Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Baby Locos - Η Δεύτερη Ευκαιρία


Η δημοσιογραφική ομάδα των "Πρωταγωνιστών", του πολύ αξιόλογου δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, την Κυριακή το βράδυ, 25η Μαρτίου, μας έδωσε από την τηλεόραση του Mega το πρώτο μέρος της έρευνας για την πολύκροτη υπόθεση της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών από δεκάδες νέους της Χίου, που είχαν συστήσει την περιβόητη συμμορία των Locos.

Σήμερα βρίσκονται σε διάφορες φυλακές της χώρας πάνω από 35 άτομα, ενώ έχει ασκηθεί δίωξη για πάνω από 45 και οι έρευνες από το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Χίου συνεχίζονται.

Οι μαρτυρίες των γονιών, που σήμερα έχουν τα παιδιά τους στη φυλακή, ο τρόπος που περιγράφουν το δράμα τους και οι απόψεις του διοικητή Δίωξης Ναρκωτικών Χίου και της εισαγγελέως Χίου, ομολογουμένως μας συγκλόνισαν και, αφήστε με να πω, μας συγκίνησαν. Γιατί κανένας δεν απέκρυψε την αλήθεια, κανένας δε μιζεριάστηκε και δεν επιχείρησε να αποσύσει τις ευθύνες που του αναλογούν. Κανείς δεν έριξε τις ευθύνες στους άλλους. Κανείς δεν ωραιοποίησε το σωφρονιστικό μας σύστημα.

"Δύσκολα", απαντά ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Χίου κ. Κεβόπολος στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη αν ένα παιδί 16 -17 χρονών, που μπαίνει μέσα στην ελληνική φυλακή, θα βγει καλύτερο μετά από μερικά χρόνια.

"Τι θες να γίνει; Επειδή έχουμε κάποιες αμφιβολίες για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα να μη βάζουμε κανένα μέσα; Τι μήνυμα θα περάσουμε στους επόμενους;"

Κεβόπουλος: "Τι μήνυμα θα περάσουμε στους επόμενους;"
"Η δεύτερη ευκαιρία περνάει μέσα από τις φυλακές;" ρωτάει ο Σταύρος Θεοδωράκης την εισαγγελέα Χίου κ. Κεσιατζή. " Όχι, σε καμία περίπτωση η νέα ευκαιρία δεν περνάει μέσα από τη φυλακή, έτσι όπως είναι το σωφρονιστικό μας σύστημα σήμερα " είναι η απάντηση της εισαγγελέως.

Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με δύο ανθρώπους που αποφάσισαν να πράξουν το καθήκον τους και αυτό δυστυχώς δεν είναι το πιο αυτονόητο πράγμα στην πατρίδα μας. Αντίθετα προϋποθέτει αποφασιστικότητα και τόλμη μέσα σε μία κατακερματισμένη κοινωνία που έχει χάσει προ πολλού κάθε ίχνος συλλογικότητας και κοινών αξιών.

Κεσιατζή: "Όχι, σε καμία περίπτωση η νέα ευκαιρία δεν περνάει μέσα από τη φυλακή"
Δε θα πω ότι η τοπική μας κοινωνία πρέπει να αισθάνεται ενοχές, γιατί άφησε αυτά τα παιδιά μόνα στο έλεος της εξαθλίωσης και της αυτοκαταστροφής. Κάθε κοινωνία αντικειμενικά, ούτως ή άλλως, είναι συνυπεύθυνη για την περιθωριοποίηση των μελών της, που αδυνατεί να εντάξει στις δομές της.

Θα πω όμως ότι τώρα, που οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει, θα πρέπει να αναζητήσουμε πάσει θυσία τους πιο πρόσφορους τρόπους για τη "δεύτερη ευκαιρία". Για ποιους; Για τα παιδιά των 16-17 χρονών των συμπολιτών μας της διπλανής πόρτας που έχασαν το δρόμο για το μέλλον.

Κι αυτό ίσως είναι να είναι το εύκολο εγχείρημα. Το πιο δύσκολο είναι η " δεύτερη ευκαιρία" για μία υποκριτική κοινωνία που όλα τα ήξερε, όλα τα έβλεπε, αλλά συνέχιζε να κάνει αυτό που έκανε. Να αδιαφορεί για το πιο ζωτικό κομμάτι της.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας των "Πρωταγωνιστών" θα παρουσιαστεί από το κανάλι Mega την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 10:30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου