Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ο γιος του Oliver Stone υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ιράν στα πυρηνική όπλα


  • TheWrap.com
 Ο Σην Στόουν, γιος του Όλιβερ, φαίνεται σαν να ξεφυλλίζει ένα παλιό μπλοκ.

Φρέσκος ​​από το αεροπλάνο από την Τεχεράνη, ο γιος του διάσημου κινηματογραφιστή υπερασπίστηκε τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξή του αυτό το Σαββατοκύριακο και υποστήριξε το δικαίωμα του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ως άμυνα από τις απειλές από το Ισραήλ.
Ο Στόουν με τη συμπαραγωγό Μελίσσα Κάρτερ στην Τεχεράνη (ντυμένη με τη τελευταία λέξη της θεοκρατικής μόδας)
Ο 26χρονος ντοκιμαντερίστας συναντήθηκε αποκλειστικά με το TheWrap στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, προσφέροντας κάποιες ασυνήθιστες απόψεις.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση του Ιράν είναι "σαν κάποιος να έρχεται στο σπίτι σας και να λέει ο πατέρας δεν θα πρέπει να δέρνει τα παιδιά", είπε. «Ποιοι είμαστε εμείς για να τους πούμε πώς να κυβερνήσουν τη χώρα τους;"

"Το Ιράν κυβερνάται από το νόμο», είπε. «Οι άνθρωποι δεν συμπαθούν τον Αχμαντινετζάντ, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί έναν πόλεμο ή μια εξέγερση."

Ο πατέρας του Σην, ο Όλιβερ Στόουν, συχνά ακολουθεί μια αμφιλεγόμενη πολιτική εικονοκλάστη, έχοντας γίνει φίλος με τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και τον αντι-αμερικανό ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Ο Στόουν πέρασε μια εβδομάδα στην Τεχεράνη ξεκινώντας μια νέα εταιρία συμπαραγωγής που θα κάνει ταινίες που βασίζονται στην ιρανική ιστορία και τον πολιτισμό.

Εν τω μεταξύ, στην Τεχεράνη την Κυριακή, ο Αχμαντινετζάντ εκφώνησε ομιλία με την ευκαιρία της επετείου της 11 / 9, με την επανάληψη της θεωρίας συνωμοσίας ότι οι επιθέσεις ήταν ενορχηστρωμένες από τις ΗΠΑ ως πρόσχημα για πόλεμο.

Αλλά ο Στόουν δήλωσε ότι ο Αχμαντινετζάντ είναι συχνά παρεξηγημένος.

«Ήρθε στην Αμερική και έτεινε χέρι φιλίας. Και υπάρχουν πολλές κυριολεκτικά λάθος μεταφράσεις. Το έχω δει. Ο Αχμαντινετζάντ θα πει κάτι και θα μεταφραστεί λανθασμένα", είπε. «Πολλές από αυτές είναι σκατομεταφράσεις. Είναι μια επιθετική στάση και από τα δύο μέρη, κυρίως από την αμερικανική πλευρά."

Ο Στόουν, ο οποίος σπούδασε ιστορία στο Princeton, δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε το δικαίωμα σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα.

"Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα, το Ιράν έχει δικαίωμα σ' αυτά", είπε. "Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση για την άμυνα."

Ο Στόουν είπε ότι θέλει να κάνει ταινίες στο Ιράν, "επειδή εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτεροι κινηματογραφιστές στη Μέση Ανατολή. Είμαι πολύ ανοιχτός στις διεθνείς επαφές." Η ευκαιρία προέκυψε μέσα από κάποιες προσωπικές διασυνδέσεις.

Ο Στόουν δεν σχολίασε το γεγονός ότι το Ιράν συνέλαβε το σκηνοθέτη Jafar Panahi στον απόηχο των διαδηλώσεων του "Πράσινου Κινήματος" του 2009 και τον έχει απαγορεύσει να κάνει ταινίες, επειδή επέκρινε το καθεστώς.

Ο Στόουν ήταν στο φεστιβάλ για να ξεκινήσει μια νέα online επιχείρηση, τη FilmFunds, της οποίας είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι οι πολιτικές απόψεις του Στόουν ήταν προσωπικές και δεν αντιπροσωπεύουν τη FilmFunds.

Ένας Ιρανός σκηνοθέτης, που βρίσκεται επίσης στο φεστιβάλ, εξέφρασε την απογοήτευση του όταν άκουσε τις απόψεις του Στόουν.

"Αυτό είναι προσβλητικό", δήλωσε ο Mazdak Taebi, στον οποίο έχει απαγορευτεί να ταξιδέψει πίσω στο Ιράν, λόγω των δηλώσεών του κατά του καθεστώτος. "Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι άνθρωποι εκεί είναι σοκαρισμένοι. Είναι φοβισμένοι. Είναι ένα σύστημα αστυνομοκρατίας."

Ένας άλλος Ιρανός σκηνοθέτης στο φεστιβάλ, ο οποίος εξακολουθεί να ζει στην Τεχεράνη, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Όταν διέσχιζε τους δρόμους της Τεχεράνης, ο Στόουν είπε ότι είδε γκράφιτι που έγραφαν, "Θάνατος στην Αμερική», αλλά είπε ότι αυτό δεν είχε κυριολεκτική σημασία. "Επειδή είναι συναισθηματικά", είπε. "Δεν έχουν την έννοια που νομίζετε ότι έχουν. Δεν είναι πολιτική έκφραση."

"Μπορείτε να κάνετε διάλογο με τη χώρα αυτή. Χρόνος αλλάζει τα πάντα. Ο χρόνος θα φέρει την επανάσταση. Το Ιράν θα αλλάξει", πρόσθεσε. "Αλλά ποτέ από στρατιωτική δύναμη ή πίεση".

Αρνήθηκε τελείως την ιδέα ότι οι Αμερικανοί μπορεί να βρουν την επιλογή του να εργαστεί στο Ιράν ως προδοσία.

"Δεν με ενδιαφέρει, αν νομίζουν κάτι τέτοιο. Αυτό είναι ηλίθιο. Πρέπει να υπάρχει πολιτισμένος διάλογος με κάθε χώρα», είπε. 

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά μένω άφωνος με τις απόψεις ενός καλλιτέχνη, που, υποτίθετσι πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία σ' όλο τον κόσμο.
    Εδώ όμως πρόκειται για έναν άνθρωπο που φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση για το τι συμβαίνει γύρω του. Είναι δυνατόν να υπερασπίζεται "το δικαίωμα του Ιράν στα πυρηνικά όπλα"; Καλά, οι ίδιοι οι Ιρανοί ηγέτες δε μας λένε τόσο καιρό ότι η ανάπτυξη των πυρηνικών εργοστασίων τους και ο εμπλουτισμός του Ουρανίου γίνεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και όχι για όπλα;
    Τον Σην Στόουν δεν ενδιαφέρει αυτό. Υπερασπίζεται ένα θεοκρατικό απάνθρωπο καθεστώς στο "δικαίωμα" στα όπλα, με το επιχείρημα, ότι αυτό γίνεται ως απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ.
    Δεν τον ενδιαφέρει επίσης ότι την ίδια ώρα που αυτός κυκλοφορούσε στα σαλόνια του Τορόντο, ο Τζαφάρ Παναχί, ο πολυβρβευμένος και διάσημος Ιρανός σκηνοθέτης (Offside, Crimson Gold, The Circle) βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Παναχί περιμένει να εκτίσει την ποινή των 6 χρόνων, που καταδικάστηκε από το καθεστωτικό δικαστήριο για προπαγάνδα εναντίον της ισλαμικής δημοκρατίας ενώ του απαγορεύεται στα επόμενα 20 χρόνια, να δημιουργήσει οποιοδήποτε έργο. Τον Παναχί τον έχουν τελειώσει φυσικά και πνευματικά, όταν ο φέρελπις Σην βρισκόταν σε επαφές με τους μουλάδες για να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή του.
    Και όταν ο ίδιος ο Σην τριγυρνούσε στους δρόμους της Τεχεράνης,κοιτάζοντας αδιάφορα τα φιλοκαθεστωτικά γκράφιτις, κάποιοι βασανίζονταν ή οδηγούνταν στην κρεμάλα, γιατί κρίθηκαν ότι στρέφονταν κατά του θεού, επειδή απλώς ήταν ομοφιλόφιλοι ή αγαπούσαν τη δημοκρατία.
    Κρίμα που φέρνει ένα τόσο μεγάλο και βαρύ όνομα.
    Όταν με το καλό καταρρεύσει το καθεστώς των μουλάδων, γιατί θα το πιουν το φαρμάκι μέχρι πάτο, η Αραβική Άνοιξη χτυπάει την πόρτα τους, ο Ιρανικός λαός δεν πρέπει να ξεχάσει κάτι τύπους σαν τον Σην Στόουν, που δε διστάζουν να πάρουν στα χέρια τους χρήματα βαμμένα από το αίμα αθώων ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή