Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πώς Ελλάδα θα μπορούσε να αφήσει το ευρώ

The Guardian International Edition


Όταν είχε συνταχθεί το σχέδιο για το ευρώ, η εγκατάλειψή του δεν ήταν μια επιλογή: δεν υπήρχαν  προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένα μέλος θα μπορούσε ποτέ να θέλει να φύγει και ως εκ τούτου δεν υπάρχει διέξοδος. Αλλά αυτό που κάποτε φαινόταν αδιανόητο αδιανόητο σήμερα είναι απολύτως εφικτό.
Λέτε; Μπα...δεν το πιστεύω
Οποιοδήποτε σχέδιο για να μπορέσει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν τρόπο για να κρατικοποιήσει τράπεζες, νέους περιορισμούς για να σταματήσει την έξοδο των χρημάτων και των περιουσιακών στοιχείων από τη χώρα - οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ - και μια αναδιάρθρωση του μεγάλου όγκου του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον Raoul Ruparel, οικονομικό αναλυτή της Open Europe, μια δεξαμενής σκέψης η οποία ζητάει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μελετάται από τους πολιτικούς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά πιστεύει ότι ένα σχέδιο θα πρέπει να οριστεί ώστε να επιτραπεί η ομαλή έξοδος .
"Ένας από τους λίγους τρόπους για έξοδο θα είναι μέσα από μια άτακτη Αθέτηση χρέους, όπου η χώρα δεν θα μπορούσε να κάνει καμία πληρωμή», δήλωσε ο Ruparel. "Ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εθνικοποιηθεί, καθώς οι τράπεζες θα κατέρρεαν αν η Ελλάδα ήταν να φύγει από την ευρωζώνη." 
Ο Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, είπε ότι ένα βασικό πλειονέκτημα της απόσυρσης από το ενιαίο νόμσμα, θα είναι ένα νέο νόμισμα, το οποίο θα χρειαζόταν ένα νέο όνομα και να εκτυπωθεί, να υποτιμηθεί και να δώσει στη χώρα μία νέα ανταγωνιστική ώθηση

1 σχόλιο:

  1. Όχι πριν ένα χρόνο, αλλά πριν 2 μήνες να μας έλεγαν ότι υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο θα τον παίρναμε για τρελλό. Θυμηθείταε τι έγινε όταν το έγραψε, πριν ένα μήνα περίπου το Spielel Online. Έγινε το έλα να δεις.Τώρα κάθε μέρα όλο και κάποιο σχετικό άρθρο εμφανιζεται στον διεθνή και ελληνικό τύπο. Καλό δεν είναι αυτό παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή