Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Το Κατρακύλισμα της Ουγγαρίας

  • International Herald Tribune
Αν ο Όρμπαν δεν αλλάξει τακτική, η Ουγγαρία θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος πρώην Σοβιετικός δορυφόρος που θα χάσει τους σκληρούς αγώνες του για τη δημοκρατία.

Τα καταπραϋντικά λόγια του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτωρ Όρμπαν, δεν προσφέρουν πολλά για την αντιμετώπιση των επιθέσεων κατά της κυβέρνησής του για την ανεξαρτησία του Τύπου της Ουγγαρίας, της δικαστικής εξουσίας και της κεντρικής τράπεζας. Χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή πίεση, ο κ. Όρμπαν είναι απίθανο να αλλάξει τους νέους νόμους για τις τράπεζες, το δικαστικό σώμα και τα μέσα ενημέρωσης.

Οι συμφιλιωτικοί τόνοι του κ. Όρμπαν στην εμφάνισή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ήρθαν μια μέρα μετά την αναγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα στείλει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εφόσον είναι αναγκαίο, για να ανατραπούν οι νόμοι.
Ο Όρμπαν προσπαθεί να καθησυχάσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προθέσεις του (...έτσι όπως τον βλέπω, λίγο προς Γιακουμάτο μου φέρνει)

Η Ουγγαρία αναγνωρίζει τώρα ότι χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την οποία όμως δεν μπορεί να περιμένει ότι θα λάβει χωρίς κάποιες παραχωρήσεις.
Ο κ. Όρμπαν δήλωσε ότι θα είναι έτοιμος ''γρήγορα'' να λύσει τα θέματα που του έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σε μία ραδιοφωνική συνέντευξη την Παρασκευή, είπε ότι θα αποσύρει το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη συγχώνευση της κεντρικής τράπεζας με τη ρυθμιστική αρχή των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες.

Οι χλιαρές διαβεβαιώσεις του κ. Όρμπαν δεν αρκούν. Πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και της δικαστικής εξουσίας και να σταματήσει την τιμωρία των μέσων ενημέρωσης που του ασκούν κριτική.

Η νέα ουγγρική νομοθεσία παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατοχύρωση των θεσμικών ελέγχων και ισορροπιών και των ατομικών ελευθεριών. Ένας νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να διευρύνει τη σύνθεση του συνταγματικού δικαστηρίου και να προσθέτει διορισμένους από την πολιτική εξουσία. Ένας άλλος επιτρέπει στον πρωθυπουργό να διορίζει βασικά στελέχη της κεντρικής τράπεζας. Ένας ακόμη μειώνει την
ανεξαρτησία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της χώρας.

Οι νόμοι αυτοί αποτελούν μέρος ενός ανησυχητικού σχεδίου προσπαθειών για την υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών.

Ο νόμος περί Τύπου, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, έχει χρησιμοποιηθεί για τον εκφοβισμό των επικριτών της κυβέρνησης. Μια νέα εκλογική νομοθεσία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί ώστε να ευνοεί το κυβερνών κόμμα και τους συμμάχους του. Σύμφωνα με το σύνταγμα που τέθηκε σε ισχύ αυτό το μήνα, θα είναι δύσκολο για οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση να αλλάξει τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται από τον κ. Όρμπαν και την τρέχουσα πλειοψηφία. Αν η Ευρώπη δεν υποχρεώσει τον κ. Όρμπαν να αλλάξει πορεία, η Ουγγαρία θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος πρώην Σοβιετικός δορυφόρος που θα χάσει τους σκληρούς αγώνες του για τη δημοκρατία.

Καθόλου εντυπωσιασμένη από τις εύκολες υποσχέσεις του κ. Όρμπαν, η πλειοψηφία των κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαιτεί τώρα από τους ηγέτες των κυβερνήσεων να εξετάσουν την επίκληση της ρήτρας της συνθήκης της E.Ε, που θα οδηγήσει στην απώλεια ορισμένων δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας, εάν ο κ. Όρμπαν συνέχισει να αψηφά την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι Δυνάμεις της Ευρώπης έχουν περιορισμένες δυνατότητες να επιβάλουν στην Ουγγαρία να εγκαταλείψει τον αυταρχισμό. Χρεώνεται όμως στο ενεργητικό τους ότι έχουν αρχίσει να τις ενεργοποιούν.

1 σχόλιο:

  1. Η περίπτωση της Ουγγαρίας, περνάει στα ψιλά γράμματα της ελληνικής επικαιρότητας. Ελάχιστα πράγματα γράφονται και ακόμη πιο λίγα σχολιάζονται.

    Κι όμως, εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ουγγαρία απασχολεί το σύνολο του έγκυρου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου τύπου, λόγω του ιδιόρρυθμου πρωθυπουργού της Βικτωρ Όρμπαν και των άοκνων προσπαθειών του να περιορίσει βασικές δημοκρατικές λειτουργίες ώστε να παραμείνει επί μακρόν στην εξουσία.

    Ο συντηρητικός Όρμπαν εξελέγει σχεδόν πριν από δύο χρόνια με εθνικιστικά, αντιευρωπαϊκά συνθήματα, με δήθεν υπερήφανες τοποθετήσεις απέναντι στις τράπεζες, με εξορκισμούς κατά των δανείων από το ΔΝΤ και χωρίς να παραλείπει να αναφέρει την ελληνική περίπτωση ως παράδειγμα προς αποφυγήν: "Εμείς δε θα γίνουμε Ελλάδα" κ.τ.λ.

    Δύο χρόνια μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία, αφού προσπάθησε να επιβάλλει αντιδημοκρατικές θεσμικές αλλαγές, εκλιπαρεί την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να του δώσουν βοήθεια "ελληνικού τύπου" για να να μην καταρρεύσει το σύμπαν στη χώρα του.
    Η συνέχεια θα έχει όχι μόνον ειδησεογραφικό ενδιαφέρον, αλλά, πρωτίστως, παιδευτικό χαρακτήρα για μας, έτσι για να διδασκόμαστε, πού οδηγεί κατά κανόνα ο αχαλίνευτος λαϊκισμός, το πολιτικό ψεύδος και ο στείρος εθνικισμός, που δε λαμβάνει υπόψη του τις τρέχουσες διεθνείς συγκυρίες και ισορροπίες.
    Γι αυτό επιτρέψτε μου να επιμείνω σε δημοσιεύσεις που αφορούν την Ουγγαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή