Δημοσιευστε στο Blog

Σχολιάστε όπως εσείς κρίνετε τις αναρτήσεις μας κάνοντας κλικ στην επιλογή "σχόλια" κάτω από κάθε ανάρτηση ή στείλτε το άρθρο σας στο email: giangais@aol.com

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τα φαντάσματα του 1915

  • The Economist
Εκείνοι που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την επίσημη γραμμή (μεταξύ των οποίων και ο Ορχάν Παμούκ, ο μόνος βραβευμένος Τούρκος με Νόμπελ για τη λογοτεχνία) έχουν αντιμετωπίσει δίωξη και απειλές κατά της ζωής τους.

Η Mαρίσα Κιουτσούκ ήταν μια μικροκαμωμένη ηλικιωμένη Αρμένια κυρία, που ζούσε μόνη της στην Σαμάτια (που εικονίζεται πιο κάτω), μια γραφική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, όπου οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι διαβίωναν μαζί ειρηνικά. Στις 28 του Δεκέμβρη η κ. Κουτσιούκ, 85 ετών, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της. Είχε μαχαιρωθεί, επανειλημμένα. Οι συγγενείς της δήλωσαν ότι πάνω στο γυμνό πτώμα της ήταν σκαλισμένος ένας σταυρός.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας μασκοφόρος δράστης επιτέθηκε σε άλλη ηλικιωμένη Αρμένια καθώς έμπαινε διαμέρισμά της. Την χτύπησε στο κεφάλι. Όταν έπεσε στο έδαφος άρχισε να την κλωτσάει. "Το στόμα της μητέρας μου γέμισε με αίμα ... οι γείτονες ήρθαν να τη σώσουν όταν ούρλιαζε για βοήθεια και ο άνθρωπος έφυγε," είπε η Μαριάμ Γελεγκέν στο AGOS, τουρκοαρμενική εβδομαδιαία.

Η επίθεση σηματοδοτεί την πέμπτη τους τελευταίους δύο μήνες σε βάρος ηλικιωμένων Αρμενίων γυναικών(η μία έχει χάσει ένα μάτι). Όλες οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στη Σαμάτια, όπου κατοικούν περίπου 8.000 Αρμένιοι και έχει την έδρα του το Αρμενικό Πατριαρχείο. Η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη ως προς το εάν αυτά είναι οργανωμένα εγκλήματα μίσους, που στοχεύουν τους μη-μουσουλμάνους ή απλά τυχαίες κλοπές. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουλτού, επιμένει ότι είναι η τελευταία περίπτωση. "Το περιστατικό υποκινήθηκε από τη ληστεία, δεν υπήρξαν ρατσιστικά κίνητρα. Να είστε βέβαιοι ότι θα βρούμε τους δράστες. Καληνύχτα, " έγραψε ο ίδιος στο τουΐτερ σε περίπου 100.000 followers.
Η Σαμάτια είναι μία γραφική γειτονιά της Κωνσταντινούπουλης
με έντονο του Αρμενικό στοιχείο.
Μερικά από τα θύματα, πράγματι, ληστεύτηκαν. Η τουρκική αστυνομία είπε ότι επικεντρώνει την έρευνά της σ' έναν άνδρα γύρω στα τριάντα, ως πιθανό ύποπτο. Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας παραμένει ανεπηρέαστη. "Οι  επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με ρατσιστικά κίνητρα", κατέληξε σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Chessboxing: Ο συνδυασμός των δύο απόλυτων παιχνιδιών


Ο τέλειος συνδυασμός του Νο 1 πνευματικού παιχνιδιού με το Νο 1 δυναμικό άθλημα.

"Οσο πυγμαχούσε σκεφτόταν.
           Όσο σκεφτόταν τον κτυπούσα."    
     Τζακ Ντέμσεϋ

"Σκάκι είναι ο πόλεμος επί της σκακιέρας.
           Ο σκοπός είναι να συντρίψεις το μυαλό του αντιπάλου." 
    Μπομπ Φίσερ



Σκάκι-Μποξ. Ελάχιστοι το γνωρίζουν ως άθλημα. Οχι το σκάκι, αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Ούτε το μποξ, το γνωρίζουν επίσης οι πάντες. Το Chess Boxing, το Σκάκι Μποξ, ποιος το γνωρίζει;

Η αρχική ιδέα για το άθλημα προήλθε το 1992 από τον διάσημο Γάλλο δημιουργό κόμικς Ενκί Μπιλάλ, όταν δημοσίευσε το κομμάτι "Το Κρύο του Ισημερινού", όπου το Chess Boxing κάνει τη εμφάνισή του σε στοιχειώδη μορφή. Αυτό ενέπνευσε τον Ολλανδό καλλιτέχνη Iepe Rubingh να δημιουργήσει ένα νέο άθλημα, που να συνδυάζει το κορυφαίο πνευματικό παιχνίδι με το κορυφαίο δυναμικό.

Ο Μπομπ Φίσερ και ο Μωχάμετ Άλι πάνω στο ρινγκ και πάνω από μία σκακιέρα. Το φαντάζεστε; 

Το νοκ άουτ και το ματ κερδίζουν, όποιο έλθει πρώτο. Ο αγώνας γίνεται σε 11 γύρους, 5 μποξ και 6 σκάκι. Ο πρώτος γύρος ξεκινάει με σκάκι. Σοφή επιλογή. Αν ξεκινούσε με μποξ ο Φίσερ δεν είχε καμία τύχη, στο πρώτο άπερκατ του Μωχάμετ Άλι θα είχε ξαπλώσει χάμω. Ακόμη κι αν δε το έκανε, το σίγουρο είναι ότι από τα ισχυρά κτυπήματα που θα είχε δεχτεί στον δεύτερο γύρο ο Φίσερ δε θα ήταν σε θέση να σκεφτεί καθαρά, λόγω της ζάλης που θα ένιωθε. Επομένως ο σκακιστής θα έμπαινε στο παιχνίδι με μειονέκτημα. Ορθά λοιπόν ο αγώνας ξεκινάει με σκάκι.

Οι αθλητές, με βουλωμένα τα αυτιά τους για να μην ενοχλούνται
από τις κραυγές των θεατών, αγωνίζονται σε κάποιον ενδιάμεσο γύρο.

Μπορούμε να πούμε επομένως ότι ο σκακιστής έχει το πλεονέκτημα; Οχι βέβαια, για τον εξής λόγο: Για τους γνωρίζοντες σκάκι είναι γνωστό ότι μέσα σε ένα γύρο 4 λεπτών - τόση είναι η διάρκεια του σκακιστικού γύρου - είναι αδύνατον ή τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις το ματ και να κερδίσεις τον αγώνα. Κατόπιν ακολουθεί ο 3λεπτος γύρος του μποξ. Εκεί ο μποξέρ μπορεί να πάρει ένα σχετικό πλεονέκτημα αφόσον έχει καταφέρει ισχυρά κτυπήματα στον σκακιστή και του έχει  "θολώσει" το μυαλό, οπότε στον επόμενο γύρο, με το σκάκι, θα αποκατασταθεί η ισορροπία.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Leonardo Di...Niro

 Leonardo-Dicaprio-leonardo-dicaprio-28141355-1280-1024

Της Αγγελικής Γαϊσίδη*

Ήταν χειμώνας του 1997, 11 χρονών παιδάκι, όταν απέκτησα το πρώτο μου κινηματογραφικό είδωλο, μέσα στο τοπικό σινεμά, όπου οι θέσεις δεν έφταναν για όλους και πίσω πίσω θεατές παρακολουθούσαν όρθιοι για 3 ώρες και κάτι τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών: Τον «Τιτανικό», του James Cameron. Δεν θα εκθειάσω την ταινία. Το έχουν κάνει από μόνα τους τα 11 Όσκαρ που κέρδισε. Θα αναφερθώ σε μια καριέρα που απογειώθηκε από αυτή την ταινία. Σε ένα όμορφο παιδί που εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο ηθοποιό, ισάξιο του Robert DeNiro και του Al Pacino, προσαρμοσμένων βέβαια στη σύγχρονη εποχή.t3282

Η καριέρα του «Leo» δεν ξεκίνησε απο τον «Τιτανικό». Απλά με αυτή την ταινία έγινε παγκοσμίως γνωστός, και κατέκτησε τις καρδιές εκατομμυρίων κοριτσιών όπως τη δικιά μου. Πίσω όμως απ´ αυτό το χαριτωμένο πρόσωπο και το στυλάκι του «πιο δημοφιλούς αγοριού» του κολλεγίου, πάντα φαινόταν ότι κρύβεται ένα σπάνιο ταλέντο, ένα ανερχόμενο αστέρι του Hollywood. Υπήρξε μάλιστα κι ένας σκηνοθέτης ταινίας το 1993, και συγκεκριμένα του «Τι βασανίζει τον Γκιλμπερτ Γκρέιπ», που παραδέχτηκε ότι αρχικά δεν είχε σκοπό να επιλέξει τον 19 χρονο τότε Leonardo, γιατί έψαχνε έναν λιγότερο όμορφο ηθοποιό, αλλά τελικά δεν κατάφερε να βρει πιο αποδοτικό ανάμεσα σε όσους πέρασαν απο οντισιόν. Η ερμηνεία του δίπλα στον πρωταγωνιστή Johnny Depp ήταν αυτή που του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ και για Χρυσή Σφαίρα.

600full-leonardo-dicaprioΑυτό που με στενοχωρεί είναι ότι απο τότε ακολούθησαν άλλες 9 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και άλλες 3 για Όσκαρ και απ αυτές κέρδισε μόνο μία: Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού για την ταινία «The Aviator». Βέβαια έχει βραβευτεί και σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου. Κάθε ταινία που πρωταγωνιστεί κερδίζει αυτομάτως υποψηφιότητες σε διαφόρων ειδών βραβεία, αλλά ακόμα δεν έχει κατακτήσει τον «Βασιλιά των Βραβείων» , το Όσκαρ.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Περιμένοντας το Lincoln

  •  Της Αγγελικής Γαϊσίδη
Εν αναμονή της πολυδιαφημισμένης νέας ταινίας του Steven Spielberg, Lincoln, σκέφτηκα να γράψω μερικές λέξεις γι αυτόν τον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών.  

Ο εβραϊκής καταγωγής σκηνοθέτης μετράει πάνω απο 4 δεκαετίες καριέρας. Ο λόγος που αποτελεί τον αγαπημένο μου σκηνοθέτη, ανάμεσα σε όλα τα μεγαθήρια του κινηματογράφου, είναι η ταινία Η λίστα του Σίντλερ. Είναι και η ταινία που διαπίστωσα ότι Spielberg δεν σημαίνει μόνο εφέ και blockbusters, τύπου Τα σαγόνια του καρχαρία, Τεχνητή νοημοσύνη , Ε.Τ¨ ή Jurassic Park κλπ. αλλά σημαίνει και σενάριο, λυρισμός, ανθρωπιά


Είναι επίσης η ταινία που με συγκλόνισε πιο πολύ από κάθε άλλη, και πιστέψτε με έχω πολύ μεγάλη ταινιοθήκη. Έχω χρησιμοποιήσει πακέτα χαρτομάντηλα για πολλές ταινίες, οφείλω να ομολογήσω, αλλά η διαφορά της Λίστας του Σίντλερ είναι ότι μου άφησε μια μελαγχολία, μία αίσθηση βαθειάς συγκίνησης όχι μόνο για 10 λεπτά μετά το τέλος της αλλά για πολλές μέρες μετά και κάθε φορά που την σκέφτομαι.

Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που με ενθουσίασε πιο πολύ σ´αυτή την ταινία. Ηταν η ηθοποιία-ρεσιτάλ του Liam Neeson, η οποία ήταν και αυτή που τον εδραίωσε και τον καταξίωσε ως μεγάλο ηθοποιό, χάνοντας, βέβαια, το Όσκαρ εκείνη τη χρονιά απο τον επίσης εξαιρετικό Daniel Day Lewis στο Αριστερό μου πόδι¨; Ήταν η έξυπνη ιδέα του Spielberg να γυρίσει την ταινία ασπρόμαυρη προσδίνοντας της ακόμα πιο δραματικό κλίμα; Ήταν το εξαιρετικό σενάριο-βιογραφία του Oscar Schindler, ο οποίος ρίσκαρε τα πάντα για να σώσει όσο πιο πολλούς Εβραίους μπορούσε, που σε κάνει να μελαγχολείς λόγω της έλλειψης τέτοιων χαρακτήρων στην εποχή μας; Ήταν η συγκλονιστική μουσική του John Williams που πλαισίωνε και ολοκλήρωνε την άριστη παρουσίαση αυτού του δράματος; ´Ισως ήταν όλα μαζί, κάτι που κατατάσσει την ταινία στα αριστουργήματα.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Η άσχημη σιωπή της Ινδίας

  • The Sunday Times
  • By Nilanjana Roy *
Ο βιασμός και η δολοφονία μιας γυναίκας σε ένα λεωφορείο έχει γεμίσει τον κόσμο με αποστροφή, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη φρίκη. Είναι ο τρόπος που η Ινδία απορρίπτει τη σεξουαλική βία αντιμετωπίζοντας τα θύματα σαν να φταίνε τα ίδια.


Αυτό το κορίτσι χωρίς όνομα. Αυτό το κορίτσι σαν κι εμάς. Η 23χρονη που βιάστηκε από έξι άνδρες, για περισσότερο από μία ώρα, σε ένα λεωφορείο του Δελχί, λίγο πριν τα Χριστούγεννα και το κακοποιημένο σώμα της βρίσκεται εκεί, για όλες τις ανώνυμες γυναίκες της Ινδίας, των οποίων οι βιασμοί και οι θάνατοι είναι απλώς μια υποσημείωση στη στήλη των ειδήσεων -εν-συντομία των εφημερίδων.

Μερικές φορές, όταν μιλάμε για την ιστορία των γυναικών στην Ινδία, μιλάμε με συντομογραφίες. Η υπόθεση βιασμού της Ματούρα, η περίπτωση Bhanwari Devi, η υπόθεση Suryanelli, οι κατηγορίες Soni Sori, η δουλειά της μαύρης νύχτας στο Kunan Poshpora. Κάθε ένα από αυτά, τα ονόματα των γυναικών και των θέσεων, χαρτογραφούν μια γεωγραφία του πόνου. Την ανείπωτη ζημιά που προκλήθηκε στα σώματα των γυναικών, στο χάρτη της Ινδίας, όπου μπορείτε, αν θέλετε, να δημιουργήσετε έναν συνεχώς ενημερωμένο χάρτη βίας κατά των γυναικών.

Αλλά υπάρχει πάντα κάτι που διαπερνά την πανοπλία που χτίζουμε γύρω από τον εαυτό μας. Γιατί όμως αυτό το τελευταίο γεγονός, όταν δεν έχουμε ακόμη ένα όνομα ή ένα πρόσωπο, έχει τεθεί στη λίστα της θυματοποίησης; Είναι επειδή, όπως και οι άλλα, εξιστορούν ένα μέρος της ιστορίας της Ινδίας.

Η υπόθεση Ματούρα αναφέρεται σε ένα 16χρονο κορίτσι που βιάστηκε το 1972 από δύο αστυνομικούς μέσα στο τμήμα τους, ενώ οι συγγενείς της, εν αγνοία, περίμεναν έξω. Οι αστυνομικοί απαλλάχθηκαν με το αιτιολογικό ότι η κοπέλα ήταν "εθισμένη στο σεξ" και είχε "συγκατατεθεί", αφού δεν είχε παλέψει σκληρά ή αρκετά δυνατά.

Το 1992 η Bhanwari Devi, μία υπάλληλος της πολιτείας, προσπάθησε να αποτρέψει το γάμο ενός παιδιού που θα γινόταν στο χωριό Rajasthan. Αυτή και ο σύζυγός της διώχθηκαν από το χωριό και στη συνέχεια βιάστηκε από πέντε άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του παιδιού, του οποίου ο γάμος είχε αποφευχθεί.

Αυτό που ακολούθησε δείχνει το βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες όταν προσπαθούν να καταγγείλουν το βιασμό: οι γιατροί στο τοπικό νοσοκομείο ήταν απρόθυμοι, η αστυνομία στο τμήμα τόσο εχθρική, που κατάσχεσε ακόμη και τη μακριά φούστα της, την παραδοσιακή Rajasthani lehenga, ως αποδεικτικό στοιχείο. Έπρεπε να αυτοσχεδιάσουν για να καλυφθεί η Devi πίσω από το τουρμπάνι του συζύγου της για να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στο χωριό τους. Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν στη δίκη.
Ο βιασμός και η δολοφονία της ανώνυμης 23χρονης πυρότησε στο 
Δελχί ευρείας εκτάσεως διαμαρτυρίες
Το Suryanelli αναφέρεται σε ένα μέρος. Ο τόπος όπου ένα 16χρονο κορίτσι απήχθη από έναν οδηγό λεωφορείου το 1996. Για τις επόμενες 40 ημέρες περνούσε από το ένα άτομο στο άλλο μέχρι που να βιαστεί από περίπου 42 άνδρες. Χρειάστηκαν τρία χρόνια πριν η κυβέρνηση να συστήσει ειδικό δικαστήριο για να εκδικάσει την υπόθεση και το 2000 το δικαστήριο καταδίκασε 35 άνδρες. Κατόπιν κατατέθηκε προσφυγή. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2005, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κεράλα αντέστρεψε την απόφαση και αθώωσε και τους 35 άνδρες. Στον οδηγό του λεωφορείου δόθηκε μια σχετικά ελαφριά ποινή, με μειωμένη πρόστιμο.