Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Οι μετανάστες ως αποδιοπομπαίοι τράγοι


  • The Economist
Καθώς η Ελλάδα αναγκάζεται να κάνει περισσότερες περικοπές στον προϋπολογισμό, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός ευρίσκεται σε άνοδο.

Διαδηλωτές με αναπηρικές καρέκλες χλεύαζαν και σφύριζαν καθώς οι αξιωματούχοι από την «Τρόικα» - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -έφταναν στο υπουργείο εργασίας στις 2 Οκτωβρίου για να πιέσουν ακόμη περισσότερο για περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου. Οι βαλλόμενοι Έλληνες πρέπει να υποστούν το 2013 ένα ακόμη έτος ύφεσης, το έκτο. Οι Έλληνες σχεδιαστές του προϋπολογισμού προβλέπουν ύφεση 3,8 έως 4%, το ΔΝΤ,πιο απαισιόδοξο, 5%.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, βρίσκεται κάτω από τεράστια πίεση για να εξοικονομίσει ένα επιπλέον ποσό € 2 δις της τελευταίας στιγμής για να κατευνάσει την Τρόικα. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, έχει ακόμα πιο δύσκολο έργο: να πείσει τους εταίρους της αριστερής πτέρυγας της κυβέρνησης συνασπισμού να αποδεχθούν αυστηρότερη λιτότητα. Και εξακολουθεί να ακούγεται αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί, αν και το χρονοδιάγραμμα είναι πιθανό να καθυστερήσει μια-δυο εβδομάδες.

Σε μια κοινωνία που είναι βύθισμένη σε πρωτόγνωρη και πολύπλευρη κρίση
οι μετανάστες αποτελούν το άλλοθι και τον εύκολο στόχο
Οι καθυστερήσεις δε βοηθούν τον κ. Σαμαρά. Έχει αγωνιστεί κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της θητείας του για να διατηρήσει συμπαγή την εύθραυστη συμμαχία ενώ ο κ. Στουρνάρας προωθεί ένα πακέτο λιτότητας € 13,5 δις σε αντάλλαγμα για τη δεύτερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα ύψους € 130 δις. Στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει μια διετή παράταση μέχρι το 2016 για την εφαρμογή των νέων μέτρων, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις τους. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα κάνουν δεκτό το αίτημα της Ελλάδας, έως ότου το πακέτο να συμφωνηθεί με την Τρόικα και να εγκριθεί από το κοινοβούλιο στην Αθήνα. Ως αποτέλεσμα η επόμενη δόση του δανείου των € 31,2 προς την Ελλάδα, που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσεουν και πάλι να δανείζουν, δεν πρόκειται να φτάσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.



Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 περιλαμβάνει ήδη σχεδόν € 5 δισ. ευρώ περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου. Ο κ. Στουρνάρας ελπίζει ότι είναι αρκετά σημαντικές ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (προ αποπληρωμής χρέους) της τάξης του 1,4% του ΑΕΠ. Οι επικεφαλής της Τρόικα εκτιμούν ότι τα φορολογικά έσοδα θα είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις και ότι ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να αφήνει χώρο για υπερβάσεις από τα υπουργεία άμυνας και  υγείας και στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση έχει απορρίψει την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, παρά τη δέσμευση να μειώσει τους μισθοδοτούμενους από το διογκωμένο δημόσιο τομέα κατά 150.000 τα επόμενα τρία χρόνια. Αντ' αυτού ένα σύνολο 15.000 δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις δουλειές του, με πρόωρη συνταξιοδότηση, μετά από ένα χρόνο, λαμβάνοντας το 75% του προηγούμενου μισθού τους. Πρόκειται για μια μη ικανοποιητική λύση προκειμένου να ικανοποιηθούν οι εταίροι του συνασπισμού του κ. Σαμαρά.


Το επίσημο ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα χτύπησε το 24,4% τον Ιούνιο, το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά την Ισπανία. Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων Ελλήνων αυξήθηκε στο 55,4%, ξεπερνώντας την Ισπανία για πρώτη φορά. Πολλοί εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές, παραπονούνται ότι δεν πληρώνονται τακτικά. "Στο επάγγελμά μας, δεν μπορείς ν' αλλάξεις ούτε πλευρό", δήλωσε η Γιολάντα, νοσοκόμα εντατικής θεραπείας, που πήρε μέρος σε μια διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας, το οποίο χρωστάει περισσότερα από € 1 δισ. σε ιδιωτικές κλινικές για τους ασφαλισμένους του δημόσιου τομέα.


Τα συνδικάτα του δημόσιου σχεδιάζουν κυλιόμενες απεργίες για να διαμαρτυρηθούν για τις τελευταίες περικοπές μισθών. Οι ακραίοι δημιουργούν προβλήματα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή, το ακροδεξιό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα που κέρδισε έδρες στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά στις γενικές εκλογές του Ιουνίου, έχει ξεπεράσει τους σοσιαλιστές και καταλαμβάνει την τρίτη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά και το ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Η Χρυσή Αυγή ανοίγει περισσότερα γραφεία σε επαρχιακές πόλεις για να αυξήσει την στήριξη της μεταξύ των ανέργων νέων. Αναγνωρίσιμοι από τα μαύρα T-shirts με μια σβάστικα σαν έμβλημα, τα μέλη της αυξάνουν τις σκληρές παρενόχλησεις των μεταναστών. Μια ομάδα επιτέθηκε πρόσφατα σε αρκετούς μικροπωλητές σε μια υπαίθρια αγορά στη Ραφήνα, ένα λιμάνι κοντά στην Αθήνα, παριστάνοντας τους αστυνομικούς με πολιτική περιβολή για έλεγχο των αδειών τους. Η αστυνομία δεν παρενέβη για βοήθεια: όπως συχνά συμβαίνει με τις παραβάσεις της Χρυσής Αυγής, οι συμπαθούντες αστυνομικοί κοίταζαν από την άλλη μεριά.


Η Χρυσή Αυγή δεν προχώρησε μόνο σε αυτοδικίες και επιθέσεις κατά των μεταναστών. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο αρχηγός του κόμματος, ενθαρρύνει θεαματικές παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να δείξουν την κοινωνική συνείδηση ​​της Χρυσής Αυγής, μέσω δημοσίων διανομών δεμάτων τροφίμων στους απόρους. Αλλά οι δικαιούχοι πρέπει πρώτα να εγγραφούν στο κόμμα και να αποδείξουν ότι είναι Έλληνες, με την επίδειξη δελτίου ταυτότητας τους.


Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός προστασίας του πολίτη, λέει ότι τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής δεν θα γίνει ανεκτά. Οι καταστηματάρχες γύρω από την Πλατεία Αμερικής, όπου κάποιοι μετανάστες λειτουργούν μικρές επιχειρήσεις, δεν έχουν πειστεί. "Η ρατσιστική βία βρίσκεται σε άνοδο, και πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από προστασία", λέει ο Τζαβέντ Ασλάμ, Πακιστανός ηγέτης της κοινότητας. Λίγοι μετανάστες εμπιστεύονται πλέον την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου