Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ο πρωταθλητής της ελληνικής οργής


  • The New York Times
  • By Nicholas Gage
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επέβαλε στην Ελλάδα νέες εκλογές με την άρνησή του να ενταχθεί  ή να υποστηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού, είναι ιδιαίτερα επιδέξιος στο μεγάλο ψέμα. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Έλληνες μισούν τα μέτρα λιτότητας, αλλά δεν επιθυμούν να αφήσουν το ευρώ, ο κ. Τσίπρας διακήρυξε ότι αψηφά τις συμφωνίες, αλλά με παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αν και η πιθανότητα αυτού του ενδεχόμενου είναι περίπου τόσο υψηλή όσο η πιθανότητα να δούμε να πέφτει χιόνι στην Αθήνα τον Ιούλιο.


Σε όλη την ιστορία τους οι Έλληνες σε περιόδους κρίσης έσπευδαν να αγκαλιάσουν χαρισματικούς δημαγωγούς όπως τα λέμινγκ (σ.μ. μικρά ζωάκια που ζουν στον αρκτικό κύκλο), που πέφτουν από μόνα τους στη θάλασσα.

Μετά τον θάνατο του Περικλή κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, οι Αθηναίοι άφησαν τον γοητευτικό ανιψιό του, τον Αλκιβιάδη, 35 χρονών εκείνη την εποχή, να τους προτρέπει να σπαταλήσουν τους περισσότερους από τους στρατιωτικούς τους πόρους σε μία καταστροφική αποστολή στη Σικελία. Παρά τις τρομακτικές απώλειες που υπέστησαν με την πανωλεθρία, ακόμα και μετά την προδοσία του στους Σπαρτιάτες και Πέρσες, τον δέχτηκαν πίσω στους κόλπους τους δύο φορές.

Μετά τονΔεύτερο Παγκόσμιο , ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο δυναμικός 43χρονος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του πιο έξυπνου κομμουνιστή ηγέτη, όπως του Παλμίνο Τολιάτι στην Ιταλία, που εμπόδισε τους οπαδούς του να προχωρήσουν σε ένοπλη εξέγερση ακόμη και μετά από μια απόπειρα κατά της ζωή του.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογική του ομιλία στις 3 Μαΐου.
(...ανακοινώνει τον τετραγωνισμό του κύκλου με την απλή μέθοδο των τριών)

Ο Ζαχαριάδης ξεκίνησε τον βίαιο εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα που έπληξαν τη χώρα, καθώς έβγαινε μέσα από την οδυνηρή ναζιστική κατοχή. Παρά τη ματαιότητα της σύγκρουσης, αρκετοί Έλληνες ακολούθησαν τον Ζαχαριάδη και παρέτειναν την εξέγερση για τέσσερα χρόνια. Η σύγκρουση δεν αφάνισε μόνο περισσότερες από 50.000 ζωές και έδιωξε το ένα δέκατο του πληθυσμού ως πρόσφυγες πολέμου, αλλά άφησε επίσης την Ελλάδα τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω από την Δυτική Ευρώπη που άρχιζε την ανασυγκρότησή της μετά τον πόλεμο.


Ο νέος γητευτής της Ελλάδας είναι ο Αλέξης Τσίπρας, 37, ο αριστερός δημαγωγός με έντονα πολιτικά ένστικτα και λίγους ηθικούς ενδιασμούς, που οδήγησαν το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπληκτική δεύτερη θέση στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Τα πάντα αγράβατος κ. Τσίπρας, πολιτικός μηχανικός, από μια εύπορη οικογένεια, εκμεταλλεύτηκε επιδέξια την οργή κατά των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον ελληνικό λαό, που είδαν τους κέρδη τους να βουλίαζουν και την ανεργία να αυξάνεται στο 22%.

Ο κ. Τσίπρας διακήρυξε τολμηρά ότι το κόμμα του δεν θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που αναλήφθηκαν με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση για να κρατηθεί η χώρα στην επιφάνεια.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επέβαλε στην Ελλάδα νέες εκλογές με την άρνησή του να ενταχθεί  ή να υποστηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού, είναι ιδιαίτερα επιδέξιος στο μεγάλο ψέμα. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Έλληνες μισούν τα μέτρα λιτότητας, αλλά δεν επιθυμούν να αφήσουν το ευρώ, ο κ. Τσίπρας διακήρυξε ότι αψηφά τις συμφωνίες, αλλά με παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αν και η πιθανότητα αυτού του ενδεχόμενου είναι περίπου τόσο υψηλή όσο η πιθανότητα να δούμε να πέφτει χιόνι στην Αθήνα τον Ιούλιο.

Δεν είναι αντίθετος με τη χρήση κάθε μορφή πίεσης και εκφοβισμού που είναι διαθέσιμες για την επίτευξη των στόχων του, όπως μαρτυρούν εκείνοι που γνωρίζουν τον κ. Τσίπρα.

Ένας σύμβουλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ένα κόμμα που αποχωρίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, είπε στους New York Times ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε συνασπισμό για να σχηματίσει κυβέρνηση, που δεν θα περιελάμβανε το ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδέσμευε τέτοια "οργή" ώστε η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί  "ούτε για μία μέρα".

Αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ενθαρρύνει όλες τις βίαιες διαδηλώσεις που ταλαιπώρησαν την Αθήνα κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Αντίθετα με όλους τους άλλους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες.

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να καταδικάσει τις συμμορίες των εξτρεμιστών που έκαψαν μεγάλο μέρος της Αθήνας κατά τη διάρκεια αυτών των διαμαρτυριών, ακόμη και μετά που μία ομάδα πυρπόλησε υποκάταστημα Τράπεζας, όπου σκοτώθηκαν τρεις υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα.

Όλοι συμφωνούν ότι το Τσίπρας είναι ένα έξυπνος τακτικιστής πολιτικός.

Ήμουν στην Αθήνα για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ - που μόλις μπόρεσε να μπει στο Κοινοβούλιο κατά τις τελευταίες εκλογές — αναδείχτηκε ως ο κύριος αποδέκτης της δυσαρέσεκιας των ψηφοφόρων. Παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια σταθερός στο σύνθημα— κάτω η λιτότητα! — και ήταν σταθερά στην επίθεση, αποκαλώντας επανειλλημμένα τους ηγέτες των δύο σημαντικότερων κομμάτων, τον Ευάγγελο Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ και τον Αντώνη Σαμαρά της Νέας Δημοκρατίας, προδότες και κατεργάρηδες επειδή υπέγραψαν τις συμφωνίες με τους Ευρωπαίους.

Ο Κ Τσίπρας έδειξε μία υπεροχή έναντι των αντιπάλων του καθόλη τη διάρκεια της εκστρατείας, ρυθμίζοντας την ημερήσια διάταξη σε κάθε περίτωση με προκλητικές πρωτοβουλίες που προήλκυαν συνεχώς την προσοχή των μέσων ενημέρωσης σ ' αυτόν, ενώ οι άλλοι εργάζονταν με μακροσκελείς, γεμάτο ναφθαλίνη ομιλίες που είχαν μικρό αντίκτυπο στους ψηφοφόρους. Δεν ηταν περίεργο που το κόμμα του μεγάλωσε κατά τη ψηφοφορία που ακολούθησε και οι άλλοι μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Ωστόσο, παρά τα προφανή προσόντα ο κ. Τσίπρας δημιουργεί τους ίδιους κινδύνους στους Έλληνες σήμερα, όπως έκαναν οι χαρισματικοί δημαγωγοί του παρελθόντος στα χρόνια τους. 

Εάν ο ίδιος έλθει στην εξουσία και αρνηθεί να τιμήσει τις δεσμεύσεις της χώρας και η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ και να επιστρέφει ση δραχμή, αυτά τα ίδια πρόσωπα, που ο κ. Τσίπρας υποτίθεται ότι προωθεί κατά προτεραιότητα, οι  Έλληνες εργαζόμενοι, θα υποφέρουν τα μέγιστα. Θα είναι σε θέση να εκτυπώσει χρήματα και να δώσει αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά ο πληθωρισμός θα μειώσει την αγοραστική δύναμη πολύ πιο κάτω από όσο μπορούν να φαντασθούν οι Έλληνες.

Ο ιδιοκτήτης ενός μεγάλου ξενοδοχείου στην Αθήνα μού είπε ότι, μόλις η Ελλάδα επιστρέφει στη δραχμή, το κόστος εργασίας θα μειωθεί από 57% σε 26% του προϋπολογισμού του.

Εκείνοι που θα επωφεληθούν περισσότερο από την επιστροφή της δραχμής είναι οι κερδοσκόποι εναντίον των οποίων καταφέρεται ο κ. Τσίπρας — η ελληνική ολιγαρχία και οι ξένοι κερδοσκόποι, περιμένουν να εφορμήσουν και να αγοράζουν πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία και να αρπάξουν θέρετρα φτηνά, περίπου στο ένα πέμπτο των τρεχουσών τιμών, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες.

Ωστόσο, πολλοί Έλληνες προσβλέπουν προς τον Αλέξη Τσίπρα ως τον ηγέτη που περιμένουν — δυνατό, τολμηρό, πονηρό. Εκείνο που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι είναι επίσης πολύ επικίνδυνος, με ένα όραμα για την Ελλάδα, που θα την απομονώσει από την υπόλοιπη Ευρώπη και θα φέρει στο λαό το είδος της φτώχειας δεν είδαν εδώ και μισό αιώνα.

Ο Nicholas Gage έχει γράψει τέσσερα βιβλία σχετικά με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου το "Ελένη", ένα βιογραφικό σημείωμα για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου