Το σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε.μπλοκάρεται από ένα μικρό αλλά θορυβώδες κράτος

  • International Herald Tribune(ΝΥ Times)
  • BY JACK EWING AND LOUISE STORY 

Η Φινλανδικές απαιτήσεις για εγγυήσεις θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη συναίνεση για τη διατήρηση της Ελλάδας στην επιφάνεια.

Η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να ηγούνται αποτελεσματικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Φινλανδία έχει αποδείξει πως ακόμη και μια μικρή χώρα μπορεί να διαταράξει τα μεγάλα σχέδια τους.

Επιμένοντας να λάβει εγγυήσεις από την Ελλάδα με αντάλλαγμα τη βοήθεια, η Φινλανδία απειλεί να ανατρέψει τη συμφωνία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, που με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, έγινε τον Ιούλιο για να επεκταθεί το ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Φινλανδία θα συμβάλει λιγότερο από 2 % των εγγυήσεων που παρέχονται στο ταμείο, που είναι γνωστό ως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αλλά οι απαιτήσεις της χώρας, που έγιναν αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες, απειλεί να εκτροχιάσει την εύθραυστη συναίνεση που αποτρέπει την Ελλάδα από την αθέτηση του χρέους της.

Η Φινλανδία είναι το πιο ζωντανό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εσωτερική πολιτική μπορεί να γίνει πρόβλημα της Ηπείρου, που απειλεί την ενότητα των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης καθώς αντιμετωπίζουν την πιο βαθιά κρίση τους από ποτέ. Αλλά η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία - όλες πλούσιες χώρες με ισχυρές οικονομίες - αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους σκληρή αντιπολίτευση για τη διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλία, της Ιρλανδία ή οποιαδήποτε άλλης χώρας που μπορεί να ταλαιπωρείται από το χρέος.

''Σε χώρες όπως η Φινλανδία, η αντιπολίτευση σε αυτό που περιγράφεται ως διάσωση είναι τεράστια,''είπε ο Philip Whyte, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης του Λονδίνου. ''Οι κυβερνήσεις πολιτικά περιορίζονται.''
Στη Φινλανδία, ο πρωθυπουργός Jyrki Katainen αντιμετωπίζει δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού, καθώς και πιέσεις από μια εθνικιστική ομάδα της αντιπολίτευσης, τους Πραγματικούς Φινλανδούς, η οποία οδήγησε τους ευρώ-σκεπτικιστές σε μεγάλα κέρδη τον Απρίλιο στις βουλευτικές εκλογές .

Η Φινλανδία είναι μία μόνο από 17 χώρες της ευρωζώνης όπου η έγκριση του Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη για τη διεύρυνση του ταμείου διάσωσης και των οποίων η εσωτερική πολιτική θα μπορούσε να διαταράξει τη διαδικασία. Η περίπτωση της Φινλανδίας σηματοδοτεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα της διακυβέρνησης στην Ευρώπη, δήλωσε ο James D. Savage, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, που έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.

''Υπάρχουν όλα αυτά τα πολλαπλά σημεία αρνησικυρίας, έτσι ώστε να μην μπορούν να καταλήξουν σε ένα λογικό συμπέρασμα, τουλάχιστον όχι εύκολα,''είπε ο κ. Savage. ''Υπάρχουν όλο και λιγότερο αποτελεσματικές αποφάσεις από αυτές που θα μπορούσαν να παρθούν''.


Η Ευρωπαϊκή αντιπαράθεση έχει προκαλέσει αναταραχή στην αγορά σε όλο τον κόσμο και ανησυχεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Το ενδεχόμενο μέλη της Ευρωζώνης να μη συμφωνήσουν με μια επέκταση του ταμείου διάσωσης είναι μια ανησυχία της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με καλά ενημερωμένους κύκλους για τα θέματα αυτά. Ο Matthew Ward, εκπρόσωπος της New York Fed, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι διαφωνίες μας παρέχουν ένα ακόμη μέτρο της αβεβαιότητας στην αγορά αυτή την εβδομάδα η άκρα νηνεμία του καλοκαιριού τελειώνει και οι συναλλαγές επανακτούν μια πιο φυσιολογική ένταση.
Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών υπουργείων οικονομικών αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της Παρασκευής σε τηλεδιαπραγματεύσεις για το θέμα των εγγυήσεων, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις έχουν προκαλέσει σύγχυση στην αγορά. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γερμανία και άλλες χώρες ανέφεραν την Παρασκευή ότι η Φινλανδία είχε ρίξει τις απαιτήσεις της, αλλά τα ρεπορτάζ γρήγορα διαψεύστηκαν από Φινλανδούς αξιωματούχους.

Το κλίμα που δημιουργείται από τις απαιτήσεις για εγγυήσεις θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει να υπερασπίζεται την Ιταλία και την Ισπανία στις αγορές ομολόγων και να απορροφά το κόστος δανεισμού τους. Αυτό το μήνα η ΕΚΤ έχει δαπανήσει € 36 δις, ή $ 52.2 δις, παρεμβαίνοντας στις αγορές χρέους, σε μια προσπάθεια, μέχρι στιγμής επιτυχή, θέτοντας όριο στις αποδόσεις των ομολόγων για τις δύο χώρες. Το καθήκον
της ΕΚΤ θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολο όταν ο όγκος των συναλλαγών αυξηθεί, ιδίως επειδή τόσο η Ισπανία όσο η Ιταλία έχουν προγραμματίσει να κάνουν μία προσπάθεια να πουλήσουν τίτλους του δημοσίου αυτή την εβδομάδα. ''Η κρίσιμη δοκιμασία ως προς την αποτελεσματικότητα του προγράμματος της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων είναι στον ορίζοντα'' έγραψε σε ένα σημείωμα ο Rainer Guntermann, αναλυτής της Commerzbank, .

Μια ακόμη σταγόνα κακών οικονομικών ειδήσεων έχει οδηγήσει περαιτέρω στη μείωση των διαθέσεων των επενδυτών, πιο πρόσφατα, την Παρασκευή, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κυκλοφόρησε στοιχεία που δείχνουν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις και τα δάνεια παρέμειναν αδύναμα. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τράπεζες είναι όλο και πιο ύποπτες στην πιστοληπτική ικανότητα τους και διστάζουν να δανείσουν η μία στην άλλη. Τα λεγόμενα Libor-OIS, spead τριών μηνών, που θεωρούνται δείκτες της έντασης στη διατραπεζική, έχουν διπλασιαστεί αυτό το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Μια περαιτέρω αύξηση των spread θα μεγαλώσει την ένταση.

Οι Φινλανδοί επίσημοι λένε ότι θέλουν να επιλύσουν το ζήτημα των εγγυήσεων και να συνεισφέρουν στο ταμείο διάσωσης. Αλλά είναι επίσης ανυποχώρητοι στο ότι η χώρα τους πρέπει να λάβει εγγυήσεις.
''Πρέπει να ακούσουμε το λαό της Φινλανδίας,''είπε κυβερνητικός παράγοντας, που ζήτησε ανωνυμία, λόγω της ευαισθησίας του θέματος. ''Οι εγγυήσεις αποτελούν την απόλυτη προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Φινλανδίας.''

Δεν είναι σαφές τι μπορεί να περιλαμβάνει η εγγύηση - κάποια αστεία, που κάνουν το γύρο, λένε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βάλει ενέχυρο την Ακρόπολη ή το νησί της Κέρκυρας. Και κάθε παραχώρηση προς τη Φινλανδία πιθανώς στη συνέχεια να οδηγούσε και άλλες χώρες να ζητήσουν εγγυήσεις, όπως η Αυστρία, όπου οι πολίτες είναι επίσης γκρινιάρηδες για το αν πρέπει να παρέχουν τα χρήματα των φορολογουμένων για να στηρίξουν την Ελλάδα. Η δυσαρέσκεια τροφοδοτείται από ταμπλόιντ και  μέσα μαζικής ενημέρωσης που παριστάνουν τους Έλληνες ως ανέντιμους και τεμπέληδες. (Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς.)

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι η Φινλανδία δεν θα έχει ειδικές εγγυήσεις. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild am Sonntag, η κ. Μέρκελ είπε ότι είναι βέβαιη ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης, παρά τους ψίθυρους δυσαρέσκειας στο κυβερνητικό συνασπισμό της. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ως στόχο όλα κράτη της 17-μελούς ζώνης του ευρώ να εγκρίνουν το πακέτο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.  η για τις εγγυήσεις δεν είναι η μόνη απειλή για το πακέτο διάσωσης. Το σχέδιο που εκπόνησαν οι ηγέτες τον Ιούλιο καλεί επίσης τις τράπεζες και άλλους επενδυτές να ανταλλάξουν μερικές από τις ήδη υπάρχουσες συμμετοχές τους, με τα νέα ομόλογα, που θα άξιζαν λιγότερο, αλλά δίνονται εγγυήσεις. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 37 δις €. Όμως, την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια, που ήταν πιθανώς μια κίνηση τακτικής για να ασκήσει πίεση στους κατόχους ομολόγων να αποδεχθούν τη συμφωνία, η Ελλάδα δήλωσε ότι θα υπαναχωρήσει από το σχέδιο μείωσης του χρέους, εκτός αν το 90 % των επενδυτών συμφωνήσουν, ανέφερε το Reuters.Η εναλλακτική λύση θα ήταν πιθανώς μια αθέτηση από την Ελλάδα, με πιο σοβαρές απώλειες για τους πιστωτές.

Δεδομένης της εμβάθυνσης των διαιρέσεων στο εσωτερικό της Ευρώπης, ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι μια αθέτηση θα είναι η καλύτερη λύση, για να αποτρέψει την Ελλάδα από το να σύρει προς τα κάτω τους υπόλοιπους της ζώνης του ευρώ.
''Η Ελλάδα θα πρέπει να αφεθεί να αποτύχει''δήλωσε ο Robert J. Aumann, ο οποίος έχει ένα Νόμπελ στα οικονομικά,  σε πρόσφατο συνέδριο στο Lindau στη Γερμανία, σύμφωνα με κείμενο των παρατηρήσεών του. ''Θα πρέπει να εξοφλήσει τα χρέη που αισθάνεται ότι είναι σε θέση να πληρώσει και να μην πληρώσει τα υπόλοιπα.''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου