Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Βρέθηκαν σωματίδια ταχύτερα από το φως


  • The Wall Street Journal 
  • By Cautam Naik
Ερευνητές ανέφεραν ότι έχουν καταγράψει πειραματικά δεδομένα με υποατομικά σωματίδια που ταξιδεύουν γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός, ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα που είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί κάτω από τρομακτικό έλεγχο γιατί θα τάραζε τη Φυσική, εάν επιβεβαιωνόταν.
Ένα μέρος του πειράματος OPERA για τη μέτρηση νετρίνων στο Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτο Gran Sasso.
Σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, γνωστό και από το γαλλικό ακρωνύμιο CERN, οι επιστήμονες έχουν μετρήσει σωματίδια που είναι γνωστά ως νετρίνα να κινούνται με ταχύτητα που ήταν 20 εκατομμυριοστά πάνω από την ταχύτητα του φωτός, το όριο ταχύτητας της φύσης.
 
Αν και οι φυσικοί δήλωσαν ότι έλεγξαν και επανέλεγξαν τα δεδομένα, το απίστευτο αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλα, ανεξάρτητα πειράματα.
Η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν-και η τρέχουσα γνώση μας για τους κοσμικούς νόμους-βασίζεται στην κρίσιμη ιδέα ότι τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από το φως, του οποίου η ταχύτητα έχει καθηλωθεί σε 300 χιλ. χιλιόμ. το δευτερόλεπτο. Στη διάσημη εξίσωση E = mc ², για παράδειγμα, το "c" αντιπροσωπεύει την ταχύτητα του φωτός.

"Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται ως έκπληξη", δήλωσε ο Antonio Ereditato του Πανεπιστημίου της Βέρνης, εκπρόσωπος για το πείραμα, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του CERN. "Μετά από πολλούς μήνες μελετών και διασταυρωτικών ελέγχων δεν έχουμε βρει καμία καθοριστική επέμβαση που θα μπορούσε να εξηγήσει το αποτέλεσμα της μέτρησης." Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι πιθανές επιπτώσεις στον τομέα της επιστήμης είναι πολύ μεγάλες για να οδηγήσουν σε άμεσα συμπεράσματα ή προσπάθειές φυσικής ερμηνείας".
 
Με το πείραμα, που είναι γνωστό ως OPERA, στάλθηκε μια ακτίνα νετρίνων από το CERN, κοντά στη Γενεύη, προς το εργαστήριο Gran Sasso στην Ιταλία, 450 μίλια μακριά. Το νετρίνο είναι ένα υποατομικό σωματίδιο χωρίς κανένα φορτίο, που σχεδόν ποτέ δεν αλληλεπιδρά με κανένα άλλο σωματίδιο. Τα αποτελέσματα της υπέρβασης της ταχύτητας του φωτός βασίστηκαν στην παρατήρηση σε άνω των 15.000 μετρήσεων νετρίνων στο Gran Sasso, δήλωσε το CERN.
 
Οι ερευνητές έθεσαν τα πειραματικά αποτελέσματα στη διάθεση του κοινού μέσω ενός δικτυακού τόπου ως ένα μέσον για να προσελκύσουν ευρύτερο έλεγχο που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τα απροσδόκητα ευρήματα. Το  CERN σχεδιάζει να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της έρευνας κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου την Παρασκευή στη Γενεύη.

1 σχόλιο:

  1. Η είδηση είναι πράγματι εντυπωσιακή. Γεννηθήκαμε και σπουδάσαμε μαθαίνοντας ότι η φύση θέτει την ταχύτητα του φωτός ως το άνω όριο στις ταχύτητες των σωμάτων. Παρόλο που αναπτύχθηκαν θεωρίες για σωματίδια που κινούναι με ταχύτητες που υπερβαίνουν αυτήν του φωτός, εν τούτοις ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν πειραματικά. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται από ένα έγκυρο ερευνητικό κέντρο, όπως το CERN κάτι τέτοιο.
    Αλλά ας είμαστε συγκρατημένοι, όπως εξ άλλου και οι ίδιοι οι επιστήμονες του CERN φαίνεται να είναι. Γι αυτό εξ άλλου καλούν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα σε περαιτέρω έρευνα και έλεγχο των δεδομένων, τα οποία τα δίνουν και στη δημοσιότητα.
    Οι συνέπειες στην περίπτωση επιβεβαίωσης θα είναι συνταρακτικές και θα οδηγήσουν σ' ένα είδος νευρικής κρίσης τους επιστήμονες, αφού κυρίαρχες θεωρίες, όπως η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, που επιβεβαιώνονται εδώ και έναν αιώνα, ανατρέπονται ή στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να συμπληρωθούν.
    Μήπως όμως η ανακοίνωση του CERN ήταν λίγο βιαστική; Έχω την εντύπωση ότι γενικώς στο CERN υπάρχει έντονο άγχος για απτά αποτελέσματα. Και αυτό γιατί σήμερα εκεί διοχετεύονται τεράστια κονδύλια απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, έχουν διαφημίσει πολύ το Πείραμα του Αιώνα, αλλά τα αποτελέσματα είναι, ακόμα τουλάχιστον, πενιχρά. Οι περοσότεροι και πιο έγκυροι επιστήμονες είναι μάλιστα ιδιαίτερα απαισιόδοξοι ως προς την πορεία των πειραμάτων. Αν προσθέσουμε επί πλέον και το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο χρόνος λειτουργίας του μεγάλου κεντρικού επιταχυντή (LHC) είναι μικρότερος από το χρόνο βλαβών του και αποκατάστασής τους, γίνεται κατανοητή η γκρίνια των κυβερνήσεων που χρηματοδοτούν το πιο ακριβό επιστημονικό project στην ιστορία της επιστήμης.
    Κάτω λοιπόν από την συνεχή πίεση των κυβερνήσεων για ουσιαστικά αποτελέσματα, που να δικαιολογούν τις δαπάνες, οι επιστήμονες του CERN πιθανόν να οδηγούνται σε πρόωρες ανακοινώσεις προκειμένου να εμφανίσουν επιστημονικές επιτυχίες για να υπάρχει ομαλή εισροή κονδυλίων. Στην πορεία θα φανεί αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο ή έχουμε την τύχη να παρακολουθούμε ένα νέο boom στη επιστήμη της Φυσικήε, ανάλογο μ' αυτό που υπήρξε στο τέλος του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή