Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η Αποκάλυψη των Αστεροειδών

Η πρόσφατη συντριβή στη Ρωσία ήταν ένα απλό δάγκωμα ψύλλου . Αυτό που πιθανόν να έλθει το 2036 θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρα έθνη ...

  • Newsweek
  • By Michio Kaku *

Ήταν ένα καταπληκτικό θέαμα, μια γρήγορη διαδοχή γιγαντιαίων αστεροειδών να λάμπουν πέρα στον ουρανό. Κατ 'αρχάς, στις 15 Φεβρουαρίου, η Ρωσία χτυπήθηκε από τον μεγαλύτερο αστεροειδή των τελευταίων 100 χρόνων. Μόλις λίγες ώρες αργότερα, ένας ακόμη μεγαλύτερος πραγματοποίησε την πιο κοντινή προσέγγιση στη Γη που έχει καταγραφεί ποτέ, για έναν αστεροειδή του μεγέθους του. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο, της Κούβας, της Νότιας Φλόριντα σήκωσαν τα κεφάλια τους και είδαν μετεωρίτες να ραβδώνουν τον ουρανό, τεντώνοντας τα νεύρα τους.

Ενας μετεωρίτης λάμπει στον ουρανό της Ρωσίας το πρωί της
15ης Φεβρουαριόυ 2013

Ήταν μια ιστορική εμφάνιση της κοσμικής δύναμης πυρός της φύσης, κάτι που ποτέ δεν περίμενα να δω στη ζωή μου. Η Μητέρα Φύση έδειχνε στο Χόλιγουντ ποιος είναι το αφεντικό.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η Ευρώπη στην μεγάλη οθόνη


Αδιαμφισβήτητα το Hollywood είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία κινηματογράφου που υπάρχει παγκοσμίως, με τις περισσότερες υποδομές, τους καλύτερους σκηνοθέτες, το υψηλότερα budgets και μία ατελείωτη λίστα απο ταλαντούχους και φημισμένους ηθοποιούς. Δεν είναι όμως η μοναδική πηγή παραγωγής ταινιών. 

Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια έχει μπεί δυναμικά και με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη. Όχι ότι δεν προυπήρχε, απλά δεν ήταν τόσο προβεβλημένος όσο σήμερα. Φυσικά, η ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία δεν διαθέτει τους πόρους του Hollywood όσον αφορά κυρίως την τεχνολογία, τα εφέ κλπ, με αποτέλεσμα να παράγονται λιγότερο θεαματικές και αρκετα οικονομικότερες ταινίες. Αυτό όμως είναι και το μεγάλο τους ατού. Γιατί αν δεν στηρίζεσαι στην τεχνολογία και το υπερθέαμα, τότε τα δίνεις όλα στο σενάριο. 

Το κύριο χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών ταινιών: Το σενάριο. 

Ανατρεπτικά και μυστηριώδη θρίλερ; Η ειδικότητα των Σουηδών και γενικά των Σκανδιναβών, οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα στο να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη αστυνομικά μυθιστορήματα - best seller. Ας δούμε για παράδειγμα το "Κορίτσι με το τατουάζ" που πρόσφατα γυρίστηκε και στην αγγλική γλώσσα. Είναι το πρώτο μέρος της Σουηδικής τριλογίας Millenium, βασισμένη στην ομώνυμη τριλογία μυθιστορημάτων με κάποια στοιχεία αυτοβιογραφίας του - εν έτη 2004 αποθανόντος - Stieg Larsson, Σουηδού συγγραφέα και δημοσιογράφου. Οι ταινίες ήταν τόσο ωραίες που αρνήθηκα κατηγορηματικά να δω στο σινεμά την αγγλική έκδοση. Είμαι πάντα υπέρ του πρωτότυπου. 

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του

Η ομιλία αυτή εκφωνήθηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 στην κατάμεστη αίθουσα  "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης με τίτλο "Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993".

Τα λόγια και οι νουθεσίες του έμπειρου πολιτικού μιλούν κατευθείαν 
στο μυαλό και την καρδιά των νεώτερων Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, όπως ευχαριστώ ιδιαίτερα και τους συντελεστές του βιβλίου αυτού, που πιστεύω ότι είναι κατ’ εξοχήν χρήσιμο στην παρούσα κρίσιμη και δύσκολη φάση της πορείας της χώρας μας. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, αλλά και τον Θόδωρο Σκυλακάκη, του οποίου η συμβολή υπήρξε πολύτιμη.

Η περίοδος της κυβέρνησης του 1990-93 είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένη. Δεν είναι όμως μόνο η αμείλικτή δύναμη της λήθης που το εξηγεί αυτό. Η περίοδος αυτή είναι και ηθελημένα ξεχασμένη. Ίσως και από αίσθημα ενοχής. Εμείς οι Έλληνες έχουμε βραχεία μνήμη ως λαός. Αυτό είναι προσόν, γιατί έχουμε ζήσει τραγικές στιγμές, διχασμούς, καταστροφές και εμφυλίους, που αφήσαμε πίσω μας. Είναι όμως και ελάττωμα αφού κάθε τόσο ξεχνούμε τα πικρά διδάγματα της ιστορίας και τα λάθη δυστυχώς επαναλαμβάνονται.
Το βιβλίο αυτό που παρουσιάζεται σήμερα, επιχειρεί μία καταγραφή του έργου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1990-1993, με την ωριμότητά και την κατά το δυνατόν αντικειμενικότητα που προσφέρει η χρονική απόσταση και οι δραματικές εμπειρίες των τελευταίων ετών.
Πριν τριάντα χρόνια, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, στις αρχές της δεκαετίας του 80, έγινε η μοιραία επιλογή της βελτίωσης του επιπέδου της ζωής του λαού, μέσω της αύξησης του δημοσίου χρέους. Ελλείμματα που χρηματοδοτούσαν καταναλωτικές δαπάνες, ανεξέλεγκτες ασφαλιστικές παροχές και ασφυκτικός εναγκαλισμός της οικονομίας από το κράτος, μας οδήγησαν, μετά από δεκαετίες άσκησης αυτής της πολιτικής, στον σημερινό εφιάλτη.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

7 Μικρά Θαύματα



Της Αγγελικής Γαϊσίδη*

24 γράμματα αποτελούν το αλφάβητό μας. 

Από 24 γράμματα μπορούν να δημιουργηθούν άπειρες λέξεις, φράσεις, νοήματα. Να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Για κάποιους ανθρώπους όμως που δεν μπορούν εύκολα να εκφραστούν με λέξεις υπάρχει άλλο ένα, πιο μικρο αλφάβητο, το οποίο αποτελεί εξίσου πολύ αποτελεσματικό τρόπο έκφρασης. Αποτελείται απο 7 "γράμματα". Τις 7 νότες του πενταγράμμου. 7 απλές νότες που όμως κάνουν θαύματα. 

Η μουσική έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για τον καθένα μας. Για άλλους είναι απλά διασκέδαση. Για άλλους τρόπος έκφρασης. Για άλλους επάγγελμα. Για άλλους, όπως εμένα, ειναι το καταφύγιό τους για όλες τις δύσκολες στιγμές. Το ηρεμιστικό αλλά και το διεγερτικό τους. 
Προσωπικά έχω συνδέσει κάθε στιγμή της ζωής μου με ένα τραγούδι. Κάθε τραγούδι είναι και μια μικρή ανάμνηση, ευχάριστη ή δυσάρεστη. Για τις μελαγχολίες της εφηβείας υπήρχε πάντα μια μπαλάντα. Για τα νεύρα των εξετάσεων υπήρχε πάντα μια δυνατή ροκιά. Για τα φλερτάκια στα μπαράκια υπήρχε πάντα ένα εμπορικό μπιτάκι. 

Αν κοιτάξουμε λίγο τη μουσική ως ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας θα παρατηρήσουμε ότι κρύβεται πίσω από πολλές καταστάσεις που μπορεί να μην έχουμε καν συνειδητοποιήσει. 

Μία τυπική μέρα μας, μέσα από ένα μουσικό βλέμμα, θα μπορούσε να είναι η εξής:

 "Ξυπνάω το πρωί τρομαγμένη από τον ήχο του αγαπημένου μου ροκ κομματιού που έχω επιλέξει να χτυπάει για ξυπνητήρι. 

Ετοιμάζομαι να πάω στη δουλειά. 

Μπαίνω στο αμάξι και βάζω τυχαία έναν σταθμό στο ραδιόφωνο μήπως και ξυπνήσω. 

Ακούω ένα-δυο κομμάτια και νομίζω ότι συνήλθα. 

Φτάνω στη δουλειά μου.

Το κινητό μου σήμερα δεν έχει σταματήσει να χτυπάει. Τι ωραίο κομμάτι έχω επιλέξει για ήχο κλήσης! 

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Οι μικροί φασίστες

Το άρθρο της Καθημερινής αποτελεί σχόλιο επί του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας The Independent που δημοσίευσε το "Τοπίο" αυτούσιο παρακάτω (κλικ εδώ)
  • Η Καθημερινή
  • Του Νίκου Χρυσολωρά 
Το κυριότερο πρόβλημα με τα παιδιά που μίλησαν στον Independent δεν είναι ότι με αυτά που λένε, είναι σαν να φτύνουν στους τάφους των παππούδων τους, οι οποίοι πολέμησαν για να υπερασπιστούν την Ελλάδα από τους ιδεολογικούς προγόνους της Χρυσής Αυγής. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η στάση τους είναι αντιπροσωπευτική μιας γενικότερης αντίληψης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία: ότι δεν είμαστε δηλαδή συνδιαμορφωτές, αλλά θύματα του πεπρωμένου μας.

Το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο η βρετανική εφημερίδα Independent για τον ρατσισμό στα ελληνικά σχολεία είναι ανατριχιαστικό. Πέρα από την εξιστόρηση περιστατικών βιαιοπραγίας εναντίον μεταναστών από παιδιά, το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο του δημοσιεύματος είναι οι απίστευτες ανοησίες που λένε στον συντάκτη της εφημερίδας οι Ελληνες έφηβοι και αυριανοί πολίτες της χώρας μας: "[τους πέταξα πέτρες]... γιατί θέλω να σεβαστούν την πατρίδα μου, που την αγαπώ τόσο πολύ", λέει χαρακτηριστικά ένας 16χρονος. 

Οταν τόσα πολλά Ελληνόπουλα (η απήχηση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία είναι μαζική) πιστεύουν ότι θα εμπνεύσουν σεβασμό προς την πατρίδα τους πετώντας πέτρες, λες και είναι άνθρωποι του Νεάντερταλ, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια την πλήρη αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Δεν υποστηρίζω φυσικά ότι η παράνομη μετανάστευση δεν αποτελεί πρόβλημα. Και γι’ αυτό όμως, όπως και για τόσα άλλα από τα δεινά μας, είμαστε συνυπεύθυνοι. Γιατί ποια οικονομία βασίστηκε επί σχεδόν 20 χρόνια στην αδήλωτη εργασία μεταναστών για να αναπτυχθεί; Η ελληνική φυσικά! 

Τι εθνικότητας είναι εκείνοι που νοικιάζουν αχούρια στο κέντρο της Αθήνας, γνωρίζοντας ότι στοιβάζονται μέσα δεκάδες λαθρομετανάστες; Ελληνες φυσικά! Ποιο κράτος απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φύλαξης των συνόρων του και αδυνατεί να απορροφήσει ακόμη και τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού; Το ελληνικό φυσικά! 

"..,Τα παιδιά που μίλησαν στον Independent, μ' αυτά που λένε
είναι σα να φτύνουν στον τάφο των προγόνων τους"

Ποια αστυνομία αποσύρθηκε από το κέντρο της πρωτεύουσας, εγκαταλείποντας τους πολίτες του έρμαια της εγκληματικότητας; Η ελληνική βέβαια! Ποιες εκλεγμένες κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια όταν αγρότες, εργολάβοι και κυρίες της «καλής κοινωνίας» χρησιμοποιούσαν λαθρομετανάστες και λαθρομετανάστριες για να κάνουν, με μισθούς πείνας, τις δουλειές που αρνούνταν να κάνουν Ελληνες; 

Ποια πολιτεία ανέχεται (και άρα νομιμοποιεί) εγκληματικές συμμορίες νεοναζιστών που επιβάλλουν, δήθεν, τον νόμο; Τις απαντήσεις τις γνωρίζουμε. Ετσι προσκαλέσαμε, στο ξέφραγο αμπέλι της ανομίας, τους πεινασμένους και παγιδευμένους σήμερα σε μία χώρα χωρίς ψωμί λαθρομετανάστες, εγκληματίες και μη.

Οι νεο-φασίστες στην Ελλάδα είναι σε άνοδο ... και τώρα μπαίνουν στα σχολεία: Πώς η Χρυσή Αυγή ετοιμάζει την επόμενη γενιά

  • The Independent
Σε ειδική έρευνα, η Nathalie Savaricas αποκαλύπτει τις τακτικές που χρησιμοποιούνται για τη στρατολόγηση παιδιών στις πολιτικές πεποιθήσεις της ακροδεξιάς.


Σε μία πρόσφατη Πέμπτη βράδυ, επτά έφηβοι στην κεντρική ελληνική πόλη της Λάρισας αποφάσισαν να έχουν αυτό που περιγράφεται ως "διασκέδαση". Οπλισμένοι με πέτρες και ξύλινα ρόπαλα, η ομάδα των 15-ετών επιτέθηκαν στο κατάστημα ενός Πακιστανού. Ο γιος του νοσηλεύτηκε με τραυματισμούς στο κεφάλι.


Οι επιθέσεις από παιδιά είναι σπάνιες, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι θα ενταθούν, καθώς μια σκληρή αντι-μεταναστευτική ρητορική με υπόγεια ρεύματα βίας, ριζώνει στο εύπλαστο μυαλό των νέων εθνικιστών καθώς βλέπουν την κυριαρχία της χώρας τους να διαβρώνεται από τους ξένους πιστωτές.

Η δυνατότητα να αξιοποιήσει αυτή τη δυσαρέσκεια και να κερδοσκοπήσει πάνω στους μελλοντικούς Έλληνες ψηφοφόρους, δε χάθηκε από το αμφιλεγόμενο κόμμα της  Χρυσής Αυγής: μια έρευνα από την Independent βρήκε ότι το νεοφασιστικό κόμμα κερδίζει έδαφος μεταξύ των νέων της χώρας, διαδίδοντας επιθετικά το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό της μήνυμα μέσω των κοινωνικών δικτύων, του διαδικτύου και των νεανικών κλαμπ.

Τα βίαια, σκληρά και αντι-συστημικά χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής προσφέρουν μια δελεαστική εναλλακτική λύση στα ριζοσπαστικά κινήματα της αριστεράς ή του αναρχισμού, που παραδοσιακά προσέλκυαν τους εφήβους στην Ελλάδα. Πάνω από 50 καθηγητές, γονείς και έφηβοι μαθητές από σχολεία σε όλη την Αθήνα, σε συνεντεύξεις τους προς την Independent συμφωνούν ότι το κόμμα σιγά σιγά έχει γίνει της μόδας, όταν πριν από τρία χρόνια ήταν ελάχιστα γνωστό.

"Είναι χαρακτηριστικό της ζωτικότητας: πρέπει να δείχνει ότι είναι ισχυρό, νεανικό και φρέσκο ​​και ότι δημιουργεί κάτι νέο: είτε πρόκειται για ένα νέο κόμμα ή μια νέα χώρα", εξηγεί η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδική εμπειρογνόμωνας του άκροδεξιού ριζοσπαστισμού, που μελετάει τη Χρυσή Αυγή επί σειρά ετών. "Απορρίπτουν την ετικέτα του ναζισμού και αντ 'αυτού παίζουν το χαρτί του εθνικισμού. Χρησιμοποιούν την αρχαία ελληνική ιστορία ως καμουφλάζ, για να κρύψουν την αληθινή ταυτότητά τους:Ότι είναι οπαδοί του Χίτλερ, του αντισημιτισμού"

Δεκαέξι ετών ο Σταυρός δεν βλέπει συχνά τους γονείς του, επειδή εργάζονται σκληρά για τα προς το ζην. Η μητέρα του είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Σταύρος συντάχθηκε με την εθνικιστική ρητορική της Χρυσής Αυγής. Παραδέχεται ότι στο παρελθόν έχει πετάξει πέτρες και φρούτα σε σπίτια Πακιστανών.

Τα ακραία μηνύματα του ρατσισμού και της μη ανοχής της 
διαφορετικότητας ενισχύονται στους νέους Έλληνες

"Το έκανα αυτό γιατί θέλω να σεβαστούν τη χώρα μας, επειδή αγαπώ την Ελλάδα τόσο πολύ", υπερηφανεύεται. "Τα παιδιά της Χρυσής Αυγής δεν είναι δολοφόνοι, αλλά άνθρωποι που ανησυχούν ότι δεν θα είναι σε θέση να βρουν εργασία εξαιτίας όλων αυτών των παράνομων μεταναστών".