Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Οι νεο-φασίστες στην Ελλάδα είναι σε άνοδο ... και τώρα μπαίνουν στα σχολεία: Πώς η Χρυσή Αυγή ετοιμάζει την επόμενη γενιά

  • The Independent
Σε ειδική έρευνα, η Nathalie Savaricas αποκαλύπτει τις τακτικές που χρησιμοποιούνται για τη στρατολόγηση παιδιών στις πολιτικές πεποιθήσεις της ακροδεξιάς.


Σε μία πρόσφατη Πέμπτη βράδυ, επτά έφηβοι στην κεντρική ελληνική πόλη της Λάρισας αποφάσισαν να έχουν αυτό που περιγράφεται ως "διασκέδαση". Οπλισμένοι με πέτρες και ξύλινα ρόπαλα, η ομάδα των 15-ετών επιτέθηκαν στο κατάστημα ενός Πακιστανού. Ο γιος του νοσηλεύτηκε με τραυματισμούς στο κεφάλι.


Οι επιθέσεις από παιδιά είναι σπάνιες, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι θα ενταθούν, καθώς μια σκληρή αντι-μεταναστευτική ρητορική με υπόγεια ρεύματα βίας, ριζώνει στο εύπλαστο μυαλό των νέων εθνικιστών καθώς βλέπουν την κυριαρχία της χώρας τους να διαβρώνεται από τους ξένους πιστωτές.

Η δυνατότητα να αξιοποιήσει αυτή τη δυσαρέσκεια και να κερδοσκοπήσει πάνω στους μελλοντικούς Έλληνες ψηφοφόρους, δε χάθηκε από το αμφιλεγόμενο κόμμα της  Χρυσής Αυγής: μια έρευνα από την Independent βρήκε ότι το νεοφασιστικό κόμμα κερδίζει έδαφος μεταξύ των νέων της χώρας, διαδίδοντας επιθετικά το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό της μήνυμα μέσω των κοινωνικών δικτύων, του διαδικτύου και των νεανικών κλαμπ.

Τα βίαια, σκληρά και αντι-συστημικά χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής προσφέρουν μια δελεαστική εναλλακτική λύση στα ριζοσπαστικά κινήματα της αριστεράς ή του αναρχισμού, που παραδοσιακά προσέλκυαν τους εφήβους στην Ελλάδα. Πάνω από 50 καθηγητές, γονείς και έφηβοι μαθητές από σχολεία σε όλη την Αθήνα, σε συνεντεύξεις τους προς την Independent συμφωνούν ότι το κόμμα σιγά σιγά έχει γίνει της μόδας, όταν πριν από τρία χρόνια ήταν ελάχιστα γνωστό.

"Είναι χαρακτηριστικό της ζωτικότητας: πρέπει να δείχνει ότι είναι ισχυρό, νεανικό και φρέσκο ​​και ότι δημιουργεί κάτι νέο: είτε πρόκειται για ένα νέο κόμμα ή μια νέα χώρα", εξηγεί η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδική εμπειρογνόμωνας του άκροδεξιού ριζοσπαστισμού, που μελετάει τη Χρυσή Αυγή επί σειρά ετών. "Απορρίπτουν την ετικέτα του ναζισμού και αντ 'αυτού παίζουν το χαρτί του εθνικισμού. Χρησιμοποιούν την αρχαία ελληνική ιστορία ως καμουφλάζ, για να κρύψουν την αληθινή ταυτότητά τους:Ότι είναι οπαδοί του Χίτλερ, του αντισημιτισμού"

Δεκαέξι ετών ο Σταυρός δεν βλέπει συχνά τους γονείς του, επειδή εργάζονται σκληρά για τα προς το ζην. Η μητέρα του είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Σταύρος συντάχθηκε με την εθνικιστική ρητορική της Χρυσής Αυγής. Παραδέχεται ότι στο παρελθόν έχει πετάξει πέτρες και φρούτα σε σπίτια Πακιστανών.

Τα ακραία μηνύματα του ρατσισμού και της μη ανοχής της 
διαφορετικότητας ενισχύονται στους νέους Έλληνες

"Το έκανα αυτό γιατί θέλω να σεβαστούν τη χώρα μας, επειδή αγαπώ την Ελλάδα τόσο πολύ", υπερηφανεύεται. "Τα παιδιά της Χρυσής Αυγής δεν είναι δολοφόνοι, αλλά άνθρωποι που ανησυχούν ότι δεν θα είναι σε θέση να βρουν εργασία εξαιτίας όλων αυτών των παράνομων μεταναστών".


Η Ευδοξία, επίσης 16, θέλει να γίνει δικηγόρος. Φοράει ροζ γυαλιά και στο μανικιουρισμένο μικρό δάχτυλό της φοράει ένα χρυσό δαχτυλίδι με μία ερωτική καρδιά. Τα νύχια και τα ρούχα της είναι μαύρα - το αγαπημένο χρώμα πολλών εφήβων, αλλά και του αγαπημένου της πολιτικού κόμματος. "Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απόγονος του ναζισμού", επιμένει η Ευδοξία, παίζοντας με το μενταγιόν σχήματος κερασιού που κρέμεται από το λαιμό της. "Όποιος νομίζει ότι είναι, δεν ξέρει τι του γίνεται."

Είναι μία τυπική νέα οπαδός της Χρυσής Αυγής. Το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμπαρασύρει την Ελλάδα, καθώς αγωνίζεται να παραμείνει προσκολλημμένη στην ευρωζώνη, έχει διαβρώσει ριζικά την ποιότητα ζωής της μεσαίας τάξης. Τα εβδομαδιαία ψώνια στο σούπερ μάρκετ έγιναν μηνιαία. Τα δώρα των γενεθλίων και των Χριστούγεννων εξαφανίστηκαν. Η Ευδοξία είναι εξαιρετικά ανήσυχη για το μέλλον της.

"Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να προσφέρει λύσεις εν μέσω δύσκολων στιγμών και σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, που στην πραγματικότητα μόνο υπόσχονται ότι θα κάνουν" εξηγεί εύγλωττα. Η τακτική του σωτήρα στιλ Ζορό αυτού του κόμματος είναι επίσης ό, τι προσελκύει την Ευδοξία, η οποία λέει ότι ο ξάδελφός της δέχθηκε επίθεση και ληστεία από αφρικάνους μετανάστες.

Ανακάλυψε τη Χρυσή Αυγή στο διαδίκτυο - το ακροδεξιό κίνημα χρησιμοποιεί ενεργά τα social media για να επεκτείνει την παρουσία του. Πριν από λίγους μήνες, το Facebook αφαίρεσε τις σελίδες των προφίλ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και άλλες σχετικές σελίδες για παραβίαση των όρων του site για το ρατσισμό και την προώθηση της βίας, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες ιστοσελίδες που φιλοξενούν τις απόψεις τους.

Το κόμμα δρέπει τους καρπούς της ακούραστης εκστρατεία του. Η κινητοποίηση των ντόπιων είναι η κύρια τεχνική στρατολόγησης και το κόμμα συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες γειτονιάς, ειδικά σε περιοχές που υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας και ισχυρή εισροή μεταναστών. Ένας έφηβος είπε πως μέλη του κόμματος μερικές φορές δίνουν αριθμούς κινητού τηλεφώνου στους νέους, υποστηρίζοντας ότι το κάνουν για να τους βοηθήσουν να προστατευτούν από εγκληματικές ενέργειες όταν επιστρέφουν από το σχολείο αργά.

Τα γυμναστήρια, τα κλαμπ αθλητικών και πολεμικών τεχνών είναι εύκολο έδαφος για να στρατολογήσουν νέους και υπάρχει ακόμη και ένα πατριωτικό κλαμπ οπαδών, ο Γαλάζιος Στρατός, το οποίο αντλεί τα μέλη της από τη νεολαία. Η μουσική είναι επίσης σημαντική για την προσέλκυση νέων οπαδών. Δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι μουσικοί. Ένας από αυτούς, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλο, ήταν ο μπασίστας του ροκ συγκροτήματος λευκής δύναμης Progrom που τραγουδάει τον ύμνο του στρατόπεδου θανάτου του Χίτλερ Άουσβιτς. Ένα άλλο δικό τους εθνικιστικό τραγούδι έχει τίτλο "Ομιλείτε Ελληνικά ή πεθάνετε".

Το πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς και άλλους αξιωματούχους είναι πώς να αντιμετωπίσουν την άνοδο της άκρας δεξιάς. Το να προσπαθεί ένα καθιερωμένο πολιτικό κόμμα να στρατολογήσει νέα μέλη δεν είναι παράνομο, και η Χρυσή Αυγή δεν είναι πλέον ένα περιθωριακό κίνημα. Μετά την έξοδο από την αφάνεια για να κερδίσει το 7% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου έτους, το κόμμα έχει δει τη δημοτικότητά του σχεδόν να διπλασιάζεται. Εάν επρόκειτο να γίνουν σύντομα εκλογές, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα θα ήταν πιθανότατα στην τρίτη θέση.

Αν και ο Ιωάννης Βουλδής, βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος νεολαίας του κόμματος, συμφώνησε να συναντηθεί με την Independent στα γραφεία τους, αρνήθηκε να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές του, λέγοντας μόνο ότι: "Προς το παρόν υπάρχει απόφαση να μην μιλούμε με τον τύπο. "

Η Χρυσή Αυγή αρνείται δεσμούς με οποιαδήποτε ρατσιστική βία, κάτι που οι οργανώσεις μεταναστών αμφισβητούν έντονα, ενώ οι αναλυτές λένε ότι η ρητορική τους ώθησε πολλούς από τους οπαδούς να ενεργούν υπό συνθήματα όπως "καθαρίστε την Ελλάδα από την δυσωδία" - σε σχέση με τους παράνομους μετανάστες. Πριν από λίγους μήνες βουλευτές της Χρυσής Αυγής έσπασαν περίπτερα πωλητών μεταναστών οι οποίοι δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες για την πώληση αγαθών σε λαϊκές αγορές. Η κόρη του ηγέτη του κόμματος ήταν επίσης υπό κράτηση κατά τη διάρκεια μιας ρατσιστικής επίθεσης τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτές οι συγκρούσεις πολιτισμού φαίνεται να εξαπλώνενται στις παιδικές χαρές. Γράφιτι από ελληνικές σημαίες, εθνικιστικά συνθήματα και σημάδια που μοιάζουν με αγκυλωτούς σταυρούς, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται γύρω από τα σχολεία. Ο Νικηφόρος, 12, κατηγορεί τη Χρυσή Αυγή για την πρόσφατη αύξηση της βίας μεταξύ των Ελλήνων και των ξένων συμμαθητών του. "Έχουμε μετατραπεί σε Age of Empires", αστειεύεται δειλά, κάνοντας αναφορά στο δημοφιλές παιχνίδι πολέμου στον υπολογιστή όπου συγκρούονται βασίλεια, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν τον πολιτισμό τους.

Ο Ερνέστο, 17, είναι ένας Αλβανός που μεγάλωσε με τον Έλληνα φίλο του Κώστα στο κέντρο της Αθήνας. Μοιράζονταν την τροφή τους, συζητούσαν για κορίτσια και έπαιζαν ποδόσφαιρο. Αλλά πριν από λίγα χρόνια, ο Κώστας άρχισε να περνάει το χρόνο του με μια ομάδα μαυροντυμένων νεαρών με ξυρισμένο κεφάλι που φέρεται να υποστήριζαν τη Χρυσή Αυγή.

"Ο Κώστας αισθάνθηκε ότι ήταν διαφορετικός κάνοντας παρέα με αυτούς: ήταν αυτά τα σκληρά παιδιά ότι όλοι φοβόταν", θυμάται. "μισούσαν τους μετανάστες, και μάθανε ακόμη και στα σκυλιά τους να γαυγίζουν στους Αφρικανούς - ήταν τρελό".

Η οργή που οι Έλληνες έχουν βιώσει από την αρχή της οικονομικής κρίσης έχει διοχετευθεί στα παιδιά και διαμορφώνει τον ψυχισμό τους, λένε οι ειδικοί. Η παιδοψυχολόγος Αμαλία Λουΐζου εξηγεί ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα παιδιά είναι οι πιο εύκολοι παραλήπτες των ακραίων μηνυμάτων.

Περίπου 50 δάσκαλοι ίδρυσαν το Αντιφασιστικό Μέτωπο της Παιδείας για να ασχοληθούν με την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού, αλλά με βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, υπάρχουν λίγοι πόροι για να τους βοηθήσουν να κερδίσουν τη σκληρή μάχη για τα μυαλά των νέων. Έννοιες όπως ο ναζισμός, ο φασισμός και η προκατάληψη θα πρέπει να εξηγηθούν στους νέους, που δεν μπορούν να τις συσχετίσουν, λένε οι ειδικοί.

"Τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν να αγαπούν τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί στο χρώμα και τη θρησκεία και αυτό μπορεί να συμβεί πραγματικά μόνο στα σχολεία», υποστηρίζει η κ. Γεωργιάδου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. "Διδάσκονται για την αρχαία Ελλάδα, αντί του τι είναι δημοκρατία και τα οφέλη της που ζουν σε αυτή και όχι σε μία δικτατορία."

Εν τω μεταξύ, σε ένα φεστιβάλ νεολαίας της Χρυσής Αυγής, στους πρόποδες του όρους Υμηττού στην Αθήνα, πριν από μερικούς μήνες, ο ηγέτης του κόμματος βροντοφώναξε σε χιλιάδες υποστηρικτές του: "Μας έχουν αποκαλέσει κακοποιούς, φασίστες, ρατσιστές αλλά η απάντηση είναι: είμαστε το μέλλον , εσείς είστε το παρελθόν. "

"Είμαστε η Ελλάδα που έρχεται."

Χρυσή Αυγή: Αξιοποιώντας τη λιτότητα

Μέχρι πρόσφατα η Χρυσή Αυγή ήταν ένα κόμμα περιθωριακό- θεωρείται από τους περισσότερους  Έλληνες ως πάρα πολύ ακραίο. Όμως, καθώς η οικονομία έχει επιδεινωθεί, η θέση του κόμματος έχει βελτιωθεί.

Ιδρύθηκε το 1993, αλλά η ανακάλυψη του κόμματος ήρθε στις εκλογές του 2012 - που χαρακτηρίστηκε από βαθιά οικονομική ύφεση και περικοπές στον προϋπολογισμό. Η Χρυσή Αυγή πήρε περίπου 7%, υποσχόμενη να διώξει και τους νόμιμους και παράνομους μετανάστες. Σε προηγούμενες εκλογές που συμμετείχαν έπαιρναν μόλις το 0,2%.

Η Χρυσή Αυγή αρνείται ότι πρόκειται για νεο-ναζιστικό κόμμα, προτιμώντας να αυτοαποκαλείται εθνικιστικό. Αλλά τα μέλη της κατηγορούνται για πράξεις βίας κατά των μεταναστών και των εθνοτικών μειονοτήτων. Σημαία του κόμματος είναι ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο παρόμοιο με τη σβάστικα και ο ηγέτη της, Νικόλαος Μιχαλολιάκος, χαιρετούσε ναζιστικά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας το 2011.

Το κόμμα έγινε πρωτοσέλιδο το περασμένο έτος, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, ένα υψηλού προφίλ μέλος, χαστούκισε γυναίκα βουλευτή σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου