Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Η συμφωνία για την Ελλάδα παραμένει ασαφής

  • The Wall Street Journal Europe
  • By Stephen Fidler, Laura Stevens and Ulrike Dauer
Περισσότερες λεπτομέρειες προέκυψαν την Τρίτη πάνω στη γαλλική πρόταση που προωθείται με στόχο την ενθάρρυνση των κατόχων του ελληνικού δημόσιου χρέους να διατηρήσουν κάποια χρήματα στην Ελλάδα, καθώς ωριμάζουν τα ομόλογα, αλλά μια συμφωνία επί του σχεδίου παραμένει άπιαστη, δεδομένου ότι οι γερμανικές τράπεζες ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι η ρύθμιση δεν θα ήταν το έναυσμα για μια αθέτηση.
Οι συνομιλίες πίσω από τα παρασκήνια σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί αυτό συνεχίστηκαν μεταξύ των τραπεζιτών και των επισήμων, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στη Ρώμη. Η γαλλική πρόταση έχει παράσχει τη βάση για συζητήσεις, λένε αυτοί που συμμετείχαν στις συνομιλίες.
Η Ελλάδα έχει € 64 δις (€91,4 δις) ομολογιακού χρέους που λήγει στα επόμενα τρία χρόνια, και οι πιστωτές της κυβέρνησης δεν θέλουν απλά και μόνο να ξοφλούν τους επενδυτές. Οι επίσημοι θα ήθελαν, σε γενικές γραμμές, μια πρόταση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που πρέπει να καταθέσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όταν θα συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες.
Η κύρια εναλλακτική στη γαλλική πρόταση θα ήταν, για τους κατόχους των μετοχών που θα έληγαν, να συμφωνήσουν να επανεπενδύσουν το ήμισυ των εσόδων σε 30ετή ελληνικά ομόλογα, με ένα βασικό επιτόκιο 5,5%, το οποίο θα αυξάνεται αν η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, σύμφωνα με όσα είπε πρόσωπο εξοικειωμένο με την πρόταση. Το ανώτατο όριο του επιτόκιου θα είναι 8%.
Σκηνές από την καθημερινότητα στο Μπουένος Άϊρες ... συγγνώμη, Αθήνα
Ένα πρόσθετο 20% των εσόδων από την ωρίμανση του χρέους θα επενδυθεί σε υψηλής ποιότητας ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου, τα οποία δεν καταβάλλουν ετήσιο επιτόκιο, αλλά αυξάνουν την αξία τους σε ετήσια βάση. Αυτές οι επενδύσεις θα είναι εγγυημένου κεφαλαίου στην επιστροφή μετά από 30 χρόνια.
Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο που διατυπώνεται στην πρόταση, οι πιστωτές θα επανεπενδύσουν το 90% των μετοχών που έληγαν ανταλλάσσοντας με νέα πενταετή που θα μεταφέρουν επίσης ένα 5,5% επιτόκιο.
Οι γερμανικές τράπεζες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά την προοπτική των 30-ετών. Οι Γερμανοί δανειστές του ιδιωτικού τομέα δεν είναι τόσο πολύ εκτεθιμένοι, όπως οι γαλλικές τράπεζες, και δεν θέλουν να δεσμεύουν κεφάλαια για τόσο μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με ανώτερα τραπεζικά στελέχη. Οι γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να μετακυλήσουν πάνω από περίπου 7 δισ. € σε ομόλογα, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα.
Και τα δύο σενάρια για τη γαλλική πρόταση θα ήταν δαπανηρά για την Ελλάδα. Εκτός από την καταβολή τόκων επί ιδίων ομολόγων σύμφωνα με την πρώτη πρόταση, θα είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να πρέπει να πληρώσει το οικονομικό κόστος της χρηματοδότησης του 20% που επενδύεται σε ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου, προσθέτοντας νέα βάρη στην εξυπηρέτηση του χρέους της. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών, με παραδοχή 2% ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης για την Ελλάδα πάνω από 30 χρόνια, το ετήσιο κόστος των κεφαλαίων για την Αθήνα θα είναι 10%, διπλάσιο από εκείνο για την ωρίμανση του χρέους.
Αναλυτές δήλωσαν ότι η δομή θα ήταν πιθανό να θεωρηθεί ως μια Αθέτηση τουλάχιστον από μία εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και δεν θα ρίξει βάρος του χρέους το οποίο πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν δεν είναι βιώσιμο.

1 σχόλιο:

  1. Παιδιά τους έχουμε φορτωθεί για τα καλά. Τρέχουν και δε φτάνουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, μέχρι να πετύχουν συμφωνία με τους θεσμικούς επενδυτές του ιδιωτικού τομέα για τη συμμετοχή τους στη διάσωση της Ελλάδας. Μέχρι πότε θα γίνεται αυτό; Μα μέχρι τότε που θα διαπιστώσουν ότι δε θέλουμε να διασωθούμε, οπότε θα προχωρήσουν στην οικονομική απομόνωσή μας και δε θα ασχολούνται πλέον μαζί μας. Νομίζετε ότι βρισκόμαστε μακρυά από κει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή