Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν η ζωγραφική και η ποίηση αλληλοεμπνέονται

Για την καλλιτεχνική αξία της Μαρίας Σαρρή δε χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι παραπάνω απ' αυτά που κατά καιρούς έχουν πει και γράψει ειδικοί κριτικοί τέχνης. Η Χιώτισσα ζωγράφος συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα των Ελλήνων καλλιτεχνών και η τεχνοτροπία της αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους μελετητές των τάσεων και των στυλ της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει βήμα βήμα την πορεία της Μαρίας Σαρρή, θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για μία καλλιτέχνιδα η οποία, παρόλο που βρίσκεται επί σειρά ετών στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας, δεν έπαψε ποτέ να αναζητεί νέους δρόμους και νέες εκφράσεις στο έργο της. Αυτό σημαίνει απλώς ότι η συνέχεια μας επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.


Η καινοτομία όμως τώρα έρχεται με το "ντύσιμο" του έργου της με την ποίηση της νέας και ραγδαία ανερχόμενης, επίσης Χιώτισσας, ποιήτριας, Κατερίνας Χούλη. Η Κατερίνα, αφού για αρκετό καιρό αναζήτησε πρόσφορους δρόμους προς την ποίηση,  φαίνεται να είναι πια σταθερά προσηλωμένη σ' αυτό που κάνει. Η αλληλουχία των λέξεων, που η ίδια δημιουργεί με τόσο συναισθηματικό και περίτεχνο τρόπο, μας μεταφέρει σ' έναν κόσμο μορφών και εικόνων, που εύκολα μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη του βεληνεκούς της Μαρίας Σαρρή.  


Αυτά τα τρία ποιήματα που ερμηνεύουν ή εμπνέουν το έργο της Μαρίας Σαρρή, για όσους έχουν διαβάσει στο παρελθόν ποιήματα της Κατερίνας Χούλη, δεν αποτελούν έκπληξη. Είναι η φυσιολογική πορεία προς την ωριμότητα μιας ποιήτριας που προσπαθεί να βρει το δρόμο της σ´ έναν κόσμο κατακερματισμένο, γυμνό από συναισθήματα και βυθισμένο στη μοναξιά.

Σας δίνω τρία σύντομα videos που είναι σύνθεση έργων της ζωγράφου Μαρίας Σαρρή επενδεδυμένων με τρία ποιήματα της Κατερίνας Χούλη και εξαιρετική μουσική.

Με φόντο τους πίνακες της Μαρίας Σαρρή, από την ατομική έκθεσή της στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου. Δεξιά η Μαρία Σαρρή και αριστερά η ποιήτρια Κατερίνα Χούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου