Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τα βιβλία χάθηκαν στο δρόμο. Μαζί τους και η αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ η μη διανομή των βιβλίων φέτος στα σχολεία ήταν φυσικό επακόλουθο όσων έχουν προηγηθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου. Στην αρχή έβαλαν ως βασικό σλόγκαν του Υπουργείου το "Πρώτα ο Μαθητής". Τι ήθελαν να πουν; Μήπως ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε στην ατζέντα ο μαθητής και ήλθε η κ. υπουργός να αποκαταστήσει επί τέλους το αυτονόητο; Ποιος ήταν "πρώτος" δηλαδή; Μήπως ο εκπαιδευτικός; Εν πάσει περιπτώσει το σύνθημα αυτό ήταν η πρώτη βολή κατά των εκπαιδευτικών, τους οποίους ουσιαστικά τους έθετε, με το καλημέρα, απέναντι από τους υπόλοιπους (μαθητές, γονείς, υπουργείο και ευρύτερη κοινωνία).
Κάθε μαθητής και το iPad του. Αυτήν την εικόνα δε θα τη δείτε στο ελληνικό Ψηφιακό Σχολείο που προωθεί με ζήλο - αλλά χωρίς λεφτά -η κυβέρνηση. Ένα DVD είναι αρκετό.
 Το επόμενο ήταν το Νέο Σχολείο, το Ψηφιακό Σχολείο και όλα τα συναφή (διαδραστικοί πίνακες, διδασκαλία μέσω υπολογιστών, ψηφιακά βοηθήματα μέσω διαδικτύου κ.ά). Η κυβέρνηση, μετά το OpenGove, τα βιογραφικά μέσω διαδικτύου, τα twitter, τα facebook, επιχειρεί να εκσυγχρονίσει την εκπαίδευση με την εισαγωγή προωθημένης τεχνολογίας. Πρώτο δείγμα η κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής στήριξης στα Λύκεια, η οποία "μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από το διαδίκτυο" στα πλαίσια του Νέου Ψηφιακού Σχολείου. Δεν παρέλειψαν βέβαια να αφήσουν και ένα καλό "φέσι" στους συντονιστές του προγράμματος σε όλα τα σχολεία της χώρας, οι οποίοι, αφού πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο πρόγραμμα δεν πήραν φράγκο τα δύο τελευταία χρόνια και τρέχουν  τώρα οι άνθρωποι στα δικαστήρια μπας και βρουν το δίκιο τους.

Επομένως μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν τα τελευταία γεγονότα σχετικά με τα σχολικά βιβλία. Στους εκπαιδευτικούς κύκλους η περίπτωση να μη δοθούν βιβλία φέτος ήταν αναμενόμενη ως η φυσική κατάληξη μιας πολιτικής που δομήθηκε με ψευδεπίγραφα συνθήματα και λόγια κενού περιεχομένου. Μια πολιτική που δεν ήταν ειλικρινής και ευθεία απέναντι στους πάντες. Εγκλωβισμένοι στις μεγάλες κουβέντες και υποσχέσεις αρνήθηκαν - και συνεχίζουν να αρνούνται - να παραδεχτούν αυτό που βιώνουν όλοι: Την υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις συνιστώσες της. Το Ψηφιακό Σχολείο υλοποιείται με απαρχαιωμένα ψηφιακά μέσα, με έλλειψη σύγχρονων μορφών παροχής του διαδικτύου, με έλλειψη ακόμη και κατάλληλων χώρων για το σκοπό αυτό, με δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων και με δραστικές περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών και με τεράστια λειτουργικά κενά στα σχολεία.

Όταν η υπουργός δεν παρέλειπε να αναφέρεται στο Νέο Σχολείο με κάθε ευκαιρία, είναι κοινό μυστικό ότι στους εκπαιδευτικούς κύκλους είχε φουντώσει η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα βιβλία στη νέα σχολική χρονιά. Από καιρό όλοι περίμεναν να κυκλοφορήσουν τα φλασάκια και τα DVD, με τη δικαιολογία ότι δήθεν εισάγουμε "επιτέλους" τη νέα τεχνολογία. Και λέμε δικαιολογία, γιατί πίσω απ' όλα, οι πάντες γνωρίζουν, ότι κρύβεται η χρεοκοπία της χώρας και τίποτα άλλο. Η αδυναμία του κράτους να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ένα πολυδάπανο εγχείρημα, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της περιβόητης Δωρεάν Παιδείας στη χώρα μας.

Και αντί να ξεκινήσει - κι αν όχι τώρα πότε; - μια σοβαρή συζήτηση για το ζήτημα αυτό, να ξεκινήσει δηλαδή ένας ειλικρινής διάλογος για την εξεύρεση ρεαλιστικών τρόπων που θα έδιναν οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, είδαμε με έκπληξη φτηνές δικαιολογίες της υπουργού και δακρύβρεχτα συγγνώμη. Η υπουργός μετά τις θριαμβολογίες της για τη συναίνεση που κατάφερε να πετύχει στην ψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ, εκτέθηκε κατά το χειρισμό ενός λεπτού πολιτικού ζητήματος.Τι δεν είπε; Ότι, παρ' όλες τις έγκαιρες οχλήσεις της προς τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, αυτές αδράνησαν. Ότι το ζήτημα έμπλεξε σε αδικαιολόγητη γραφειοκρατία. Ότι, εν τάξει, συγγνώμη για την ταλαιπωρία, αλλά υπάρχει πλούσιο ψηφιακό υλικό, στα πλαίσια κ.τ.λ. κ.τ.λ. Και κάπου στο βάθος άρχισε να διαφαίνεται (με διαρροές στον τύπο προς το παρόν) η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τη διαδικασία της διανομής των σχολικών βιβλίων με άλλες πιο οικονομικές, εγώ θα πω, και πιο ορθολογικές λύσεις.

Ε λοιπόν είναι αδιόρθωτοι. Αν είναι κάτι που μ' ενοχλεί αφόρητα - είμαι βέβαιος και πολλούς από εσάς - είναι αυτή η κουτοπονηριά, που υποτιμάει και βιάζει τη νοημοσύνη μας. Αυτή η αντίληψη, που δυστυχώς είναι βαθιά ριζωμένη στο ΠΑΣΟΚ, ότι με κατάλληλους επικοινωνιακούς ελιγμούς και τα κατάλληλα πρόσωπα, μπορούμε να περάσουμε από την πίσω πόρτα δύσκολα ζητήματα και να μην τα πάρει κανείς χαμπάρι.

Κι αν κάποτε αυτές οι αντιλήψεις και οι μέθοδοι έφεραν κάποιο αποτέλεσμα, πάντα όμως εκλογικό και - αν κρίνουμε από τα χάλια μας - ποτέ ουσιαστικό, σήμερα γίνονται άκρως επικίνδυνες και μας φέρνουν ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευση. Γιατί στο καθημερινό δράμα που βιώνουν οι Έλληνες προστίθεται και η κοροϊδία. Και αυτό δε γίνεται ανεκτό πλέον. Για να δούμε πότε και αν θα το καταλάβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου