Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανός υπουργός προτρέπει έξοδο της Ελλάδας απο το Ευρώ

  • The Wall Street Journal Europe
  • By Matthew Karnitschning
 Η προσπάθεια της καγγελαρίου Άνγκελας Μέρκελ να συσπειρώσει το γερμανικό λαό πίσω από τη στρατηγική της για τη διάσωση της Ελλάδας και του ευρώ, υπέστη ένα χτύπημα το Σαββατοκύριακο μετά από τη δήλωση ενός ανώτερου στελέχους της κυβέρνησης ότι η Αθήνα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να εγκαταλείψει το νομισματικό μπλοκ.

"Οι πιθανότητες η Ελλάδα  να μπορέσει να ανακάμψει και να γίνει πιο ανταγωνιστική είναι σίγουρα μεγαλύτερη εκτός της νομισματικής ένωσης παρά εντός αυτής" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Hans-Peter Friedrich σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, τη γερμανική εβδομαδιαία επιθεώρηση. Ο κ. Friedrich, ο οποίος ανήκει στο αδελφό κόμμα της Βαυαρίας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της κ. Μέρκελ, πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αναγκαστεί να φύγει, αλλά να της δοθούν τα κίνητρα ώστε να μην μπορεί να αρνηθεί".
Σωσίβιο βλέπω. Ανθρώπους να το αρπάζουν δε βλέπω.

Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το αργότερο τη Δευτέρα το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με ευρύ περιθώριο, με την υποστήριξη των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλά με μια ισχυρή πλειοψηφία των Γερμανών να αντιτίθεται στο πακέτο και ολοένα αυξανόμενη την αντίθεση μέσα στην ίδια τη συμμαχία της, η κα Μέρκελ δύσκολα θα μπορούσε να εξασφαλίσει συνεχή υποστήριξη, ειδικά εάν η Αθήνα δεν προχωρήσει σε περικοπές του προϋπολογισμού και σε διαρθρωτικές αλλαγές που έχει υποσχεθεί.

Το γεγονός ότι η γερμανική αντιπολίτευση βοηθάει την Ελλάδα δεν είναι νέο. Ο κ. Friedrich είναι ο πρώτος υπουργός που δημοσίως σπάει τη γραμμή της καγκελαρίου για το ζήτημα, ωστόσο, αντανακλά την αυξανόμενη διαφωνία που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια των οικονομικών κινδύνων που αναλαμβάνει το Βερολίνο. Το πιο σημαντικό, ο κ. Friedrich ενώνει τη σημαίνουσα φωνή του στην ιδέα ότι η Αθήνα μπορεί να ωθηθεί εκτός της ζώνης του ευρώ χωρίς τούτο να προκαλέσει κατάρρευση του νομίσματος.

Μέχρι πρόσφατα, κάθε Γερμανός πολιτικός, ο οποίος υποστήριζε την ελληνική έξοδο από τη ζώνη του ευρώ διακινδύνευε να χαρακτηριτεί ως ακραίος. Η αρχική απάντηση της Γερμανίας στην ελληνική κρίση προήλθε από το φόβο ότι, αν δε βοηθήσει, θα ξεσπάσει μια άλλη παγκόσμια κρίση.

Ωστόσο, η σχετική ηρεμία που επικράτησε στις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά τους τελευταίους μήνες, εν μέσω της επιδεινούμενης κρίσης στην Αθήνα, βοήθησε να πεισθείσημαντικό πλήθος αξιωματούχων του Βερολίνου ότι το ευρώ μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα. Οι τράπεζες και άλλοι επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα είχαν το χρόνο να εγγράψουν στις εκμεταλλεύσεις τους, συνεχίζει το επιχείρημα, την εξάλειψη του κινδύνου ενός ξαφνικού σοκ. Την ανάλυση αυτή δε συμμερίζεται η κα Μέρκελ ή η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι φοβούνται ότι επιτρέποντας στην Ελλάδα να φύγει, θα δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Η κα Μέρκελ έχει αγωνιστεί από την αρχή της κρίσης να πείσει τους Γερμανούς ότι η Ελλάδα, η οποία απέτυχε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αρχικού πακέτου διάσωσης των € 110 δις, θα πρέπει να πάρει περισσότερη βοήθεια. Ως η μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, το μερίδιο της Γερμανίας για τις διασώσεις της Ελλάδας και των άλλων χωρών είναι μεγαλύτερο από εκείνο των άλλων μελών.

Περισσότερο από το 60% των Γερμανών αντιτίθεται στην πρόσφατη ελληνική διάσωση και πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί από την πτώχευση, σύμφωνα με έρευνα του Emnid, μιας γερμανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων, που κυκλοφόρησε την Κυριακή.

Σε επιστολή του προς τους βουλευτές την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας τους να υποστηρίξουν το πρόσφατο σχέδιο διάσωσης,  έγραψε ότι "αυτό δε θα είναι η τελευταία φορά" που θα κληθούν να τείνουν προς την Αθήνα οικονομική σανίδα σωτηρίας.

Όμως ένας αριθμός βουλευτών έχει στείλει προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να πάρει περισσότερα.

"Κάποια στιγμή φτάνετε στο τέλος της γραμμής, γιατί η περαιτέρω ρευστότητα δεν είναι η επίλυση των προβλημάτων" δήλωσε ο Rainer Brüderle σε συνέντευξη στην The Wall Street Journal Deutschland, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, του μικρού συμμάχου στο συνασπισμό της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου