Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Το πέταγμα της πεταλούδας


Κάτω κάτω αριστερά βρίσκεται η ομάδα "Far Left" της Ευρωβουλής, όπου περιλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύνολο 47. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι ευρωσκεπτικιστές μαζί με τα ακροδεξιά κόμματα (Λε Πεν, Φάραντζ κ.α) και ναζιστικά μορφώματα, όπως η Χ.Α. Όπως παρατηρεί ο καθένας, και τα δύο άκρα του Κοινοβουλίου, δεν αποτελούν ακόμη ισχυρά πολιτικά ρεύματα. Δεν παύουν όμως να προκαλούν την ανησυχία των μετριοπαθών, δημοκρατικών δυνάμεων, κυρίως η άνοδος της Λε Πεν. 

Η Άκρα Αριστερά (εδώ τη λέμε "ριζοσπαστική"), παρόλο που ενισχύθηκε με 12 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Ευρωβουλή, κυρίως λόγω της συμβολής του ΣΥΡΙΖΑ και της ανόδου της άκρα Αριστεράς στην Ισπανία, συνεχίζει να αποτελεί μικρή πολιτική ομάδα στα όρια του αμελητέου, η οποία δε φαίνεται να είναι σε θέση να επηρέασει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις καθοριστικά. Και ασφαλώς η περίπτωση να διεκδικήσει ο Τσίπρας την προεδρία της Ε.Ε. δεν υφίσταται ούτε ως υπόθεση εργασίας. 

Επομένως οι θριαμβικές δηλώσεις Τσίπρα, ότι "όλη η Ευρώπη μιλάει για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και οι λαοί πανηγυρίζουν γι αυτό", μόνο ως συνεπής αριστερή προπαγάνδα μπορεί να εκληφθεί, βγαλμένη από τις σταλινικές παραδόσεις της.  

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη μιλάει για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια ανησυχία που μιλάει για την άνοδο του ευρωσκεπτικιστή Φάραντζ στη Βρετανία, της Λε Πεν στη Γαλλία και την άνοδο της Χ.Α στην Ελλάδα και της ακροδεξιάς στην Αυστρία και Δανία. Και βέβαια, μακράν από κάθε πανηγυρισμό, προσπαθούν να κατανοήσουν τις αιτίες που ένα ακροαριστερό κόμμα, στην Ευρώπη του Φιλελευθερισμού και του Διαφωτισμού, κτυπάει την πόρτα της εξουσίας σε μία μόνο Ευρωπαϊκή χώρα, ενώ στις υπόλοιπες τέτοια κόμματα αποτελούν τις έσχατες μειοψηφίες. 

Σήμερα Δευτέρα, την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών το σύνολο του ευρωπαϊκού τύπου μιλάει για νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων. Κάνει λόγο για την άνοδο των ακραίων δεξιών και αριστερών κομμάτων, αλλά θεωρεί ότι μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο εξακολουθούν να μην αποτελούν σοβαρές απειλές για τις δημοκρατικές κατακτήσεις και παραδόσεις των ευρωπαϊκών λαών. 

Ο μεγάλος νικητής και σχεδόν βέβαιος επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούγκερ δήλωσε ότι "στην σημερινή Ευρωβουλή υπάρχει σαφής φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία. Η εκστρεμιστική δεξιά, παρόλες τις προβλέψεις του τύπου για νίκη της, απέτυχε".

Ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι " αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη η νίκη στη Γαλλία ενός ρατσιστικού και αντισημιτικού κόμματος" . 

 Όχι, δηλώσεις, και πολύ περισσότερο, πανηγύρια για το ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκαν πουθενά. Οι πανηγυρισμοί των ευρωπαϊκών λαών για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον περιορίζονται στην Ομόνοια και στον αύλειο χώρο του Ζαππείου. Η δε πολυπόθητη συντριβή της Μέρκελ και της πολιτικής της, που θα επιφέρει η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, εξακολουθεί να θυμίζει το πέταγμα της πεταλούδας στο Πεκίνο, που είναι δυνατόν να δημιουργήσει τυφώνα στη Νέα Υόρκη.

     Γιάννης Γαϊσίδης

1 σχόλιο:

  1. Μια μικκρή διευκρίνιση. Οι έδρες της "Far Left" δεν είναι τελικά 47 αλλά 45. Όπως βλέπετε και στο διάγραμμα στην κορυφή του άρθρου, δεν ήταν τα τελικά, αλλά εκτιμήσεις πριν τα τελικά. Χωρίς να αλλάζει η ουσία, μάλλον ισχυροποιεί τα επιχειρήματα, δεχτείτε λοιπόν ότι η ομάδα της Άκρα Αριστεράς στο Κοινοβούλιο της Ε.Ε. αποτελεί ουσιαστικά αμελητέα πολιτική ομάδα, η οποία δεν μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα. Η Ελλάδα όμως είναι ιδιάζουσα περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή