Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Απλές κινήσεις με πολλαπλά μηνύματα

Μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ενρίκο Λέττα και την έντονη κινητικότητά του στο Βερολίνο, στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, κάθε ελπίδα του Τσίπρα για συνεννόηση με τη γειτονική χώρα θα λέγαμε ότι περιορίζεται μόνο στον Γκρίλο, αν αυτό δεν εξαρτιόταν πρωτίστως από τις διαθέσεις του ίδιόρυθμου Ιταλού πολιτικού. 


Η 48χρονη Τζοσέφα Ίντεμ γεννήθηκε στη Δ. Γερμανία και έγινε υπουργός Ισότητας και Σπορ στην Ιταλία, στη νέα κυβέρνηση Λέττα. Η Τζοσέφα, παγκόσμια πρωταθλήτρια και ολυμπιονίκης του κάνοε, εκλέχθηκε βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιέρ Λουίτζι. Από το 1992 πήρε την ιταλική υπηκόοτητα, λόγω συζύγου, και μετείχε σε διεθνείς αγώνες με πολλές διακρίσεις με τα χρώματα της Ιταλίας. 

Δύο πράγματα σκέφτομαι: πρώτον, ο Λέττα την πρώτη διεθνή επαφή του την έκανε με τη Μέρκελ, θέλοντας να τονίσει το σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του και ότι τίποτα δεν πρόκειται να πράξει μονομερώς και χωρίς τη συναίνεση με τους εταίρους, κυρίως με τη Γερμανία. 

Χρησιμοποιώντας, επομένως, μια νέα υπουργό γερμανικής καταγωγής ουσιαστικά στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Προς τους Ευρωπαίους του Βορρά ότι μακράν απ´ αυτόν κάθε ιδέα διάσπασης της Ευρώπης σε Βορρά και Νότο και προς τους συμπατριώτες του ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Μόντι. 

Το δεύτερο που ήρθε στο μυαλό μου ήταν το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Τσίπρας. Τελικά τίποτα δε του βγαίνει. Το ότι κυριολεκτικά ζεματίστηκε στη Λατινική Αμερική, προβάλοντάς την ως μοντέλο για την Ελλάδα, αυτό πλέον έχει γίνει κοινή πεποίθηση, μετά τις λεηλασίες του Μπουένος Άϊρες και τα κωμικοτραγικά συμβάντα στη Βενεζουέλα. Το ότι εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με τις βιαστικές δηλώσεις του για  το "περήφανο όχι" της κυπριακής βουλής, αυτό το γνωρίζουν καλλίτερα από όλους μας οι ίδιοι οι Κύπριοι, που, αν τους έδιναν σήμερα τα αρχικά μέτρα που είχε αποφασίσει το Eurogroup θα ήταν οι ευτυχέστεροι όλων. 

Τώρα ήρθε η ώρα να δει να σωριάζονται μπροστά του τα ερείπια της ευρωπαϊκής πολιτικής του, όπου ακρογωνιαίος λίθος είναι η διάσπαση της ευρωπαϊκής ενότητας, με τη δημιουργία του περιβόητου αντιγερμανικού μετώπου του Νότου και η ανατροπή της πολιτικής της Μερκελ. 
Η υπουργοποίηση της Τζοσέφα Ίντεμ από τον Ενρίκο Λέττα στέλνει 
πολλαπλά μηνύματα και αποκαλύπτει τις διαθέσεις του νέου 
πρωθυπουργού της Ιταλίας
Το ταξίδι του στην Πορτογαλία και η προσπάθεια να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης απέτυχε, μετά την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος αυτού ότι διαφωνεί σε πολλά και καίρια ζητήματα με το ΣΥΡΙΖΑ και ότι συνεχίζει να διατηρεί τους δεσμούς του  με το ΠΑΣΟΚ. Ενώ το ταξίδι του στην Ισπανία μπορεί ακόμη να περιμένει,αφού δε φαίνεται στον ορίζοντα σημείο επαφής με καμία σοβαρή πολιτική δύναμη και σχηματισμό. 


Μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ενρίκο Λέττα και την έντονη κινητικότητά του στο Βερολίνο, στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, κάθε ελπίδα του Τσίπρα για συνεννόηση με τη γειτονική χώρα θα λέγαμε ότι περιορίζεται μόνο στον Γκρίλο, αν αυτό δεν εξαρτιόταν πρωτίστως από τις διαθέσεις του ίδιόρυθμου Ιταλού πολιτικού. 

Η περίπτωση του κεντροαριστερού Λέττα δεν αφορά τον επίδοξο πρωθυπουργό μας.  Η διακηρυγμένη πολιτική του Ενρίκο Λέττα, για την οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και τη Γερουσία, είναι η άμβλυνση των μέτρων λιτότητας και η ανάπτυξη. Πολιτικός που να μη διακηρύσσει την ανάπτυξη και το τέλος της λιτότητας ( "όχι άλλα μέτρα", "ξεκινάει η ανάπτυξη" κ.τ.λ.) δεν υπάρχει. Το ζητούμενο όμως είναι τι περιεχόμενο δίνει ο καθένας σ' αυτές τις δύο έννοιες, από ποια θέση και με ποια μέσα επιχειρεί να πετύχει του στόχους. 

Είναι παραπάνω από σαφές ότι ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός και τα δύο τα βλέπει να πραγματώνονται εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων με παράλληλη προσπάθεια επηρεασμού της γερμανικής πολιτικής. Και πάντως δε τον βλέπουμε - και το βέβαιο είναι ότι δε θα τον δούμε ποτέ -  να περιέρχεται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να καταγγέλλει τη Μέρκελ και το Σόιμπλε παριστάνοντας τον ηγέτη της εξέγερσης των λαών του ευρωπαϊκού Νότου κατά των βορείων. 

Αυτόν τον άχαρο και συνάμα μοναχικό ρόλο τον ανέθεσε στον εαυτό του, ερήμην των ενδιαφερομένων λάων, ο Τσίπρας και υπόσχεται μονομερείς καταργήσεις μνημονίων, αυξήσεις μισθών δια νόμου, υπεράσπιση του κρατισμού μέχρις εσχάτων και σε δεύτερη φάση το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

Ξαναδιαβάζοντας την είδηση της υπουργοποίησης της γερμανικής καταγωγής Τζοσέφα Ίντεμ από τον Ενρίκο Λέττα σκέφτηκα και κάτι τελευταίο. Ότι στην πολιτική ορισμένες απλές κινήσεις,  μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα αποτελέσματα και να στείλουν πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Λίγη φαντασία και τόλμη χρειάζεται. Δεν τα βρίσκεις εύκολα.

     Γιάννης Γαϊσίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου