Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η αλήθεια είναι πιο σκληρή από το να θάβεις θύματα

  • The Times (London)
  • By Tony Halpin
Υπήρξαν σχεδόν 2 εκατομμύρια Αρμένιοι στην ανατολική Τουρκία πριν το 1915, χωρίς μέχρι τώρα η τούρκικη κυβέρνηση να έχει δώσει λογικές εξηγήσεις τι συνέβη σ' αυτούς.

Συμπληρώνεται σχεδόν μία εκατονταετία από τη σφαγή του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 και κάθε μήνας που περνάει ο αριθμός των επιζώντων μαρτύρων του φρικτού εγκλήματος ολοένα και χάνεται.
Αυτά τα κουφάρια για τους Τούρκους δεν υπήρξαν ποτέ. 1,5 εκατ. Αρμένιοι και 350.000 Έλληνες του Πόντου  εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της Γης χωρίς μέχρι σήμερα η Τουρκία να δώσει πειστικές εξηγήσεις.
Αυτοί στην Τουρκία, που αρνούνται ότι διαπράχθηκε η γενοκτονία των Αρμενίων, ελπίζουν ότι το πέρασμα του χρόνου θα κάνει τον κόσμο να ξεχάσει. Αλλά αποδεικνύεται ότι  η αλήθεια θάβεται δυσκολότερα από ότι οι άνθρωποι που παραμένουν άγνωστα θύματα ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.. Η λέξη "Γενοκτονία" επινοήθηκε από τον Ραφαέλ Λέμπκιν, έναν Πολωνό δικηγόρο εβραϊκής καταγωγής, που άρχισε μια μεγάλη εκστρατεία για να αναγνωριστεί ως έγκλημα κάτω από τη διεθνή νομοθεσία έξω από συναισθηματικές προσεγγίσεις για το τι συνέβη στους Αρμένιους.Ο όρος κέρδισε τη διεθνή αποδοχή μετά που έχασε 49 συγγενείς στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Η Γαλλία ήδη αναγνωρίζει τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία, προκαλώντας προβλέψιμη οργή, αλλά η πρόθεσή της να μετατρέψει την άρνησή της γενοκτονίας των Αρμενίων σε έγκλημα, έχει επισύρει ακόμη μεγαλύτερη οργή στην Άγκυρα.

Πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει τις δολοφονίες ως Γενοκτονία. Η Άγκυρα ως συνήθως απειλεί με οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τις χώρες αυτές, αλλά η λίστα περιλαμβάνει και τη Ρωσία, της οποίας οι σχέσεις με την Τουρκία είναι ισχυρότερες από ποτέ.

Είναι ντροπή για τη Βρετανία που δεν αναγνώρισε ποτέ τις σφαγές ως γενοκτονία, κρυπτόμενη πίσω από νομικίστικους ισχυρισμούς του τύπου ότι ο όρος δεν υπήρχε πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται να ενδιαφέρονται πιο πολύ για τη διαφύλαξη της βάσης τους στο Ιντσιρλίκ, στην ανατολική Τουρκία, από το να αναγνωρίσουν την Ιστορία σ' αυτήν την περιοχή, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Πρόεδρου Ομπάμα.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν μεγάλες αρμένικες κοινότητες, που επέζησαν από ένα γεγονός το οποίο οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι ποτέ δε συνέβη. Υπήρξαν σχεδόν 2 εκατομμύρια Αρμένιοι στην ανατολική Τουρκία πριν το 1915, χωρίς μέχρι τώρα η τούρκικη κυβέρνηση να έχει δώσει λογικές εξηγήσεις τι συνέβη σ' αυτούς.

Πολλοί Τούρκοι δέχονται ότι οι πρόγονοί τους διέπραξαν ένα τρομερό έγκλημα και ότι η αναγνώριση και η αίτηση συγγνώμης είναι τα πρώτα βήματα στη συμφιλίωση με τους γείτονές τους στη σύγχρονη Αρμενία και στη διασπορά.

Η Αρμενία ήδη έχει αποκηρύξει κάθε αξίωση για διεκδίκηση των πάτριων εδαφών της. Μαζί με την φθίνουσα ομάδα των επιζώντων και των απογόνων τους, εκείνο που όλοι ζητάμε από την Τουρκία είναι να σταματήσει να ζει στην άρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου