Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Η πίεση για τη διάσωση αυξάνεται στην Ευρώπη



  • The Wall Street Journal Europe
  • BY CHARLES FORELLE AND SUDEEP REDDY
Εν μέσω επιδείνωσης των δημοσιονομικών της και καθυστερήσεων στο ευρύ σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα τώρα από ό, τι τον Ιούλιο, και πολλές πρωτεύουσες-με πρώτη ανάμεσά τους το Βερολίνο-απαιτούν από τους ιδιώτες πιστωτές να αναλάβουν μεγαλύτερες απώλειες ώστε να αντισταθμίσουν, τουλάχιστον ορισμένες, από τις νέες χρηματοδοτήσεις που οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τοποθετήσουν.

 Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προετοιμάσει τους επενδυτές να αναμένουν ένα σαρωτικό σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης εντός της προσεχούς εβδομάδας. Αλλά πολλά εμπόδια παραμένουν - μεταξύ των οποίων και οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου για την ελληνική διάσωση - και εκκαθάρισή τους θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες, όχι ημέρες. 
Εμείς καλά κάνουμε και το λέμε.  Η Μέρκελ μόνο μην το πει
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένα σχέδιο φιλόδοξο μεν, αλλά μικρό σε ακρίβεια.Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από την Ομάδα των 20 πιο βιομηχανικών και αναπτυγμένων οικονομιών, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψής τους εδώ, στο Παρίσι, το Σάββατο, δήλωσαν ότι αναμένουν στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την 23η Οκτωβρίου  "να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά οι σημερινές προκλήσεις μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο."

Οι σκληρές προθεσμίες ασκούν τεράστιες πιέσεις στα μέλη της ευρωζώνης για να προχωρήσουν σε διευθετήσεις.
Παράλληλα, θέτει τις δυνατότητες για μια άλλη αντίδραση της αγοράς αν τα όποια αποτελέσματα είναι αρκετά ασαφή για να ικανοποιήσουν τους νευρικούς επενδυτές.
Το σχέδιο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: μια πρόσκληση για την αύξηση των κεφαλαίων στις τράπεζες, μία αύξηση της χρηματοδότησης στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, καθώς και ένα νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης στη βυθιζόμενη Ελλάδα. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Ο Olli Rehn, Επίτροπος οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το Σάββατο ότι περιμένει από τους ηγέτες της ευρωζώνης στις 23 Οκτωβρίου να "αποφασίσουν για τις βασικές αρχές και παραμέτρους" της δεύτερης ελληνικής διάσωσης, αλλά ότι "η τεχνική οριστικοποίηση του προγράμματος θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων ".
Οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι απαραίτητες, και οι επενδυτές ανυπομονούν γι 'αυτές.

Τον Ιούλιο, οι αγορές επευφημούσαν την ανακοίνωση ενός άλλου μεγάλου σχεδίου, αλλά ο ενθουσιασμός εξανεμίστηκε μέσα σε λίγες μέρες όταν οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι τα ασαφή στοιχεία του σχεδίου υπέκρυπταν κρίσιμες λεπτομέρειες που δεν λειτουργούσαν πλήρως.
Η συμφωνία του Ιουλίου, προέβλεπε μια νέα διάσωση € 109 δις (151 $ δις.) για την Ελλάδα. Θα συμπλήρωνε το πακέτο των € 110 δις που χορηγήθηκε τον Μάιο του 2010. Η συμφωνία του Ιουλίου απαιτούσε επίσης οι ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν μια ανταλλαγή ομολόγων που θα παράτεινε τη διάρκεια των δανείων τους κατά τουλάχιστον 30 ετών και θα επέφερε μια μικρή μείωση στην ονομαστική αξία των εκμεταλλεύσεών τους.

Εν μέσω επιδείνωσης των δημοσιονομικών της και καθυστερήσεων στο ευρύ σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα τώρα από ό, τι τον Ιούλιο, και πολλές πρωτεύουσες-με πρώτη ανάμεσά τους το Βερολίνο-απαιτούν από τους ιδιώτες πιστωτές να αναλάβουν μεγαλύτερες απώλειες ώστε να αντισταθμίσουν, τουλάχιστον ορισμένες, από τις νέες χρηματοδοτήσεις που οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τοποθετήσουν.

Μια ανάλυση που συζητήθηκε στη Σύνοδο της G-20 έδειξε ότι επιμένοντας στο σχέδιο του Ιουλίου αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει άλμα στο χρέος της Ελλάδας σε σχεδόν 200% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το επόμενο έτος, σύμφωνα με ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα.
Αυτό το άτομο είπε ότι πολλά εναλλακτικά σενάρια συζητήθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα πενταετές "χάρισμα τόκων", διάφορες ανταλλαγές ομολόγων με λιγότερο ευνοϊκούς όρους για τους πιστωτές και κατά 50% ολοκληρωτικό κούρεμα στην ονομαστική αξία του χρέους των ιδιωτών πιστωτών.
Αλλά οι τράπεζες και άλλοι πιστωτές πιέζουν σκληρά εναντίον σημαντικών τροποποιήσεων στη συμφωνία του Ιουλίου έτσι ώστε η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να είναι δύσκολη, ειδικά την 23η Οκτ. Και πριν κάνουν μια συμφωνία με τους πιστωτές, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να φθάνουν οι ίδιες σε μια κοινή θέση σχετικά με τι είδους διαπραγμάτευση επιζητούν.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, ήταν λιγότερο πρόθυμη από ό, τι η Γερμανία για να αναλάβουν απώλειες οι τράπεζες.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης επέμειναν ότι οποιαδήποτε τροποποίηση σχεδίου διάσωσης θα τεθεί σε εθελοντική βάση προς τους πιστωτές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εταιρείες αξιολόγησης έχουν ήδη θεωρήσει τη σύναψη εθελοντικού σχεδίου ως μια μορφή αδυναμίας πληρωμής, ενώ οι πιστωτές πιέζονται να αποδεχθούν μια τροποποίηση. Όμως, αναγκάζοντάς τους να συμφωνήσουν αυτό θα προκαλέσει μια πιο σοβαρή πτώχευση.

Η ακανθώδης φύση των συνομιλιών επί του ελληνικού ζητήματος δημιουργεί ένα σκληρό χρονοδιάγραμμα. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παρακολουθεί το σχέδιο διάσωσης θα υποβάλει έκθεση στους αξιωματούχους της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πόσα ακόμη χρήματα θα χρειαστεί η Ελλάδα και υπό ποιες συνθήκες ο γιγαντιαίος σωρός του χρέους της θα μπορούσε να θεωρηθεί βιώσιμος.


Μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 23 του Οκτώβρη, υπάρχει η συνεδρίαση στις αρχές Νοεμβρίου των ηγετών του G-20 στις Κάννες, στη Γαλλία.
Εάν ένα λεπτομερές σχέδιο εκκολαφθεί μόνο εκεί, μια άλλη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης  θα πρέπει πιθανότατα να ακολουθήσει, επειδή μόνο τρία από τα 17 κράτη της ευρωζώνης περιλαμβάνονται επίσημα στο G-20.

Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τις προειδοποιήσεις τους για την κρίση της ευρωζώνης, ισχυριζόμενοι ότι η αναταραχή του χρέους της Ευρώπης βαρύνει στις παγκόσμιες αγορές και συμπαρασύρει προς τα κάτω την ανάπτυξη εξίσου στις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Tim Geithner, ο οποίος έχει πιέσει τους ηγέτες της ευρωζώνης περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επίσημο εκτός Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι  "ενθαρρύνθηκε" από τα πρόσφατα βήματα προόδου που έγιναν από τους Γάλλους  και Γερμανούς επισήμους.
"Έχουν σαφώς περισσότερη δουλειά να κάνουν στη στρατηγική και τις λεπτομέρειες, αλλά όταν η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν μαζί σε ένα σχέδιο και αποφασίζουν να δράσουν, είναι δυνατόν να συμβούν μεγάλα πράγματα", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου