Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ο Έλληνας πολιτικός αντιμέτωπος με την Ε.Ε.

  • The New York Times
  • By Rachel Donadio & Liz Alderman
Ωθώντας τη χώρα του έξω από το ευρώ θα καταρρεύσουν κι άλλοι, λέει ο αριστερός ηγέτης

"Οι υγιείς επιχειρήσεις εδώ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια κυβέρνηση που πρόκειται να προσπαθήσει να σταματήσει αυτό το δηλητήριο''.


Καθώς οι ηγέτες των πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή κοντά στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τις μακροπρόθεσμες λύσεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας, ο 37χρονος ανερχόμενος αστέρας της ελληνικής πολιτικής, είχε ένα μήνυμα για αυτούς από το μικρό γραφείο του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο: Αφήνοντας την Ελλάδα να φύγει αυτό θα σημάνει το τέλος του ενιαίου νομίσματος. 

Την ώρα που κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η νομισματική ένωση του ευρώ των 17 χωρών θα μπορούσε να είναι καλύτερα χωρίς την Ελλάδα, ο κ.  Τσίπρας, ο ηγέτης του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφει την μπάλα πίσω στο τεραίν της Ευρώπης. Σε συνέντευξή του την Παρασκευή, είπε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό και ότι επιτρέποντας στην Ελλάδα να φτωχεύσει ή να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ θα οδηγήσει σε κατάρρευση κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία'' .

"Στόχος μας δεν είναι να εκβιάσουμε ή να τρομοκρατήσουμε, στόχος μας είναι να τους ταρακουνήσουμε,'' είπε ο κ. Τσίπρας για τους ξένους δανειστές στους οποίους στηρίζεται η Ελλάδα για να επιβιώσει. " Θέλουμε να τους πείσουμε'' πρόσθεσε. '' Θα πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές στην Ελλάδα και να αλλάξουν τις  πολιτικές στην Ευρώπη, διαφορετικά η Ευρώπη θα βρεθεί σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.'' 

Το αστέρι της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Το πόκερ άρχισε και εμείς ξαναζούμε 
τις ένδοξες στιγμές του 1981. Την απαρχή της πορείας μας προς την άβυσσο (...όχι πάλι)

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ενισχυμένος στις εκλογές της  6ης Μαΐου στην Ελλάδα με τη σκληρή του στάση, απορρίπτοντας τη δανειακή συμφωνία της Ελλάδας με τους ξένους πιστωτές της - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - οι οποίοι ζητούν σκληρά μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα δάνεια έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει η πτωχευμένη χώρα να παραμείνει στη ζωή. 


Ενώ και οι άλλοι Έλληνες πολιτικοί ζητούν επίσης την επαναδιαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει την πρόθεσή του να σταματήσει να πληρώνει τα χρέη της Ελλάδας, με συνέπεια οι πιστωτές της να διακόψουν τη χρηματοδότηση, μια στάση που έχει συγκλονίσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικώές αγορές και προκάλεσε ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ. 

Την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι θέλει να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ - αν και όχι σύμφωνα με τους επαχθείς όρους της τρέχουσας διάσωσης της. Είπε ότι δεν θα υπαναχωρήσει από τις υποσχέσεις να καταγγείλει τους όρους που ανάγκασαν τους μέσους Έλληνες να πληρώσουν για τις ανοησίες των '' ανήθικων'' χρηματοπιστωτικών αγορών, μια άποψη που θα συνεχίσει να τον βάζει σε θέση αναμέτρησης με τους δανειστές της Ελλάδας, εφόσον εδραιωθεί στην εξουσία στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου. 

Αλλά ενώ ο κ. Τσίπρας φαίνεται να χαίρεται όταν παρουσιάζεται με το άγριο βλέμμα του ριζοσπάστη, στην πραγματικότητα, είναι ένας ψυχρός στρατηγός παίζοντας το παιχνίδι των πολιτικών ακροβασιών με τους Ευρωπαίους. Στο παρελθόν, η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κάνει ελιγμούς της τελευταίας στιγμής για να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, ακριβώς λόγω των φόβων ότι η έξοδος θα φέρει πολύ υψηλό κόστος, από καταρρεύσεις τραπεζών σε όλη την Ευρώπη μέχρι την αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να στοιχηματίζει ότι θα του κλείσουν το μάτι και πάλι, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. 

Αυτές τις μέρες, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες ισχυρίζονται ότι το κόστος μιας ελληνικής εξόδου δε θα είναι τόσο υψηλό όσο θα ήταν στο παρελθόν: Οι τράπεζες έχουν πετάξει από πάνω τους δισεκατομμύρια ευρώ του τοξικού ελληνικού χρέους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κινούνται αργά αλλά σταθερά προς τη δημιουργία ενός περισσότερο ομοσπονδιακού πλαίσιου για το ευρώ. Και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση μιας χώρας που δεν μπορεί να συντονίσει τις ενέργειές της, σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν τηρήσει τους όρους των σχεδίων διάσωσής τους, παρά τον πόνο που έχουν προκαλέσει στις οικονομίες τους. 

Ερωτηθείς αν τέτοιες σκέψεις  επιζητούσαν την μπλόφα του, ο κ. Τσίπρας γέλασε. ''Είναι αλήθεια ότι μου αρέσει να παίζω πόκερ", είπε. Αλλά η πραγματικότητα, είπε, είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές σέρνουν ένα μεγάλο μέρος της κρίσης. "Δεν έχουν καμία ηθική και αν οδηγήσουν την Ελλάδα έξω, απλώς θα προχωρήσουν στην επόμενη χώρα''.  Πρόσθεσε ότι οι αγορές θα κινηθούν στη συνέχεια προς τις μεγαλύτερες, πολύ πιο σημαντικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, το οποίο θα είναι πραγματικά η καταστροφή της ζώνης του ευρώ. 

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας αυτή τη φορά. '' Οι Ευρωπαίοι μπορεί να κλείνουν το μάτι - αλλά αυτή τη φορά δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει αρκετά,'' είπε ο Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση στο Λονδίνο. Είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να προτείνουν ένα ''μίνι-Σχέδιο Μάρσαλ''  για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ύστερα από την αναγνώριση της κα Μέρκελ ότι η Ελλάδα χρειάζεται κίνητρα για να βοηθηθεί η οικονομία της. "Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί'',' ο κ. Tilford πρόσθεσε. ''Θα προτιμούσαν η Ελλάδα να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ, αλλά δεν θα προβούν στις απαιτούμενες πολιτικές ενέργειες προκειμένου να καταστήσουν βιώσιμη την ελληνική συμμετοχή''.

Πράγματι, την Παρασκευή, η κα Μέρκελ ανέβασε το ποντάρισμα ακόμη περισσότερο - προτείνοντας στον Έλληνα πρόεδρο, Κάρολο Παπούλια, τη δυνατότητα να γίνει δημοψήφισμα, παράλληλα με τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον τις 17 Ιουνίου, για να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, είπε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Και ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δημόσια αναγνώρισε ότι έχουν γίνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των δυναμικών συνεπειών της ελληνικής αποχώρησης. 

Κατά κάποιο τρόπο, τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα δεν είναι τόσο διαφορετικά από εκείνα μερικών από τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην Ομάδα των 8 στη Σύνοδο Κορυφής του Κάμπντειβιντ την Παρασκευή. Ένα κίνημα κατά της λιτότητας ήδη έχει σαρώσει όλη την Ευρώπη, αναγκάζοντας την κ. Μέρκελ, η οποία ηγήθηκε της φόρτησης, να μαλακώσει τη στάση της. Οι ηγέτες, ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται να πιέσουν την κα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής για να αποκτήσει η Ευρώπη περισσότερο χώρο αναπνοής για την ανάπτυξη. 

Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί. '' Το μήνυμα που δίνουμε στο G-8 είναι ότι πρέπει να πιέσουμε την κα Μέρκελ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής, όπου η κρίση του χρέους δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα λιτότητας, αλλά με μια επεκτατική προσέγγιση". 

Ο στρατηγική του κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει την ευρωπαϊκή μπλόφα έχει κερδίσει πόντους στην Ελλάδα. Μερικές δημοσκοπήσεις τοποθετούν το κόμμα του πρώτο και άλλες δεύτερο στις νέες εκλογές στην Ελλάδα, που κηρύχθηκαν, αφού ο ίδιος και οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές 6ης Μαΐου, εγκαινιάζοντας μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας. 

Ωστόσο, η πρόθεση ψήφου μπορεί ήδη να έχει μετατοπιστεί πάλι προς τα δεξιά. Την Πέμπτη, μια δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc για το τηλεοπτικό κανάλι ΑΛΦΑ έδειξε το ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με 24% των ψήφων μετά την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία με 26%. Οι Σοσιαλιστές ήταν τρίτοι στο 15%. 

Σπουδαγμένος μηχανικός ο κ. Τσίπρας είπε ότι μελέτησε τα οικονομικά και τα έμαθε στα χαρακώματα με τους "συντρόφους", στην Οικονομική Επιτροπή του Συνασπισμού, μία πρωτο-κομμουνιστική τάση στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην οποία ανδρώθηκε. 

Η στρατηγική του να επικαλείται πιθανή μπλόφα της Ευρώπης τον έχει κάνει δημοφιλή με τους ψηφοφόρους και αμετάκλητα αλλάζει τη συζήτηση στην Ελλάδα σε σημείο που κανένα κόμμα - συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών και του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι υπέγραψαν τη συμφωνία του δεύτερου δανείου στην Ελλάδα με τους πιστωτές της τον Φεβρουάριο - να μην μπορεί να διοικήσει με την ισχύουσα δανειακή συμφωνία. Φωνάζει για τις απότομες περικοπές των μισθών και τις αυξήσεις φόρων, καθώς και για τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων και για την ιδιωτικοποίηση ορισμένων κρατικών δομών. 

Αδύνατος, καταδεκτικός ακόμα κάπως μυστηριώδης, ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν του αρέσει που φορούν γραβάτες γιατί του θυμίζει τις μέρες του στο ναυτικό, όπου έκανε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του. Σε πρόσφατες ομιλίες, είπε ότι οι "τρομοκράτες" με κουστούμια και γραβάτες, που έχουν αποφασίσει για την τύχη της Ελλάδας είναι χειρότεροι από τους αναρχικούς με κουκούλα. Μερικοί τον συγκρίνουν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον ιδρυτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προικισμένο λαϊκιστική. 

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να καβάλησε το κύμα της αντι-λιτότητας, αλλά μένει να δούμε αν διαθέτει αυτό που χρειάζεται για να στρίψει το πλοίο. Πιεζόμενος να παρουσιάσει μια εναλλακτική λύση στην τρέχουσα δανειακή σύμβαση - ή τα σχέδιά του για την αποκατάσταση της ανάπτυξης στην Ελλάδα διατηρώντας τη στο ευρώ - πρόσφερε λίγες ή καθόλου λεπτομέρειες. Εξέτρεψε το θέμα πίσω στην ανάγκη της Ευρώπης να βλέπει την Ελλάδα ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η μεταστροφή όμως της Ευρώπης μπορεί να πάρει δεκαετίες, εν τω μεταξύ ο χρόνος για την Ελλάδα περνά. 

Το κόμμα του επιδιώκει μια τριετή αναστολή των πληρωμών του δανείου μέχρι η ελληνική οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει, αντιστροφή των όρων της δανειακής σύμβασης που απαιτούν περικοπές των μισθών, συρρίκνωση των δημοσίων υπαλλήλων και ανατρέπουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, ζήτησε την εθνικοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να ελέγχονται οι πολιτικές δανεισμού τους, ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης χρέους. 

Οι επικριτές λένε ότι με το πρόσχημα της αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσφέρει λίγο παραπάνω από ό, τι υπάρχει τώρα - ή, ακόμη χειρότερα: περισσότερο κρατικό έλεγχο σε μια χώρα με ένα δυσλειτουργικό κράτος. Πράγματι, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ανησυχούν ιδιαίτερα ότι τα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερο κρατικό έλεγχο, θα εμποδίσει την ανάπτυξη περαιτέρω, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα είδος της Βουλγαρίας. 

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι'' οι υγιείς επιχειρήσεις εδώ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια κυβέρνηση που πρόκειται να προσπαθήσει να σταματήσει αυτό το δηλητήριο,'' είπε ο κ. Τσίπρας. '' Οι υγιείς επιχειρήσεις να κατανοήσουν ότι η λιτότητα γονατίζει την κατανάλωση".

Αν και παραδέχτηκε ότι το ελληνικό  κράτος έχει "σημαντικές δυσλειτουργίες και ανάγκη για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές", δε δίνει λεπτομέρειες για τις αλλαγές, πέρα ​​από κατηγορίες προς τους Σοσιαλιστές και την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μ' ένα ψηφοθηρικό σύστημα που βοήθησε να φουσκώσει το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα. 

Αντ 'αυτού, συνέχισε επαναλαμβάνοντας το σύνθημα, το οποίο ελπίζει να τον βοηθήσει να εδραιωθεί στην εξουσία σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, με τη μορφή αυστηρής προειδοποίησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας: Σπρώχνοντας την Ελλάδα έξω θα ήταν "σαν να κόβεις το κλαδί που όλοι καθόμαστε". 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου