Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Γερμανία παραμένει σταθερά προσκολλημένη στη θέση της απέναντι στο ευρωομόλογο

  • International Herald Tribune (NY Times)
  • BY JACK EWING 
H Μέρκελ υπεραμύνεται της στάσης της ισχυριζόμενη ότι προστατεύει τους πολίτες από την πίεση της αγοράς

''Μπορούμε μόνο να πάμε τόσο γρήγορα και τόσο μακρυά όσο μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες και τους εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο.''

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την Κυριακή, υπογράμμισε και πάλι την αντίθεσή της στην έκδοση ομολόγων, που υποστηρίζεται από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, μια θέση που θα γινόταν δεκτή με ενθουσιασμό από αρκετούς από τους συμπολίτες της, αλλά θα μπορούσε να διαταράξει τους επενδυτές κατά την έναρξη αυτού που θα μπορούσε να είναι μία άλλη δύσκολη εβδομάδα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μέρκελ: "Οι πολιτικοί δεν μπορούν και δεν θα τρέχουν απλώς πίσω από τις αγορές"

Σόιμπλε: "Αν το χρέος γινόταν κοινό, τούτο θα καθιστούσε ευκολότερο για τις κυβερνήσεις να αποφύγουν την επιδίωξη υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής"

Η κα Μέρκελ είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF σε συνέντευξη, που μεταδόθηκε την Κυριακή, ότι τα αποκαλούμενα ευρωομόλογα θα ήταν μια επιλογή μόνο στο απώτερο μέλλον.
''Δεν θα ήταν δυνατή η επίλυση της τρέχουσας κρίσης με τα ευρωομόλογα,''είπε η κα Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι''οι πολιτικοί δεν μπορούν και δεν θα τρέχουν απλώς πίσω από τις αγορές.''
''Οι αγορές θέλουν να μας αναγκάσουν να κάνουμε ορισμένα πράγματα,''είπε. ''Αυτό δεν θα το κάνουμε. Οι πολιτικοί πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε απρόσβλητοι, ότι μπορούμε να κάνουμε πολιτική για το λαό.''

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ, είπε ότι αν το χρέος γινόταν κοινό, τούτο θα καθιστούσε ευκολότερο για τις κυβερνήσεις να αποφύγουν την επιδίωξη υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, είπε στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ότι θα πάρει πολύ χρόνο για τις χώρες της ζώνης του ευρώ για την τροποποίηση της Συνθήκης για την νομισματική ένωση, η οποία πιθανώς θα πρέπει να επιτρέπει την έκδοση τέτοιων ομολόγων.
''Πρέπει να επιλύσουμε την κρίση στο πλαίσιο της ισχύουσας Συνθήκης,''είπε.

Οι δηλώσεις από τους Γερμανούς ηγέτες είναι σε αρμονία με την κοινή γνώμη στη Γερμανία, καθώς και σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jan Kees de Jager, δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην αντίθεσή της στα ευρωομόλογα.
Αυτό όμως δεν είναι ό, τι θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές .

Τα αποθεματικά σε όλο τον κόσμο βυθίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ευρέως διαδεδομένης ανησυχίας, ότι οι πολιτικοί ηγέτες ήταν απρόθυμοι να λάβουν τολμηρά μέτρα για να επιτεθούν στην ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους, την ίδια στιγμή που οι δείκτες δείχνουν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σημείο αναφοράς, ο δείκτης Stoxx Europe 600,  υποχώρησε 6,1 % την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009, με τις τράπεζες να υποφέρουν μερικές από τις μεγαλύτερες μειώσεις.
Τυχόν περαιτέρω πτώση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει παρέμβει στις αγορές ομολόγων για να κρατήσει συμπιεσμένες τις αποδόσεις στην ιταλική και ισπανική αγορά χρέους και να περιορίσει το κόστος δανεισμού για τις χώρες αυτές που έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ευρωομόλογα για να κρατήσουν συμπιεσμένο το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία,''τουλάχιστον όχι άμεσα", έγραψε ο Φρανκ Ένγκελς, αναλυτής της Barclays Capital στη Φρανκφούρτη,  σε ένα σημείωμα που εκδόθηκε πριν από τις συνεντεύξεις της κα Μέρκελ και του κ. Schäuble που μεταδόθηκαν και δημοσιεύθηκαν.

Μέχρι στιγμής η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά ομολόγων, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, έχει κρατήσει τις ιταλικές και ισπανικές αποδόσεις κάτω από 5 %,  σημείωσε ο κ. Ένγκελς. Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ταμείο διάσωσης της Ένωσης, θα είναι σε θέση να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό για να κρατήσει τις αποδόσεις εντός ορίων, είπε.
''Είναι βιώσιμες αυτές οι διευκολύνσεις;'' ρωτάει ο κ. Ένγκελς. ''Έχουμε τις αμφιβολίες μας, οι αντοχές της ΕΚΤ είναι πιθανότατα περιορισμένες και το ισοζύγιο του EFSF βρίσκεται στο ανώτατο όριο.''

Ο κ. Σόιμπλε είπε στην Die Welt ότι δε θεωρεί απαραίτητο να αυξηθεί το μέγεθος του ταμείου διάσωσης. Τέτοια σχόλια μπορεί να έρχονται ως ιδιαίτερα απογοητευτικά για τους επενδυτές, επειδή ο κ. Σόιμπλε θεωρείται ως ένας από τα πιο φιλο-ευρωπαϊκά μέλη του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, καθώς και μεταξύ των πιο πρόθυμων να συμφωνήσουν με εθνικές θυσίες προς το συμφέρον της διάσωσης του κοινού νομίσματος.Αλλά ο κ. de Jager, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, είπε ότι θα ήταν διατεθειμένος να αυξήσει το μέγεθος του ταμείου διάσωσης.

Από την αρχή της κρίσης του χρέους η κα Μέρκελ έχει αντισταθεί στις πιέσεις που δεχόταν από τους επενδυτές ομολόγων. Περίμενε μέχρις ότου η πίεση να γίνει έντονη πριν να συμφωνήσει με τις ενισχύσεις για την Ελλάδα και τα άλλα μέτρα που ήταν αντιδημοφιλή στους Γερμανούς ψηφοφόρους.
Είπε επίσης ότι δεν είδε τίποτα ''που να οδηγεί σε ύφεση στη Γερμανία.'' Παραδέχτηκε ότι οι πολιτικοί ηγέτες απαιτείται να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά δήλωσε ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν να μειωθεί το χρέος.

Η κα Μέρκελ είχε εκφράσει νωρίτερα την αντίθεσή της στα ευρωομόλογα μετά από τη συνάντηση στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, κατά την οποία δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν το συντονισμό των οικονομιών μεταξύ των μελών του ευρώ.
Στη συνέντευξη στην Die Welt, ο κ. ΣόιμπλεΕυρωπαίο υπουργό οικονομικών, όπως έχει προτείνει ο Jean-Claude Trichet, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αλλά ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε:''Μπορούμε μόνο να πάμε τόσο γρήγορα και τόσο μακρυά όσο μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες και τους εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο.''

Ξεχωριστά,το Der Spiegel αναφέρει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι τα ευρωομόλογα θα κόστιζαν στη Γερμανία επιπλέον € 2.5 δις ( $ 3,6 δις) σε πληρωμές τόκων κατά το πρώτο έτος της έκδοσης και 10 φορές το ποσό αυτό κάθε χρόνο μετά από μια δεκαετία. Το κόστος δανεισμού της Γερμανίας είναι συνήθως από τα χαμηλότερα στον κόσμο, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί αν η φήμη της για δημοσιονομική σύνεση εξουδετερωνόταν λόγω της στενότερης σύνδεσης με χώρες όπως η Ιταλία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την έκθεση του Spiegel, την οποία το περιοδικό είπε ότι βασίζεται στις εκτιμήσεις ανώνυμων  εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.

Η αντίθεση στα ευρωομόλογα είναι ισχυρή μεταξύ των γερμανικών πολιτικών κύκλων και μεταξύ του συντηρητικού οικονομικού κατεστημένου της χώρας, λόγω της αντίληψης ότι η χώρα θα καταρρεύσει αν επιδοτεί τους γείτονές της.Αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ευρωομόλογα θα είναι φθηνότερα ακόμα και για τη Γερμανία, επειδή ο όγκος της αγοράς ομολόγων θα αντιμάχονταν την αγορά των ΗΠΑ για ομόλογα και θα προωθούσε το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα. Αυτό θα αύξανε τη ζήτηση για τα ομόλογα και θα μείωνε τα επιτόκια.

Υπάρχει κάποια υποστήριξη για τα ευρωομόλογα στη Γερμανία. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινο Κόμμα, έχουν ταχθεί υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού χρέους. Επιπλέον, η εφημερίδα Frankfurt Allgemeine ανέφερε ότι διάφορα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της κα Μέρκελ στο Κοινοβούλιο την Κυριακή έλεγαν ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να αποκλείσει τα ευρωομόλογα.

Ενώ ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει τα ομόλογα, δήλωσε ότι η Γερμανία θα υπερασπιστεί το ευρώ ''κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες'' και ότι η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις ότι η Ελλάδα πρέπει να αφήσει τη ζώνη του ευρώ, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι οικονομολόγοι.

Αν η Ελλάδα πέσει έξω, είπε, η Ευρώπη θα υποστεί ''μια δραματική απώλεια της εμπιστοσύνης και επιρροής της''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου