Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Περιμένοντας το Lincoln

  •  Της Αγγελικής Γαϊσίδη
Εν αναμονή της πολυδιαφημισμένης νέας ταινίας του Steven Spielberg, Lincoln, σκέφτηκα να γράψω μερικές λέξεις γι αυτόν τον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών.  

Ο εβραϊκής καταγωγής σκηνοθέτης μετράει πάνω απο 4 δεκαετίες καριέρας. Ο λόγος που αποτελεί τον αγαπημένο μου σκηνοθέτη, ανάμεσα σε όλα τα μεγαθήρια του κινηματογράφου, είναι η ταινία Η λίστα του Σίντλερ. Είναι και η ταινία που διαπίστωσα ότι Spielberg δεν σημαίνει μόνο εφέ και blockbusters, τύπου Τα σαγόνια του καρχαρία, Τεχνητή νοημοσύνη , Ε.Τ¨ ή Jurassic Park κλπ. αλλά σημαίνει και σενάριο, λυρισμός, ανθρωπιά


Είναι επίσης η ταινία που με συγκλόνισε πιο πολύ από κάθε άλλη, και πιστέψτε με έχω πολύ μεγάλη ταινιοθήκη. Έχω χρησιμοποιήσει πακέτα χαρτομάντηλα για πολλές ταινίες, οφείλω να ομολογήσω, αλλά η διαφορά της Λίστας του Σίντλερ είναι ότι μου άφησε μια μελαγχολία, μία αίσθηση βαθειάς συγκίνησης όχι μόνο για 10 λεπτά μετά το τέλος της αλλά για πολλές μέρες μετά και κάθε φορά που την σκέφτομαι.

Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που με ενθουσίασε πιο πολύ σ´αυτή την ταινία. Ηταν η ηθοποιία-ρεσιτάλ του Liam Neeson, η οποία ήταν και αυτή που τον εδραίωσε και τον καταξίωσε ως μεγάλο ηθοποιό, χάνοντας, βέβαια, το Όσκαρ εκείνη τη χρονιά απο τον επίσης εξαιρετικό Daniel Day Lewis στο Αριστερό μου πόδι¨; Ήταν η έξυπνη ιδέα του Spielberg να γυρίσει την ταινία ασπρόμαυρη προσδίνοντας της ακόμα πιο δραματικό κλίμα; Ήταν το εξαιρετικό σενάριο-βιογραφία του Oscar Schindler, ο οποίος ρίσκαρε τα πάντα για να σώσει όσο πιο πολλούς Εβραίους μπορούσε, που σε κάνει να μελαγχολείς λόγω της έλλειψης τέτοιων χαρακτήρων στην εποχή μας; Ήταν η συγκλονιστική μουσική του John Williams που πλαισίωνε και ολοκλήρωνε την άριστη παρουσίαση αυτού του δράματος; ´Ισως ήταν όλα μαζί, κάτι που κατατάσσει την ταινία στα αριστουργήματα.


Εκτός όμως από τη Λίστα του Σίντλερ, θέλω να αναφερθώ και στην περσινή ταινία του Spielberg, το Άλογο Πολέμου, η οποία δίχασε κατά πολύ κριτικούς και θεατές.

Δεν ξέρω αν είναι η συμπάθειά μου στον δημιουργό της, αλλά εμένα αυτή η ταινία με άγγιξε και με συγκίνησε ιδιαίτερα. Δεν θέλω να αναλύσω πάλι έναν έναν τους λόγους, θέλω απλά να πω ότι ήταν ένα πολύ ωραίο σενάριο συνδυασμένο με ένα συγκινητικό κλίμα και ένα απολαυστικό θέαμα. Και αυτή νομίζω είναι και η διαφορά του Spielberg απο άλλους σκηνοθέτες. Ο συνδυασμός. Ο συνδυασμός εφέ με σενάριο, θεάματος με συγκίνηση, ιστορίας με μυθοπλασία. Θεωρώ ότι αυτό ειναι και ένα δείγμα της ευφυίας του σκηνοθέτη. Γι'αυτό και όταν διάβασα ποιες είναι οι αγαπημένες του ταινίες από άλλους σκηνοθέτες κάθισα και τις είδα μία-μία και όπως ήταν επόμενο ενθουσιάστηκα!
Έπειτα είναι και οι πιο ¨ανθρώπινες¨ ταινίες του, όπως: το Πιάσε με αν μπορείς με τον ανερχόμενο ¨Robert de Niro¨ της σύγχρονης εποχής Leonardo Di Caprio, στην οποία ο Spielberg πήρε μια αληθινή ιστορία και την απέδωσε με έναν πολύ ανθρώπινο αλλά και έξυπνο τρόπο κορυφώνοντας σταδιακά το σενάριο και αφήνοντας στο τέλος μια πολύ ευχάριστη αίσθηση και μια ικανοποίηση για την κατάληξη. 

Η Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν, μια πολεμική ταινία, η οποία όμως μέσα από τη φρίκη του πολέμου κατάφερε να περάσει ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, με το γνωστό ρεαλισμό του Spielberg.

Κάποτε, σε μικρότερη ηλικία έβλεπα απλά ταινίες, και έκανα τις κριτικές μου - ωραία, κουραστική, ανούσια, ρομαντική, αριστούργημα -  χωρίς να ψάχνω ποιος τις δημιούργησε. Από ένα σημείο και μετά, αφού διαπίστωσα πόσο μεγάλη είναι η αγάπη μου για τον κινηματογράφο, είπα να αρχίσω να ψάχνω και σκηνοθέτες. Και μπορώ να πω ότι εξεπλάγην όταν διαπίστωσα ότι όλες οι ταινίες που με ενθουσίασαν και μου έμειναν χαραγμένες στο μυαλό ήταν του ίδιου σκηνοθέτη. Του σκηνοθέτη των 3 όσκαρ, των 137 άλλων βραβείων και των 105 διαφορετικών υποψηφιοτήτων: του Steven Allan Spielberg! Τυχαίο;

Καταλήγοντας, θέλω να αναφερθώ συντόμως και στο έναυσμα που μου δόθηκε για να γράψω αυτό το άρθρο. Είναι η πολυαναμενόμενη ταινία του 2013, Lincoln, της οποίας το πρώτο τρέιλερ-υπερπαραγωγή παρουσιάστηκε στην πιο κεντρική πλατεία της Νέας Υόρκης, Times Square, σε μια γιγαντοοθόνη με χιλιάδες θεατές - άκρως πρωτότυπη σκέψη για promotion της ταινίας. 

Η ταινία ακόμα δεν έχει φτάσει στη χώρα μας. Το τρέιλερ; Καθηλωτικό: σε κάνει να ανυπομονείς να τρέξεις στο πιο κοντινό σινεμά την ίδια μέρα της πρεμιέρας. Το σενάριο; Εγγυημένο: βιογραφία του μεγαλύτερου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος κατάργησε τη δουλεία. Ο πρωταγωνιστής; Δοκιμασμένος και πετυχημένος: ο ήδη δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Daniel Day Lewis που μας έχει συνηθίσει στις καθηλωτικές ερμηνείες.

Ό,τι κι αν γράψουν οι κριτικοί, ό,τι κι αν ψηθυρίσει το κοινό, εγώ είμαι σίγουρη για ένα πράγμα: η ταινία θα είναι αριστούργημα!! ..... Εντάξει, θα δούμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου