Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

H Ε.Ε. εντείνει τις πιέσεις στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει το χρέος

  • International Herald Tribune (NY Times)
  • BY STEVEN ERLANGER AND MATTHEW SALTMARSH

Η προοπτικη της αθετησης προκαλεσε επειγουσες συνομιλιες με τον Ελληνα πρωθυπουργο

''Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη αθέτηση, επειδή δε θα πλήξει μόνο την Ελλάδα .''

Εν όψει των αυξημένων πιέσεων της αγοράς για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας θα κάνουν βιντεοσύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι  την Τρίτη, με την προοπτική μιας περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους να πλανάται στον αέρα.
"Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες" έγραψε ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής Γ. Σεφέρης. Προφανώς είχε υπόψη του τη βαριά μας ιστορική κληρονομιά. Αυτήν όμως δεν τολμήσαμε ποτέ  να τη σηκώσουμε. Προς το παρόν μας βουλιάζουν τα υπέρογκα χρέη.
Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν προγραμματίσει αρχικά μια κοινή δήλωση για τη στήριξη των τραπεζών τους νωρίτερα την Τρίτη, αλλά το  Βερολίνο την έκρινε ως μη αναγκαία, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι. Ακόμα, η Γαλλία πιέζει τη Γερμανία να εκπέμψει ισχυρότερο σήμα ότι η Ευρώπη θα δραστηριοποιηθεί για την επίλυση του θέματος πριν νέες αμφιβολίες για την ελληνική φερεγγυότητα διασπείρουν περαιτέρω τη μόλυνση σε άλλες χρεωμένες χώρες και τις τράπεζές τους.

Ο κ. Σαρκοζί συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης για να συζητήσει την κρίση του ευρώ στο Elysee Palace στο Παρίσι με τον Herman Van Rompuy, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  που εκπροσωπεί τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά κανένας τους δε μίλησε αργότερα στους δημοσιογράφους.

Η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν από τον κ. Van Rompuy να διευθύνει ένα παρόμοιο Συμβούλιο από τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ. Ο κ. Rompuy είναι σημαντικός μεσολαβητής μεταξύ Παρισιού και του Βερολίνου. Σχεδιάζεται μια σοβαρή συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου, του οποίου η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ανίκανη έως τώρα να εφαρμόσει το είδος των νομικών αλλαγών και των περικοπών του προϋπολογισμού εν μέσω μιας βαθιάς ύφεσης και που η Αθήνα είχε υποσχεθεί στους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .

Παρά την εντατικοποίηση των ρυθμών της οικονομικής διπλωματίας, η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση του χρέους εξακολουθεί να φαίνεται να είναι πίσω από το σημείο καμπής. Αυτό υπογραμμίστηκε από την ανακοίνωση ότι ο Timothy F. Geithner, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, θα κάνει μια σπάνια, αν όχι άνευ προηγουμένου, εμφάνιση σε μια συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Wroclaw στην Πολωνία. Το ταξίδι θα είναι το δεύτερό του πέρα ​​από τον Ατλαντικό σε μια εβδομάδα, μετά την ομάδα της συνεδρίασης των 7 στη Μασσαλία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

''Είναι σαφές ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την απογοήτευσή του με την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και αναζητεί δράση, πριν επιρρεαστούν περαιτέρω τμήματα του τραπεζικού συστήματος και επαναξεταστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση '' έγραψαν σε ένα διερευνητικό σημείωμα οι Chris Turner και TomLevinson , στρατηγικοί αναλυτές της ING.

Η αυξανόμενη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι τα προβλήματα της Ευρώπης απειλούν την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία ήταν επίσης εμφανής από την είδηση ​​ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με ισπανόφωνους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, κάλεσε τους ηγέτες της ευρωζώνης να δείξουν στις αγορές ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για την κρίση του χρέους.
''Στο τέλος, οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης, οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ανταποκριθούν και να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το πώς να συντονίσουν τη νομισματική ενοποίηση με πιο αποτελεσματικό συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής,''  σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Ομπάμα, όπως ανέφερε το  EFE, ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν να τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες στις 21 Ιουλίου, αλλά οι αλλαγές αυτές πρέπει να επικυρωθούν από όλα τα 17 μέλη. Η κ. Μέρκελ πιέζει για τη ψηφοφορία στη Βουλή, το γερμανικό Κοινοβούλιο, αυτόν τον μήνα, και δήλωσε την Τρίτη ότι η Γερμανία θα εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρξει ''ανεξέλεγκτη'' αθέτηση της Ελλάδα που θα μπορούσε να γκρεμίσει στη ζώνη του ευρώ.
''Σε μια νομισματική ένωση με 17 μέλη, μπορούμε να έχουμε μόνο ένα σταθερό ευρώ, αν προλάβουμε ομαλές διαδικασίες,''είπε. ''Ως εκ τούτου, είναι πρώτη μας προτεραιότητα να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη αθέτηση, επειδή δε θα πλήξει μόνο την Ελλάδα. Ο κίνδυνος θα ήταν πολύ μεγάλος να χτυπήσει πολλές άλλες χώρες''.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση για ευρώ και ότι ένα ολοκληρωμένο πακέτο διάσωσης χρειάζεται χρόνο. ''Δεν μπορεί να γίνει με την εφαρμογή λίγων μέτρων, αλλά μέσα από μία ειδική, μακρά διαδικασία'', είπε. Και υποσχέθηκε και πάλι ότι ''πρέπει να γίνουν τα πάντα για να κρατήσουμε τη ζώνη του ευρώ ενωμένη πολιτικά, γιατί αλλοιώς θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του ντόμινο''

Αλλά η κουβέντα της για την αθέτηση, ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη, δεν θεωρήθηκε σημαντική, επειδή αυξάνεται ο σκεπτικισμός ότι ακόμη και το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδα, μέρος του πακέτου της 21ης Ιουλίου, δε θα είναι αρκετό για να φέρει τη χώρα σε ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους. Πολλοί ειδικοί τώρα εκτιμούν ότι ένα διευρυμένο 440 δις €, ή $ 604,3 δις $, ταμείο διάσωσης, αφού επικυρωθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απότομη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που γίνονται ευάλωτες από περαιτέρω απομειώσεις λόγω του ελληνικού χρέους.

Παρά την έκθεση των μεγάλων γαλλικών τραπεζών στα ελληνικά και άλλα κρατικά ομόλογα, οι Γάλλοι αξιωματούχοι επέμειναν και πάλι την Τρίτη ότι οι τράπεζες είχαν σταθερή, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και θα μπορούσαν να χειριστούν οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο ελληνικό χάος.

Το τέχνασμα για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι να απομονώσουν Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα γίνει το είδος της αναδιάρθρωσης που αρνήθηκαν ότι θα μπορούσαν ποτέ να συλλογιστούν πριν από έξι μήνες.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα περιστρέφονται σε θετικό έδαφος, έχοντας προηγουμένως μειώσει τους φόβους σχετικά με την έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο ασταθές Ευρωπαϊκό χρέος και την ικανότητά τους να το χρηματοδοτήσουν οι ίδιες σε δολάρια. Ο δείκτης Euro Stoxx 50, για τα τραπεζικά Bluechip της ευρωζώνης έκλεισε στο 2,1% και ο DAX στη Φρανκφούρτη αναρριχήθηκε στο 1,9 %. Οι σημαντικοί δείκτες των ΗΠΑ ήταν υψηλότεροι στη Wall Street, ενώ οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο.

Μολονότι τα άμεσα προβλήματα περιστρέφονται γύρω από την Ελλάδα, μεγαλύτερες χώρες όπως η Ιταλία, οι οποίες είναι επίσης υπερχρεωμένες, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες.
Την Τρίτη, το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών πούλησε 3,9 δις € ενός νέου πενταετούς ομολόγου με μια μέση απόδοση 5,6 %. Αυτό σε σύγκριση με ποσοστό 4,93 %  κινητών αξιών παρόμοιου ωριμότητας που πουλήθηκαν την τελευταία φορά στις 14 Ιουλίου. Η ζήτηση στη δημοπρασία ήταν 1,28 φορές το ποσό που προσφερόταν, σε σύγκριση με 1,93 φορές κατά την προηγούμενη πώληση.
Αναλυτές είπαν ότι η ζήτηση ήταν απογοητευτική και ότι οι αγοραστές είδαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ιταλικά ομόλογα από τη δημοπρασία, ως μέρος του προγράμματος για αγορές περιουσιακών στοιχείων για τη σταθεροποίηση των ασταθών αγορών.

Η απόδοση των 10 ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε από 0,12 % την Τρίτη, σ 5,665 %, κοντά στο επίπεδο του 6%, που θεωρείται ότι είναι μη βιώσιμο, και αυτό ώθησε την ΕΚΤ να παρέμβει και να αρχίσει να αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα χρέους. Τα ισπανικά ομόλογα 10 ετών συναλλάχθηκαν στο 5,342%, μια ελαφρά αύξηση από τη Δευτέρα.

Στην Ελλάδα οι αποδόσεις των ομολόγων νωρίτερα αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ της ευρώ-εποχής κοντά το 25 %, καθώς οι ανησυχίες για μια βραχυπρόθεσμη ελληνική χρεοκοπία αυξήθηκαν και έδτασαν από 1,04 μονάδες στις 21,416, στο τέλος του ευρωπαϊκής συναλλαγής. Το ευρώ ανήλθε στα 1,3714 δολάρια από το απόγευμα στη Νέα Υόρκη από τα 1,3679 δολάρια που ήταν αργά τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέταξε στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο την Τρίτη για να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ''ισχυρή'' δέσμευση της Ιταλίας για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού μέχρι το 2013. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον κ. Van Rompuy, ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Κάτω Βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου, θα δώσει την τελική έγκριση για το 54 δις. € πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης κατά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη. Ο κ. Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι η εξοικονόμηση από τα μέτρα θα υπερβαίνουν αυτά που είχαν αρχικά συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Είπε ότι τα οικονομικά θεμέλια της Ιταλίας είναι ''πολύ καλά'', ότι η βιομηχανία είναι ισχυρή, ότι η ιταλική οικογένεια είχε σημαντικές αποταμιεύσεις και ότι η Ιταλία ήταν η δεύτερη μετά τη Γερμανία από την άποψη ''της ευημερίας και του πλούτου της χώρας.''.
Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι το νέο πακέτο μπορεί να μην είναι αρκετό.
Ο Robert O'Daly, οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit, δήλωσε ότι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να''καταλήξει σε μια συνεκτική μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη βελτίωση των ζοφερών οικονομικών επιδόσεων για την ανάπτυξη της χώρας''. Αλλά πρόσθεσε ότι ''αυτό δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί'' δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές στο εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες για τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στη Ρώμη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Giulio Tremonti  και του προέδρου της κινέζικης Investment Corp, Lou Jiwei, επιβεβαιώθηκαν από το γραφείο του κ. Tremonti την Τρίτη, ανέφεραν τα πρακτορεία ειδήσεων.
Η Ιταλία διαφήμιζε τη συνάντηση ως ένα σημάδι ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα. Η CIC κατέχει 374 διις $ από τις 31 Δεκεμβρίου 2010, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έχουν ήδη επενδυθεί, όμως, η CIC δεν έχει λάβει κανένα μεγάλο ποσό από τις εκροές των χρημάτων από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας πρόσφατα. Η CIC ειδικεύεται επίσης στην αγορά αποθεμάτων, όχι ομολόγων, αν και μπορεί να επενδύει χρήματα σε ομόλογα κατά καιρούς.

Οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί σε κάθε περίπτωση. Οι αγορές ομολόγων της Κίνας κατά τη διάρκεια της κρίσης από άλλες χώρες της ευρωζώνης,όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ,είχαν περιορισμένα αποτελέσματα.
''Αγορές ιταλικών ομολόγων ή άλλων ιταλικών περιουσιακών στοιχείων από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Κίνας μπορεί να γίνουν κάποτε, αλλά αυτό είναι όλο,''είπε ο κ. O'Daly. ''Όπως φαίνεται και με τις αγορές από την ΕΚΤ 40 έως 45 δις € αξίας ιταλικών κρατικών ομολόγων τον Αύγουστο, είχαν πρόσκαιρα αποτέσματα''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου