Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Υπό πολιορκία, η Ελλάδα αισθάνεται ότι σπρώχνεται προς την έξοδο από το ευρώ

  • International Herald Tribune
  • BY JACK EWING AND LIZ ALDERMAN 
 Οικονομολόγοι στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι η διάσπαση με την Αθήνα θα ήταν προς όφελος όλων.

 

 ''Θα είναι δαπανηρό, αλλά τουλάχιστον με τη δραχμή θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε το δικό μας νόμισμα και το δικό μας μέλλον.''

Εάν η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν μια παλιά ταινία για την επιβίωση στον ωκεανό, θα υπήρχε μια σκηνή στην οποία οι επιβάτες στις σωσίβιες λέμβους συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν επαρκή τροφή και νερό για όλους και ότι κάποιος πρέπει να πέσει από πάνω στο πλάι. Για σένα το λέμε, Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το συναίσθημα που εκφράζει τον τελευταίο καιρό ένας αυξανόμενος αριθμός έγκριτων οικονομολόγων και άλλων σχολιαστών, ιδιαίτερα στην πλήρως ρευστή Γερμανία.
Από ένα ελληνικό ακριτικό νησί ο πρωθυπουργός, πριν 1,5 χρόνο ανακοίνωνε την προσφυγή μας στο ΔΝΤ. Αυτή ίσως ήταν και η πιο ήπια ανακοίνωση, σε σύγκριση με αυτές που εν τω μεταξύ ακολούθησαν. Το σενάριο να δούμε έναν Έλληνα πρωθυπουργό να ανακοινώνει αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ μοιάζει εφιαλτικό...ή μήπως όχι;

Η Ελλάδα, λένε, πρέπει να αφήσει την Ευρωζώνη για το καλό της, καθώς και για το καλό της Ηπείρου. Κάποιοι Γερμανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι άλλα μέλη της 17-εθνούς νομισματικής ένωσης, όπως η Πορτογαλία ή ακόμη και την Ιταλία, μπορεί να χρειαστεί να φύγουν επίσης.

''Είναι καλύτερα για όλους τους ενδιαφερομένους, ιδίως για την Ελλάδα, η χώρα να εγκαταλείψει προσωρινά το ευρώ,'' έγραψε σε ένα δοκίμιο που δημοσίευσε πριν δύο εβδομάδες ο Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του Ινστιτούτου επιρροής Ifo στο Ludwig Maximilian του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Συνεχίζοντας να ρίχνουμε χρήματα στην Ελλάδα θα μειώσουμε μόνο τα κίνητρα για τη χώρα να αναδιαρθρώσει την οικονομία της, λένε ο ίδιος και άλλοι ειδικοί, ενώ η Ευρώπη πιέζεται προς μια αποκαλούμενη ένωση "μεταφοράς" όπου οι ισχυρότερες χώρες υποχρεώνονται να στηρίξουν τις ασθενέστερες.

Όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχει πρόβλεψη στη νομοθεσία της ΕΕ για βγει απ' αυτήν ένα μέλος, σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποσυρθεί οικειοθελώς. Αλλά αν οι άλλες χώρες διακόψουν τη βοήθεια, λίγες επιλογές θα είχε στη διάθεσή της
.
Μεταξύ των Ευρωπαίων οικονομολόγων εκτός της Γερμανίας, η ιδέα ότι μια χώρα θα πρέπει να τεθεί υπό την πίεση να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ θεωρείται ως απερίσκεπτη και σκληρή. Οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν, η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα υπήρχε έλλειψη ενός αξιόπιστου νομίσματος με το οποίο θα αγόραζαν βασικά εισαγόμενα προϊόντα όπως το πετρέλαιο ή ακόμη και τρόφιμα.Ολόκληρη η ζώνη του ευρώ θα υπέφερε, καθώς οι επενδυτές θα φοβούνταν τη διάλυση της νομισματικής ένωσης και ίσως ακόμη και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

''Είναι πολύ επικίνδυνο,''είπε ο Silvio Peruzzo, οικονομολόγος στο Λονδίνο για την Royal Bank of Scotland. ''Θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες να βγουν από τη ζώνη και η αγορά θα άρχιζε να φλερτάρει με την ιδέα ότι το ευρώ ως σύνολο δεν έχει νόημα''.

Όμως, στη Γερμανία, με ενσωματωμένο το φόβο του πληθωρισμού και την επιμονή ότι τα άτομα θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους, η ιδέα ότι η Ελλάδα απλώς θα πρέπει να φύγει κερδίζει ευρύτερη υποστήριξη ακόμα και σε κύκλους της ελίτ.

Ο Otmar Issing, οικονομολόγος, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένας από τους αρχιτέκτονες του κοινού νομίσματος, αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει.
Ερωτηθείς για τη θέση του μέσω e-mail, ο κ. Issing απάντησε εμμέσως, λέγοντας ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της νομισματικής ένωσης - όπως έκανε η Ελλάδα - θα πρέπει να  φροντίσουν τον εαυτό τους.
''Εάν μια χώρα δεν συμμορφώνεται με τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα πρέπει να πάρει περαιτέρω οικονομική βοήθεια,''είπε. ''Μια χώρα η οποία δεν παίρνει περαιτέρω στήριξη πρέπει να αποφασίσει τι να κάνει.''
Ο κ. Issing και ο κ. Sinn και οι δύο έχουν εξαιρετικά μεγάλη επιρροή και η σκέψη τους παρέχει την πνευματική βάση για ευρεία διαμόρφωση γνώμης από τους απλούς Γερμανούς. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη πίεση στο εσωτερικό του κεντροδεξιού κόμματός της, μερικά από τα μέλη της οποίας ασκούν πιέσεις για ειδικό συνέδριο του κόμματος για να συζητήσουν την κρίση του χρέους.

Εν τω μεταξύ, αυτή η γερμανική στάση λαμβάνει τεράστια δημοσιότητα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ευρώ που έχουν πληγεί, όπου τρέφονται τα στερεότυπα του αλαζονικού, αυταρχικού Γερμανού και ανατροφοδοτούνται δυσαρέσκειες που ήδη πλήττουν βαθιά την ευρωπαϊκή ενότητα.
Οι Έλληνες φαίνεται έχουν τόσο βαρεθεί με τη Γερμανία όσο και οι Γερμανοί με την Ελλάδα. Καθώς τα πλουμιστά δακρυγόνα έλουζαν τους δρόμους της Αθήνας τον Ιούνιο, για παράδειγμα, πολλοί διαδηλωτές δέχονταν να πάρουν πίσω δραχμή.

''Δεν μας ενδιαφέρει να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ'', είπε ένας διαδηλωτής, ο οποίος έδωσε το όνομά του μόνο ως Δημήτρης. ''Θα είναι δαπανηρό, αλλά τουλάχιστον με τη δραχμή θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε το δικό μας νόμισμα και δικό μας μέλλον.''

Οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει ένα εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus πέρυσι όπου απεικονίζεται η Αφροδίτη της Μήλου με ανεστραμμένο το μεσαίο δακτύλο. ''Απατεώνες στην οικογένειά μας του ευρώ'' έλεγε ο τίτλος, μια αναφορά που αφορούσε σαφώς στην Ελλάδα.

Ο κόσμος πιστεύει οι  Έλληνες δεν πληρώνουμε τους φόρους μας και δεν θέλουμε να εργαστούμε'' είπε ο Χρήστος Μανωλάς, ένας Έλληνας επιχειρηματίας. "Αυτό είναι ένας μύθος που διαιωνίζεται από τους Γερμανούς''.
Ο κ. Μανωλάς αναφέρθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο από τη γαλλική τράπεζα Natixis, η οποία διαπίστωσε ότι οι Έλληνες και άλλοι νότιοι Ευρωπαίοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από ό, τι οι Γερμανοί, αν και η γερμανική οικονομία είναι πιο παραγωγική .

Οι Έλληνες δεν εγκατέλειψαν την ιδέα ότι η Γερμανία τους χρωστάει δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις που ποτέ δεν είχαν καταβληθεί μετά τη βάρβαρη Ναζιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. ''Θα μπορούσαμε να εξοφλήσουμε τα μισά μας χρέη σήμερα με εκείνες τις επανορθώσεις'' είπε ο κ. Μανωλάς, απηχώντας ένα συναίσθημα που εκφράζεται ευρέως από τους συμπολίτες του.

Η Ιρλανδοί θεωρούν ότι είναι σε διαφορετική κατηγορία από εκείνη των Ελλήνων, με υψηλή παραγωγικότητα και μία από τις πιο καινοτόμες δυνάμεις που εργάζονται στην Ευρώπη. Αλλά και εκεί επίσης υπάρχει δυσαρέσκεια προς την φανερή γερμανική αυθαιρεσία.
 
Δεν έχει σημασία ότι οι διασώσεις προήλθαν από τους εταίρους της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όταν ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το πώς η χώρα θα προχωρήσει μετά την παραλαβή του πακέτου διάσωσης, μου απάντησε,''Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ακριβώς ό, τι μας πουν οι όποιοι νέοι χρηματοδότες μας στη Φρανκφούρτη''.

Μεταξύ των Ευρωπαίων οικονομολόγων ως σύνολο, η ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ θεωρείται ανεύθυνη και αν μη τι άλλο αγγίζει τα όρια της τρέλας. Ο Jean Claude Trichet, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει χαρακτηρίσει τις προτάσεις αυτές ως ''παράλογες''.
Ο Charles Wyplosz, καθηγητής οικονομικών στο Graduate Institute της Γενεύης, είπε ότι η ιδέα η Ελλάδα να αποσχισθεί είναι ''τόσο ανόητη, όσο θα μπορούσε να είναι'.
''Θα ήταν η υπονόμευση του ίδιου του ευρώ'', είπε. ''Κανείς δεν θα ωφεληθεί από αυτό".

Η γερμανική άποψη βασίζεται επίσης στην υπόθεση ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης είχαν πιο ενάρετα ρεκόρ από εκείνα του νότου, κάτι το οποίο δεν ήταν πάντα αλήθεια.
Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας είχε υπερβεί τα όρια της συνθήκης και η οικονομία της ήταν μία από τις πιο αδύναμες στην Ευρώπη.
Αλλά ο κ. Sinn του Ινστιτούτου Ifo και άλλοι Γερμανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι χώρες όπως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν αυτό που χρειάζεται για να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους, αν κάποιοι άλλοι δεν τους διασώσουν απ' έξω.
Επισημαίνουν ότι η πίεση της αγοράς την περασμένη εβδομάδα οδήγησε την ιταλική κυβέρνηση να επιταχύνει τις προσπάθειες για άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, μετά από χρόνια αναβλητικότητας.
 ''Έχουμε δει ότι η πίεση στην αγορά μέσω των υψηλότερων επιτοκίων είναι η πιο πειστική κύρωση - αν όχι η μοναδική- η οποία προκαλεί σημαντικά, άμεσα μέτρα για τη μεταρρύθμιση'' έγραψε ο κ. Issing.

Οι οικονομολόγοι που λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη αναγνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε πιθανότατα να αποτύχουν και η οικονομία να υποφέρει μια βαθιά ύφεση.
" Ο κόσμος θα πρέπει να αποδεχθεί μια μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου,''δήλωσε ο Matthias Kullas, οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. ''Αλλά το βιοτικό επίπεδο έχει να πέσει έτσι κι αλλιώς''.

Το όφελος θα είναι ότι η Ελλάδα θα έχει το δικό της νόμισμα και νομισματική πολιτική και θα μπορούσε να υποτιμήσει ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα, είπε. ''Θα ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία προσαρμογής, αλλά στη συνέχεια, η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της'', είπε.
Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν πιέσεις προκειμένου να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ, είπε ο κ. Kullas. ''Ορισμένες χώρες θα υποφέρουν, και μερικές δεν θα ήταν σε θέση για να μείνουν''.
Αλλά το αποτέλεσμα, υποστήριξε, θα είναι μια νομισματική ένωση με περισσότερη ακεραιότητα.
''Όποιος θέλει να είναι μέλος της ζώνης του ευρώ πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες, και να αναλάβει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις,''είπε ο κ. Kullas. ''Για μένα, αυτό θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στο ευρώ.''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου