Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Chessboxing: Ο συνδυασμός των δύο απόλυτων παιχνιδιών


Ο τέλειος συνδυασμός του Νο 1 πνευματικού παιχνιδιού με το Νο 1 δυναμικό άθλημα.

"Οσο πυγμαχούσε σκεφτόταν.
           Όσο σκεφτόταν τον κτυπούσα."    
     Τζακ Ντέμσεϋ

"Σκάκι είναι ο πόλεμος επί της σκακιέρας.
           Ο σκοπός είναι να συντρίψεις το μυαλό του αντιπάλου." 
    Μπομπ Φίσερ



Σκάκι-Μποξ. Ελάχιστοι το γνωρίζουν ως άθλημα. Οχι το σκάκι, αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Ούτε το μποξ, το γνωρίζουν επίσης οι πάντες. Το Chess Boxing, το Σκάκι Μποξ, ποιος το γνωρίζει;

Η αρχική ιδέα για το άθλημα προήλθε το 1992 από τον διάσημο Γάλλο δημιουργό κόμικς Ενκί Μπιλάλ, όταν δημοσίευσε το κομμάτι "Το Κρύο του Ισημερινού", όπου το Chess Boxing κάνει τη εμφάνισή του σε στοιχειώδη μορφή. Αυτό ενέπνευσε τον Ολλανδό καλλιτέχνη Iepe Rubingh να δημιουργήσει ένα νέο άθλημα, που να συνδυάζει το κορυφαίο πνευματικό παιχνίδι με το κορυφαίο δυναμικό.

Ο Μπομπ Φίσερ και ο Μωχάμετ Άλι πάνω στο ρινγκ και πάνω από μία σκακιέρα. Το φαντάζεστε; 

Το νοκ άουτ και το ματ κερδίζουν, όποιο έλθει πρώτο. Ο αγώνας γίνεται σε 11 γύρους, 5 μποξ και 6 σκάκι. Ο πρώτος γύρος ξεκινάει με σκάκι. Σοφή επιλογή. Αν ξεκινούσε με μποξ ο Φίσερ δεν είχε καμία τύχη, στο πρώτο άπερκατ του Μωχάμετ Άλι θα είχε ξαπλώσει χάμω. Ακόμη κι αν δε το έκανε, το σίγουρο είναι ότι από τα ισχυρά κτυπήματα που θα είχε δεχτεί στον δεύτερο γύρο ο Φίσερ δε θα ήταν σε θέση να σκεφτεί καθαρά, λόγω της ζάλης που θα ένιωθε. Επομένως ο σκακιστής θα έμπαινε στο παιχνίδι με μειονέκτημα. Ορθά λοιπόν ο αγώνας ξεκινάει με σκάκι.

Οι αθλητές, με βουλωμένα τα αυτιά τους για να μην ενοχλούνται
από τις κραυγές των θεατών, αγωνίζονται σε κάποιον ενδιάμεσο γύρο.

Μπορούμε να πούμε επομένως ότι ο σκακιστής έχει το πλεονέκτημα; Οχι βέβαια, για τον εξής λόγο: Για τους γνωρίζοντες σκάκι είναι γνωστό ότι μέσα σε ένα γύρο 4 λεπτών - τόση είναι η διάρκεια του σκακιστικού γύρου - είναι αδύνατον ή τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις το ματ και να κερδίσεις τον αγώνα. Κατόπιν ακολουθεί ο 3λεπτος γύρος του μποξ. Εκεί ο μποξέρ μπορεί να πάρει ένα σχετικό πλεονέκτημα αφόσον έχει καταφέρει ισχυρά κτυπήματα στον σκακιστή και του έχει  "θολώσει" το μυαλό, οπότε στον επόμενο γύρο, με το σκάκι, θα αποκατασταθεί η ισορροπία.


Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αθλήματος, αν δε υπάρξει νοκ άουτ ή ματ τότε ο νικητής ανακηρύσσεται στα σημεία από τους κριτές.

Με λίγα λόγια για τους λάτρεις των δύο ετερόκλητων αθλημάτων - και είμαι ένας απ' αυτούς - υπάρχει ένα παιχνίδι που θα τους εξιτάρει. 

Ο David Pfeifer, βιογράφος και συγγραφέας και για αρκετό καιρό αθλητής του Chess Boxing λέει: " Η αδρεναλίνη που διαπερνά το κορμί σου σε κάνει να θέλεις να ορμήσεις με τις γροθιές σου στον αντίπαλο, κάθε φορά που δέχεσαι επίθεση, αλλά, από την άλλη πρέπει να ελέγχεις αυτήν την παρόρμηση, γιατί θα ακολουθήσει ο γύρος του σκακιού. Οι θεατές που παρακολουθούν τον αγώνα αμέσως αντιλαμβάνονται τη λογική αυτή και τούτο κάνει το άθλημα εξαιρετικά ενδιαφέρον."

Σήμερα πάνω από 250 αθλητές ασχολούνται συστηματικά με το άθλημα, με επίκεντρο το Βερολίνο και το Λονδίνο. Στο Βερολίνο είναι και η έδρα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του Chess Boxing, της WCBO, που εποπτεύει το άθλημα παγκοσμίως.

Την 1η Φεβρουαρίου στο Champs Élysées, στο Παρίσι, θα πραγματοποιηθεί αγώνας επίδειξης από τον Γερμανό Frank Stoldt με αντίπαλο τον Λευκορώσσο Leonids Chernobaev. Ακολουθεί, μετά από λίγες βδομάδες βραδιά fundraising για την οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας, όπου θα βγουν σε δημοπρασία έργα του διάσημου εμπνευστή του αθλήματος, Ενκί Μπιλάλ, αξίας 150.000€. Αν σας περισσεύουν - εύκολο είναι; - δώστε κανένα ευρουδάκι και προς τα εκεί.



Γιάννης Γαϊσίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου